Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,921 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 3D

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa vás opýtať či je potrebné ísť na 3D ultrazvuk ked som mala trisomy test a vyšiel dobre. Neviem sa totiž rozhodnúť či ho absolvovať alebo nie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Trisomy test a morfologický alebo fetálny ultrazvuk sú dve rozidelne veci. Počas tehotenstva, za predpokladu, že je všetko v poriadku stačí absolvovať 3 USG vyšetrenia: PTS, morfologický screening a fetálny screening. Ak máte možnosť, absolvujte ho.

Podobné otázky

  • Potrebujem poradit

    , Autor:

    Dobrý deň termín pôrodu mám 11.1.2020 poslednu menstruaciu som zabudla viete mi poradiť krdy k otehotneniu došlo podľa usg 22.5.2020 som bola v 6w3d dakujem velmi krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, k otehotneniu došlo pravdepodobne niekedy okolo 7.4.2020.

  • 3 d sono

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa opýtať bola som na 3d Sone s bábätkom . Som v 22tt a na snímke ma na tvaricke taky tmavý fľak na ličku môže sa jednať o znamienko?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prípadné materské znamienko sa na USG vidieť nedá. Môže sa jednať iba o artefakt, teda chybu, odraz vlnenia. Viditeľný by bol iba útvar vystupujúci nad povrch kože a meniaci kontúru kože.

  • Folikulometria

    , Autor:

    Dobrý deň
    Včera som bola 13dc a mala som na ľavom vaječníku dominantný folikul 2, 3 cm (23mm)
    Dnes mam 14 dc a boli ma vajecnik
    Myslíte že je to spravna veľkosť na prasknutie a nasledne uvoľnenie vajíčka?
    Nieje už moc veľký?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa snažíte o tehotenstvo, odporúčam nechránený pohlavný styk aspoň 2-3 krát týždenne. K ovulácii predpokladám dôjde v najbližších hodinách.

  • Herpeticky virus

    , Autor:

    Dobry den. Som v 33tt a lekarka sa ma pytala ci som mala nejake heprsy alebo niec. Vravela som jej ze neviem o nicom ze som nemala. Poslala ma na infekcne pre hranicnu hodnotu Ebv. Tato hranocna hodnota mi vysla aj v marci 2020 ako mi potvrdili tehotenstvo stym ze mi to ani nepovedal co ma velmi znepokojilo.
    Tieto hodnoty su rovnake aj z marca a aj augusta
    anti Vca Igm EBV pise hranicne
    Anti VCA IGG Ebv pozit
    S anti ebna 1 igg ebv pozit
    -viete mi. Povedat ci som to prekonala v minulosti??

    Dalej co nechapem je virus CMV
    *Pri marcovom odbere mam. Nasledovne hodnoty
    S_anti CMV IGM negat.
    S_anti CMV igG >250.0 +<6.0 kAU/l
    S_index avidity CMV - igG 0.773 vysoka

    *V augustovom odbere CMV mam tieto hodnoty
    S_anti CMV IgM negat.
    S_index avidity CMV-igG 0.772 vysoka
    S_anti CMV igG 248.8+<6.0 kAU/l
    A pise tam : Vysoke hodnoty indexu avidity CMV - igG vylucuju primarnu infekciu ziskanu menej ako 3 mesiace pred odberom vzorky.

    Mozte mi vysvetlit prosím vas tieto vysledky? Nakoľko neviem kvoly tomu ani spávať.. Ci som to prekonala pred tehotenstvom alebo pocas alebo ako,pretože po precitani clankov o tej infekcii sa bojim o moje dietatko. Vsetky tri 3d ultrazvuky su v poriadku a babatko sa vyvija ako ma. Na infkecne este len pojdem ale potrebujem aspon ako taky odborny nazor. Moja ekarka a sestricka ni vraveli ze to vyzera na prekonane v minulosti.
    ĎAKUJEM VAM ZA VASU SKORU ODPOVED.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, tak, ako Vám bolo povedané, IgG hovorí o prekonanej infekcii v minulosti, podľa výsledkov minimálne 3 mesiace pred odberom vzorky. Hraničné výsledky neznamenajú automaticky pozitivitu. Ak boli všetky vyšetrenia a ultrazvuky v poriadku, neobávajte sa. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pozitívny screening

    , Autor:

    Dobry den pan doktor. Som v 17 tt. Screening v 12 tt bol negativny,vsetky vysledky v ppriadku..v 16 tt mi vsak vysla zvysena hodnota AFP (2.77 MOM), riziko NTD 1:25. Chcem sa opytat, nakolko su tieto screeningy presne, ci sa mam obavat a aky postup dalej by ste odporucali. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka interpretácie výsledkov, záleží od viacerých okolností. NTD je aj geneticky podmienené a vyskytuje sa na 95% u prvého dieťaťa. Nekrytý rázštep sa dá poznať ultrazvukom a takmer na 100% vylúčiť, ale vyššie AFP v krvi ešte nemusí znamenať rázštepovú vadu, ale aj inú komplikáciu. Je vhodné tehotenstvo sledovať, v 20. týždni tehotenstva realizovať 3D morfologické USG. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pripadne lekárov realizujúcich špeciálne USG vyšetrenia.