Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prenatalny skrining

    , Autor: ceresna-2

    Dobrý deň,
    pán doktor, zaujímal by ma váš názor. Na prenatálnom skríninguv 12tt, ktorý mi bol robený som mala všetky výsledky v poriadku - srdce, prietok pupocnikom, mozog, NT meranie malo hodnotu 1,70 akurár sa pani doktorka vyjadrila, že nosová kostička má zníženú echogenicitu a v papieroch zaznačila, že je neprítomná. Výsledny z krvi som mala podľa nej tiež v poriadku Papp-a 1,70 MoM a hcg 1,20 MoM.
    Výsledok zo skríningu bol negaatívny, resp.v "šedej" zóne. Môžem dúfať v zdravé bábätko napriek tej kostičke, resp.môže sa tá echogenicita upraviť a na najbližšom utz bude v poriadku? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neprítomnosť nosovej kostičky je jedným z markerov Dawnovho syndrómu. Ak sú však výsledky Tripple testu v poriadku, plod by byť postihnutý nemal. Šedá zóna neznamená automaticky postihnutie. Určite to však treba odsledovať. Odporúčam absolvovať aj morfologický ultrazvuk. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tlaky v pošve a podbrušku

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, som 13tt, dnes som mala prenatalny skríning a dieťa vyzerá zatiaľ v poriadku. Chcem sa spýtať je normálne cítiť v tomto týždni akoby sklbanie/pichanie v pošve? Cítim občas aj pobolievanie/tlak v podbrusku. Cítila som to občas aj v skorších týždňoch ale posledné asi 3 dni dosť intenzívne to pichanie hlavne zospodu. Krvavý výtok nemám. Pomôže magnézium? Alebo mám ísť radšej na vyšetrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované pichanie v pošve je spôsobené zväčšujúcou sa maternicou a naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Môžu byť prítomné občasné bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Môžete skúsiť užívať magnézium. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.