Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,250 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Krcok

    , Autor:

    Dobrý večer... Rada by som sa poradila a opýtala... Dnes som27+6 končím 28tt... Palpacne vyšetrenie mi ukázalo ze krcok 2 až 1,5cm ale napísala 1,5cm s tým ze uzavreté(že je pre jemný špic prsta ale to nič není vraj) , sakrálne orientované, polotuhe.....sonom ma krcok 3,2cm bez otvarania.. Jazva po sekcii ma 4 až 4,5mm....malx je hlavičkou dole ale netlačí sa a ma okolo 1100 až 1200g... Môžem sa spýtať ci je to na daný týždeň dobrý nález a ci môžem donosit aj do termínu?? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na túto otázku je ťažko jednoznačne odpovedať. Prakticky, keď sa nič nebude meniť, môžete to ešte pekne potiahnuť. Pri 4 mm jazve je však nutné porozmýšľať o spôsobe vedenia pôrodu. Tým, že ste po cisárskom reze, môžete si povedať, či chcete rodiť spontánne, alebo sekciou. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základne aj ostatných vyšetrení stanoví ďalší postup, prípadne odporučí spôsob vedenia pôrodu.

Podobné otázky

  • Anopyrin v tehotenstve

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť presnejšie akurát mi beží 32.tt a užívam anopyrin 150mg/denne pred spaním lebo mám zvýšené riziko preklampsie. Na 3.sono mi lekár povedal, aby som užívala do konca 34.tt a môj gynekológ, že do 36.tt a teraz neviem presne kým sa riadiť. A tiež sa chcem spýtať, ak užívam aj magnerot 500mg 3x denne to môžem užívať naďalej do pôrodu alebo tiež sa odporúča vysadiť skôr pred pôrodom? Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem, s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Anopyrin v profylaktickej dávke sa odporúča užívať do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. MagneROT nemá zmysel užívať dlhšie, ako do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Samozrejme, v prípade kŕčok v lýtkach môžete magnézium v malých dávkach užívať až do konca tehotenstva.

  • Dvíhanie bremien v 5. mesiaci

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň pán doktor, som momentálne v 21. tt. Ja aktuálne vážim 62 kg a mám doma približne 10-kg vážiace bábätko, ktoré zvyknem často dvíhať. Okolie ma vystríha, aby som to kvôli bezpečnosti už nerobila. Viem, že dvíhanie ťažkých bremien v tehotenstve je zakázané, ale čo možno v mojom prípade považovať za "ťažké bremeno", koľko kg? Ďakujem pekne za odpoveď, Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je pochopiteľné, že sa o dieťa staráte a že sa nevyhnete ani jeho zdvíhaniu. Veľa závisí od toho, ako prebieha aktuálne tehotenstvo, ako sa subjektívne cítite, aký je nález na krčku, či sú prítomné známky skracovania a otvárania, ... Samozrejme, časté zdvíhanie 10 a viac kilovej záťaže spôsobuje napínanie brušného lisu svalov brušnej steny, ako aj zvýšenie vnútrobrušného tlaku, čo môže mať vplyv na krčok maternice. Ak sú u Vás všetky výsledky vyšetrení v poriadku, občasné zdvihnutie dieťaťa nezaškodí, netreba to však preháňať.

  • Dehistencia rany po cisarskom

    , Autor: Katarína_Kurilova_0525091053

    Dobrý deň,
    Som 2 roky a 3 mesiace po cisárskom reze, dnes má však hospitalizovali pre ranu , niečo sa im na tom nezdalo.mala som tvrdenie brucha a pocity ako na menzes., však žiadne krce.
    Krcok ma 49mm, neotvaram sa, pichaju mi kortikoidy na vývoj pľúc babatka, som v 27 tt, .
    Chcem sa spýtať ci je nejaká šanca normálne donosit zdrave babatko aspoň do toho 37 tt?
    Mam kludovy režim.
    A ci by tak predčasne narodené bábätko malo vážne problémy s postihnutím.
    Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je veľmi ťažké sa objektívne vyjadriť. Teoreticky je samozrejme šanca donosiť plod. Najvhodnejšie je sa však pýtať ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Skrátený krcok

    , Autor: Elies

    Dobrý deň pán doktor,
    Bola som hospitalizovaná kvôli skratenemu krčku. Som 27+1tt momentálny stav pri prepúšťaní bol dĺžka cervixu 24, 5mm, bez ICI. CK uzavretý. VB do 2cm. Bol mi odporúčaný kľudovy režim a Magnesium 3x1tbl. Je to podľa vás ešte stále vysoké riziko predčasneho pôrodu? Pri prepúšťaní mi nikto nespomenul zákaz pohlavného styku, myslíte že samotný orgazmus by mohol ohroziť dieťatko, resp. vyvolať pôrod?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vaginálny nález nie je až taký katastrofálny. Riziko predčasného pôrodu však existuje vždy. Ak Vám bol odporúčaný kľudový režim, predpokladá sa, že pohlavný styk vynecháte, prípadne ho budete obmedzovať.

  • Serklaž

    , Autor: Baja 21

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na skúsenosť s krčkom po serklaži. Som v 26 tt, v 23 tt mi robili serklaž. Teraz po včerajšej kontrole mám krčok 2,2 cm. Doktorka vravela že to je zatiaľ dobre. Chcem sa spýtať ako dlho je možné s takýmto krčkom ostať zatvorená a dotiahnuť to čo najďalej. Je možnosť že by to vydržalo až do termínu 30.09. ? Mám strach z predčasného pôrodu. Prvý syn sa mi narodil v 30 tt.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je tu aj možnosť, že vydržíte až do termínu pôrodu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Urobilo sa asi maximum. Nervozita Vám nepomôže. Skúste byť kľudná, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní.