Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rh- tehotnej ženy

    , Autor: zizzi

    Dobry den, pan doktor. Mam krv.skupinu A s Rh-faktorom. Prekonala som MA a po kyretazi mi pichli akusi injekciu (ktoru som si v plnej vyske hradila sama, nazov si vobec nepamatam). Bolo mi povedane, ze sa picha preto, aby som este mohla mat deti. Teraz som tehotna v 12.tt a chcela som sa opytat, ci sa nieco pocas tehotenstva robi s tymto mojim Rh- faktorom. Ci sa nieco picha, alebo podava. Manzel nevie aku krvnu skupinu, ci Rh faktor ma. Ma si to teda dat zistit? Zatial sa to neriesilo, no chcem vediet, co robit, aby som to nezanedbala a aby nedoslo ku komplikaciam. Dakujem pekne a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak má pacientka krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, teda vo Vašom prípade A Rh-, po akomkoľvek ukončení tehotenstva potratom podáva anti-D protilátka, z dôvodu, že embryo má nejakú krvnú skupinu, ktorú ale zistiť nevieme a je 50% šanca, že embryo ma Rh+ alebo Rh- faktor. Za predpokladu, že vy máte Rh- faktor a embryo by malo Rh+ faktor, do Vášho krvného obehu sú po potrate uvoľnené protilátky, ktoré by do budúcna mohli robiť problémy v prípade, že ďalšie embryo bude mať Rh- faktor, ktorý tiež nevieme v tej dobe zistiť. Došlo by k pôsobeniu protilátok voči embryu a k vysokej pravdepodobnosti opakovaných potratov alebo poškodenia plodu. Manželov Rh faktor nie je zaujímavý. Vo Vašom prípade, ak v predchádzajúcom tehotenstve bola podaná táto protilátka, nemusíte sa obávať, z tohto hľadiska to vplyv na tehotenstvo nebude mať. Po pôrode sa odoberie krv z pupočníka na zistenie krvnej skupiny plodu a v prípade Rh+ faktora plodu sa Vám opäť podá protilátka do 72 hodín od pôrodu.