Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vonkajšia branka

    , Autor: michaela-11

    Dobrý deň chcem sa spýtať čo znamená keď mi povedala doktorka že vonkajšia bránka je už otvorená . Som v 39tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, znamená to, že pôrodné cesty dozrievajú a pripravujú sa na pôrod. Vonkajšia bránka môže byť pre prst, to znamená, že ešte nie je hmatať hlavičku plodu cez celý krčok, ale krčok sa pomaly otvára. Môžete byť kľudná. Najlepšie je sa informovať v prípade nejasností priamo pri vyšetrení.

Podobné otázky

  • Hlienova zátka a otváranie sa

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa informovať u Vás ohľadom stavu krčka a hlienovej zátky.
    OG má odoslala do nemocnice kvôli menštruačným bolestiam s vystrelovanim do krížov (31+1).
    Nález bol: uterus normotonus, hrdlo zachovalé, uzavreté, guľatá časť plodu nalieha na panvivy vchod, PV neodteka, nekrvaca.
    Cervikometria 35 MM, VB formovana.
    Vystrašila má, že ešte pár dni a mohla by som začať rodiť pri takých bolestiach a preto treba hospitalizáciu a magneziove infúzie na stabilizáciu. V nemocnici sa ma spýtali, že prečo má s takýmto nálezom poslali, vraj to nie je na hospitalizáciu. Po vyšetrení u nich bol nález nasledovný: uterus normotonus, hrdlo 3 CM, vonkajšia branka pre prst, ďalej uzavreté, na vchod nalieha hlavička, PV neodteka, nekrvaca. Cervikometria 30 mm bez vezikulizacie, Valsalv negat.
    Po danom vyšetrení ma poslali domov, že nevidia dôvod aby som zostávala, iba zvýšili dennú dávku magnézia.

    Je možné, že sa začnem otvárať a môže mi odchádzať postupne hlienova zátka, keďže už je tam otvorenie pre prst? Niekedy počas dňa, predovšetkým ráno pozorujem hustý kúsok hlienu a neviem čo to znamená, no mám obavy pretože mám celé tehu problémy s infekciami. Bolesti po Mg neustupili, no trocha sa zmiernili ale pretrvávajú. Prečo jeden nález hovorí o tom, že je hrdlo zatvorené a druhý otvorenie pre prst?
    Bojím sa pôrodu v takom skorom štádiu, keďže dieťa ešte nie je vivinute. Aké má šance na život?
    A aká je denná dávka magnézia pri takýchto bolestiach?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre začiatok treba povedať, že občasné bolesti v podbrušku, najmä po stranách, ako aj občasné pichavé bolesti v podbrušku, či v pošve súvisia s rastom maternice a s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Ak bolesti nie sú v celom podbrušku a nie sú pravidelné, pri danom náleze nie je dôvod na obavy. Krčok maternice máte dosť dlhý. To, že je vonkajšia bránka pre prst neznamená, že sa otvárate. Ak je krčok 3 - 3,5 cm dlhý a prst je napríklad 1 cm a zvyšok je uzavretý, nie je to žiadny katastrofálny nález. Nevidím dôvod sa znepokojovať a premýšľať nad situáciami, ktoré sa Vás netýkajú. Magnézium môžete užívať v dávke 3x2 tabletky. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét, nie je suchá, občas sa preto môže vyskytnúť hlienovitý, ako aj vodnatejší výtok. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám na vyššom pracovisku v nemocničnom zariadení povedali že hospitalizácia nie je nevyhnutná, postupujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení.

  • Skrátený kŕčok

    , Autor: Moni123

    Dobrý deň.chcela by som sa opýtať,lekarka mi ručne aj sonom zmerala krčok. Ručne 1cm, napisala tiež polotuhá konzistencia, vonkajšia branka uzavretá. Sonom som mala krcok 3,3cm. Som v 32tyzdni tehotenstva, lekarka nariadila prisny kľudový režim, a 3x1tabletku Magne B6. Podľa nej hrozí predčasný pôrod. Je tento nález až taký zlý, že musím celý deň len ležať?
    Mavam falošné kontrakcie aj tvrdnutie brucha, uz asi mesiac, ale aj keď ležím.
    Dakujem za odpoveď Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám reálne často tvrdne brucho, môže to spôsobiť zmeny na krčku maternice. Podľa opisu vyzerá byť USG cervikometria v poriadku, aj keď palpačný nález tomu nezodpovedá. Najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ. Ak Vám bol nariadený kľudový režim, asi bol na to dôvod. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • skrátený kŕčok

