Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,980 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Placenta

    , Autor:

    Dobrý deň. Som tehotná 20tt + 4d. Po včerajšej kontrole mi lekár do správy napísal cez klenbu, veľká časť plodu nalieha. Viete mi to prosím bližšie vysvetliť? Povedal, že mám placentu dolu. Znamená to placenta praevia? Nehovoril mi o žiadnych obmedzeniach či to že by som nemala dlho sedieť a mat kludovy rezim a trochu ma to vystrašilo nakoľko som čítala o ženách ktoré pri nízko uloženej placente tieto nariadenia mali kedze išlo o riziko. Vďaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, placenta praevia je vcestná placenta diganostikovaná ultrazvukovo. Pri diagnóze placenta praevia je vaginálne vyšetrenie kontraindikované. V 21 týždni tehotenstva ešte môže byť placenta uložená nižšie, v priebehu tehotenstva sa ešte môže vysunúť vyššie. Nízko uložená placenta však neznamená a nerovná sa placenta praevia. Čo sa týka popisu vaginálneho vyšetrenia, najlepšie je sa informovať priamo pri vyšetrení Vášho lekára. Podľa popisu len znamená (čo je vo Vašom týždni tehtenstva normálne), že nie je ešte fixovaná hlavička alebo zadoček a poloha plodu je ešte labilná, takže nalieha nejaká veľká časť plodu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Kortikoidy na vývin pluc

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať na účinok kortikoidov na vývin pľúc bábätka v 32 TT. Podali mi 4 injekcie, nakoľko som krvacala (placenta praevia). Kedy nastane účinok kortikoidov na bábätko? Je účinok hneď, či to trvá nejaký ten týždeň, kým sa vytvorí látka, ktorá pomôže bábätku dýchať? Tiež by ma zaujímalo, či je bábätko narodené v 33 tt - 34 tt veľmi rizikové skrz dýchanie a pod. Mohlo by spôsobiť jeho skoršie narodenie v tom 33 tt mentálne postihnutie, pripadne nejaké problémy s mozgom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podanie kortikoidov na stimuláciu tvorby surfaktantu v pľúcach plodu má účinok prakticky okamžitý. Ak bola podaná plná schéma kortikoidnej prípravy pľúcnej zrelosti, predčasne narodený novorodenec má väčšiu šancu na lepšiu popôrodnú adaptáciu. Plod narodený v 33. - 34. týždni tehotenstva je predčasne narodený, neznamená to automaticky postihnutie.

  • Váha bábätká

    , Autor:

    Dobrý večer, pán doktor.
    Chcem sa opýtať, nakoľko mám svoju lekárku ale mám trochu obavu. 6.10. som bola na poradni, 32tt. lekárka mi povedala, že v tomto týždni váži moje bábätko 1300g. No nakoľko som vôbec sní nepribrala, a v aplikácii moje tehotenstvo ukazuje váhu 1700-1900 chcem sa teda opýtať či môže byť niečo zlé, zdá sa mi to malo na takyto týždeň už :(
    Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 1300g je na 32. týždeň tehotenstva veľmi málo. V 32. týždni tehotenstva by mal mať plod okolo 1700g. Dôležitá nie je iba samotná váha, ale aj jednotlivé parametre a k nim prislúchajúci týždeň tehotenstva, vyšetrenie placentárnej jednotky (prietoky v pupočníku a v hlavičke plodu), množstvo plodovej vody, ... Podľa všetkého sa jedná o IUGR. Príčin, prečo je plod malý, môže byť viacero, od infekcie až po vrodenú vývojovú chybu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam expertné USG vyšetrenie v spádovej oblasti.

  • Druhá placenta počas tehotenstva

    , Autor:

    Dobrý deň, prosim vás čo všetko sa skrýva za druhou placentou počas tehotenstva? Som v 21 tt. a lekarka mi len oznámila že tam vidí ešte jednu placentu za bábätkom, ale nič viac. Mám ísť za týždeň na sono do nemocnice, kde budem rodiť. Je tam možnosť, ze sa tam môže schovávať druhé dieťa? Alebo je to len placenta navyše? Po každom jedle mám pocit plného brucha, že sa nemôžem ani pohnúť, aj som dosť pribrala už 10kg,ale jem primerane. Môže ta druha placenta viac tlačiť na creva? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, niekedy sa môže vyskytovať aj placenta succenturiata, teda pridávná placenta. Vplyv na Váš organizmus to však nemá žiadny. Dvojplodové tehotenstvo by Vám bolo už dávno potvrdené, preto si myslím, že máte len prídavnú placentu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Placenta praevia

    , Autor:

    Dobrý deň p. doktor. Som v 32tt a diagnostikovali mi placentu praeviu. Zakrvácala som 4krat. Prvýkrát v 23tt. Jednorazovo, silnejšie a samé to prestalo. Potom v 27 tt a v 30tt 2krat za sebou. Bola som už aj 2krat hospitalizovana. Placenta ako taká je úplne v poriadku. Bábätko tiež. Krcok je zatvorený. Na Sone mi však našli ešte nejakú pridavnu placentu. Chcem sa však spýtať, či je normálne, že po poslednom zakrvacani pred 12 dňami som začala spinit? Resp. na vlozke nemám žiadne špinenie, aj pri močení v mise žiadnu krv, iba vždy ráno po noci mam na toaletnom papieri hlien hnedej, až čiernej farby. Potom sa už počas dňa hlien nevyskytne. Môže to byť ako čistenie, alebo to je ako nejaké vnútorné krvácanie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať o cervikálny hlien, prípadne o zvyšok starej krvi z predchádzajúceho zakrvácania. Pošva tiež produkuje isté množstvo sekrétu. Ak sa nejedná o krvácanie a výsledky všetkých vyšetrení boli v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • HIT v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň. V januári mi na gastroenterológii zistili histamínovú intoleranciu. Som v 10. týždni tehotenstva a neviem, či by ma mal počas tehotenstva sledovať imunológ alebo nie. K žiadnemu totiž nechodím. Je to nutné, keď vraj po 1. trimestri placenta vytvára v tele viac diaminooxidázy, ktorá chráni plod a príznaky HIT v tomto období zvyknú ustúpiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pacienti s histamínovou intoleranciou zvyknú byť sledovaní alergológom, či imunoalergológom, kde je v prípade potreby nasadzovaná liečba, či dávané odporúčania. Ak nemáte žiadne ťažkosti a diagnózy, pre ktoré by ste boli sledovaná imunológom, nie je nevyhnutné imunologické vyšetrenie. Áno, tehotenstvo zvykne mať pozitívny vplyv, či už na kožné prejavy alergie, astmu, ale aj histamínovú intoleranciu. Keďže ale nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani ostatné okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.