Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antb v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den, som v 7tyz.tehotenstva, na zaklade silnej bolesti v krku som navstivila vseob.lekara urobili mi vyter tonzily nalez normalna flora hornych dychacich ciest, haemophilius influenzae masivne. Dostala som atb suprax 200mg, v pribalovom letaku sa pise as tento liek sa nema uzivat v tehotenstve najma pocas prvych troch mesiacov pokial to nie je zjavne nevyhnutne. Pytala som sa na to mojej Dr ta mi povedala ze mam urobit co uznam za vhodne. Viete mi prosim poradit co robit? Moze sa plod nakazit danou bakteriou a su tie antb v prvom trimestri skodlive? Dakujem moc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie Supraxu počas tehotenstva, zvlášť v 1. trimestri, vyžaduje starostlivé zhodnotenie pomeru prínos/ riziko. Ak je užívanie nutné a doba užívania nepresiahne 5 -10 dní, plod by ohrozený byť nemal.

Podobné otázky

  • Probiotika počas antb v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor. Dnes mi vyšiel pozitívny výsledok na streptokoka v hrdle. Som v 17 tt tehotenstva. Bol mi predpísaný Zinnat 500. Chcem sa spýtať či probiotika Probio-Fix INUM TRIM 3 sú postačujúce pri týchto antibiotikách. Alebo si mám kúpiť radšej nejaké iné ? Do pošvy si môžem dávať probiotika tiež napr. GYNIMUM?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané perorálne aj vaginálne probiotiká sú vhodné. Perorálne probiotiká užívajte medzi dávkami antibiotík a vaginálne si aplikujte najlepšie večer pred spaním. Probiotiká používajte počas celej dĺžky užívania antibiotík, ako aj týždeň po ich doužívaní.