    , Autor: Dayana

    Zdravim Pán Doktor chcela by som sa opýtať aj na názor iného odborníka nedávno mi bolo zistené že som pootvorena som v 27tt bola som 5 dní na infúziách a nasadený utrogestan 200mg , počas tých 5 dní sa nič nezmenilo tak ma prepustili domov len sa v konečnej správe veľmi nevyznám či som natom až tak zle alebo je to ešte na môj týždeň tehotenstva v norme či mať veľké obavy veľmi sa bojím predčasného pôrodu preto sa momentálne šetrím len nedá sa stále len ležať v posteli v prepustacej správe sa udáva : cervix mediosakralne 1,5-2cm , vonkajšia bránka pre prst , klenby t.c voľné , TAS+TVS : cervix 39mm suficientny , hrdlo 1,5 centrálne uložene , vnútorná bránka uzavretá.
    Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bol odporúčaný kľudový režim a pokračovať v nasadenej liečbe. Záleží tiež, či ste prvorodička alebo viacrodička. Nález nie je úplne katastrofálny, vrátiť sa však naspäť nedá. Ak bola vylúčená infekcia a nemáte žiadne bolesti, či iné ťažkosti, dá sa s takýmto nálezom donosiť dieťa až do termínu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, pripadne zdravotnícke zariadenie, kde ste boli hospitalizovaná.

  • Predčasný pôrod

    , Autor: Adriána_Strapáčová_0416015458

    Dobrý deň, som treťorodička, aktuálne 33.týždeň. Pociťujem veľmi silný tlak nadol - na rodidlá. Niekedy nemôžem urobiť ani krok. Správa z nemocnice
    vag: vonkajšia bránka pre prst, palpačne hlavička plodu nalieha pevne ale nefixuje sa, nevstupuje
    sono: cervix dĺžky 3,8 mm, Valsav negat, bez funnelingu, hlavička plodu nalieha, na oblasť VB netlačí.
    Kultivácia a aj krv v poriadku. Nariadené užívať magnezium, Utrogestan perorálne 2-0-2 a polygynax na večer. Chcem sa opýtať je potrebné toto všetko užívať? A najmä utrogestan perorálne, keď mi je z neho maximálne nevoľno? Hrozí mi predčasný porod? Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že dĺžka krčka je 3,8 cm a nie mm. Utrogestan sa dá užívať aj vaginálne, ak je Vám z neho po užití zle. Neznepokojujte sa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tvrde brusko uz par dni a tlak v podbrusku

    , Autor: linda148

    Dobry den pan doktor, zacinam 33tt dnes. Na poslednej poradni som mala krcok cervikometriu 3,3 a na spic otvorena vonkajsia branka, vnutorna a uzavreta. Min tyzden som bola prechladnuta asi tei dni a mala som dost silny kasel asi tri dni. Jeden den mi aj dost tvrdlo brucho nebolestivo. Teraz po tyzdni mam uz asi treti den - nie cele dni ale par hodin napr. Strasne napnute tvrde brusko ako kamen ale nepovazujem to za tvrdnutie( resp. Ked tvrdne to mi stahuje ako kontrakcie) je to proste akoby som tam mala kamen a je tazke az pri chodzi ho musim podpopierat a tazko sa mi chodi. Od vcera citim aj taky tlak v podbrusku mala je uz dole hlavou akoby tou hlavickou tlacila na krcok. Je mozne ze som sa mohla viac otvorit pripdne ten krock sa mohol skratit tym kaslom? Velmi sa bojim poradnu mam v stredu a neviem ci ist zajtra alebo uz do stredy vydrzim. Prvu som mala v 34tt koli skracujucemu krcku. Beriem magenzium 3*2 tbl a utrogestan. Snazim sa polyhovat a nechodit moc. Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mohlo dôjsť vplyvom opísaných okolností k progresii nálezu na pôrodných cestách. Takto sa Vám však neviem vôbec bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Samozrejme pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.