Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenstvo a mykozy

    , Autor:

    Dobry den,
    potrebujem poradit v otazke mykoz pocas tehotenstva.Mam chronicke mykozy,lekar mi po tretom mesiaci tehotenstva nasadil Macmiror.Potom opakovane este 3 krat.Cize 4x antibioticka liecba,mimochodom nezabrala.Dnes mi zahlasil,ze stale ma liecit nemoze a ze ked to bude akutne,mam si dat mast Fungicidin...Prosim vas,teraz som v 25 tt,maju lieky Macmyror nejake negativne ucinky na plod/dieta?Mam vycitky,ze som vobec tie lieky brala.Lekar mi totiz najskor vravel,ze infekcia moze vyvilat predcasny porod a ublizilo by to dietatku viac ako lieky...Mozu tieto lieky sposobovat plodu v brusku nejaky diskomfort?citi to?Ja som dnes povedala lekarovi,ze uz ziadne lieky nechcem,naco reagoval v zmysle,ze ma respektuje.Ale aka je teda ale ta spravna cesta,to som sa nedozvedela.
    Dakujem velmi pekne za relevantnu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Macmiror je možné užívať aj počas tehotenstva, nemusíte sa obávať. Čo sa týka samotnej liečby, neviem, v akom rozsahu máte mykózu a či Vám spôsobuje subjektívne ťažkosti. Niekedy podľa výsledku kultivácie a hlavne klinických príznakov sa vaginálna mykóza prelieči až po pôrode, resp. po skončení laktácie, kedy sa môžu užívať aj antibiotiká, ktoré by sa počas tehotenstva alebo kojenia užívať nemali. Aktuálne skúste aplikovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, skúste aj vaginálne probiotiká. Možná je aj liečba Candibene krémom, ktorý nie je počas tehotenstva jednoznačne kontraindikovaný a v prípade nezabratia Macmiroru je to možnosť liečby.