Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Morfologia

    , Autor: nisa

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat co znamena morfologia ako udaj v tehotenskej knizke. A aka hodnota v 32tt je v norme? Vopred Vam dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, morfologický ultrazvuk je v období 30.-32. týždňa tehotenstva dôležitým ultrazvukovým vyšetrením. Hodnotí sa pri ňom viacero parametrov, ako aj stav plodu. Hodnôt parametrov je viacero, od kompozitného veku, veľkosti plodu, prietoku v pupočníku, stav placenty, množstva plodovej vody, ... Ak máte zaznamenané v tehotenskej knižke, že morfológia je v poriadku, v norme, nemusíte sa obávať. Do budúcna odporúčam informovať sa priamo pri vyšetrení, nemusíte sa hanbiť ani obávať, na Vaše otázky Vám určite bude odpovedané. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Velkost hlavicky

    , Autor: Pepina12

    Dobry den. 4.1 som mala poradnu a podla MS som bola 31+5tt.
    Hned na zaciatku sona sa dr.nezdal priemer hlavicky a celkovo drobcek bol tak zle otoceny ze hned povedal ze sa mu to bude dnes zle merat. Povedal ze nas posle do nemocnice aby to pozrel este primar, lebo ta hlavicka sa mu nezda. Na konci vsetkych merani vsak skonstatoval ze je to v norme a netreba sť nikam ist. Babo je o tyzden vacsie ale ze to je v norme. Prosim aky mate na to nazor vy? Hodnoty z tehu.knizky su taketo:
    Tyzden podla MS: 31+5
    BPD FOCD: 34+1
    TAD APD AC: 32+5
    FL: 33+2
    Poloha plodu: KP
    Placenta lok.: PS
    Placenta grafing: I
    Ri v a. umbilicalis: 0,73
    Morfologia: zle akust.podmienky
    Hmotnost plodu : 2150g
    Zodpovedna g.t : 32+6tt
    Mam sa znepokojovat ?
    Dakujem a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dieťa v tomto týždni má už zdedené vlastnosti, napríklad tvar, ako aj veľkosť hlavičky. Niektoré deti majú okrúhlejšiu hlavu a teda priemer hlavičky vychádza väčší podľa parametrov, ktoré prepočítava software pri realizovaní biometrie na USG, niektoré deti majú oválnejšiu hlavičku a teda priemer hlavičky môže byť dokonca pod biometrickým priemerom. Opísané výsledky máte vrámci normy. Nemusíte sa znepokojovať. Dieťa je otočené zadočkom dole, ale to sa ešte môže meniť. Dodržujte pravidelné kontroly podľa odporúčaní. Predpokladám, že máte plánovanú ešte jednu poslednú poradňu u Vášho obvodného gynekológa a následne už budete odoslaná do nemocničného zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Hodnoty

    , Autor: Janik81

    NBL 6,1mm v 20/0 tg a NF 3,5mm sú v poriadku hodnôty? Alebo v 20tt kedy sú tie hodnoty Ok a kedy už hraničné na ds? Mne sa zdá to NBL veľa
    Záver je : základná morfológia plodu v norme podľa FMf

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty NBL a NF sú v norme. Máte to napísané aj v závere. Nemusíte sa obávať.

  • Morfologia

    , Autor: Lubica87

    Dobrý deň pani doktorka, som 18tt prvého tehotenstva. O cca 2 týždne idem na morfologický ultrazvuk. Moja otázka znie: bude všetko, čo treba kvalitne vidieť na ultrazvuku nakoľko som silnej postavy a mám dosť tuk na bruchu? Je rozdiel medzi ultrazvukovým prístrojom u gynekológa ako prístroj s ktorým sa robím morfol.?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lekári, ktorí vykonávajú tieto platené špecializované vyšetrenia, majú špecializáciu z materno-fetálnej medicíny a majú väčšinou k dispozícii najmodernejšie USG prístroje. Samozrejme, všetko má svoje limity. Nie je možné porovnávať štandardne realizované USG vyšetrenie u rádového obvodného gynekológa so špeciálnym USG vyšetrením, ktoré realizuje špecialista na kvalitnom USG prístroji.

  • Vysledky morfologickeho utz

    , Autor: luciav

    Dobry den,

    bola som na morfologickom utz v 20tyzdni morfologia plodu v norme, ale lekar mi zistil nizko ulozenu placentu, konkretne napisal:

    placenta na prednej stene dosahuje k VB, krcok 54mm, 3VC, placenta marginalis, vaha plodu=411g zodpoveda 20+6

    ked som sa ho pytala ci je to problem povedal, ze pri prirodzenom porode ano a pri vysetreniach mam na to vzdy upozornit, ale nakolko vzhladom na prvu sekciu a neurologicku vrodenu vadu rodit prirodzene nebudem tak toto ma velmi netrapilo,

    ale trapi ma skor to, ze mi nedal ziadne “zakazy” ci nemam prestat cvicit, vynechat pohlavny styk, nezdvihat tazke veci atd. teda ziadne specialne odporucania, mozem teda normalne aj pri takejto diagnoze fungovat bez obmedzeni?

    dakujem za odpoved
    S pozdravom
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte diagnostikovanú placentu praeviu marginalis a placenta je na prednej stene, ešte sa vplyvom rastu maternice môže vytiahnúť vyššie a v termíne pôrodu nemusí dosahovať k vnútornej bránke. Záleží od nálezu v danom čase. Ak sú výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte dodržiavať žiadne obmedzenia.

  • Sono

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pan Doktor,

    ako stale, aj teraz som zvedava na Vas nazor. Som v 37+0, a bola som dnes na sone, a dr mi namerala hodnoty a povedala, ze je vsetko OK:
    BPD 92
    HC 325
    AC 306 (34+4)
    FL 75
    Poloha I. hlavou dole
    Morfologia: 2870g
    Placenta v predu
    Grading placenty: 150/min
    Mnozstvo plod. vody: norma
    PI Am: 1,02
    PI MCA 1,22
    Zodp 36+2tt...

    Chcem sa opytat pan Doktor, su tieto vysledky v norme? Aj prietoky? Teraz uz chodim do nemocnice na poradne, ale moja gynda mi merala babatko stale tak, ze o 2 tyzdne bol vacsi.... Som teraz dost vystrasena, a aj co sa tyka bruska babatka. Nic mi nato nehovorila, ale teraz som si vsimla iba, ze ma o 2 tyzdne mensie brusko. Moze to suvisiet s nejakym problemom? Alebo bolo sposobene tym, ze som bola hladna a nejedla som? Mali sme aj NIFTY test a vsetko bolo OK.

    Mimochodom ja mam tiez male tehu brusko.

    Dakujem velmi za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dvojtýždňový rozdiel nepredstavuje zaostávanie. Popisované výsledky prietokov, ako aj oziev plodu, či množstva plodovej vody sú v poriadku. Nemusíte sa znepokojovať. Pokračujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.