Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,349 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Prietoky a lieky

    , Autor: LenkaTD

    Pozdravujem,
    rada by som sa opýtala na váš odborný názor ohľadom mojej situácie. Pre objasnenie, som prvorodička (28 rokov) a ešte pred 30tt mi môj gynekológ kontroloval prietoky v cievach plodu. Povedal mi, že je to síce v norme (ľavá strana hraničná), ALE s predikciou zhoršenia stavu, preto mi predpísal Anopyrin 1x denne. (do konca tehotenstva, s tým, že 2 týždne pred termínom pôrodu vysadiť). V príbalovom letáku lieku je však výslovný zákaz pre ženy najmä v poslednom trimestri tehotenstva nakoľko liek "vážne ohrozuje plod, matku" + komplikácie pri pôrode. Samozrejme, bála som sa liek užívať a na ďalšiu poradňu som to svojmu gyn. aj povedala - reagoval typom: "mne ak niečo povie môj lekár je to pre mňa sväté." V každom prípade opäť skontroloval prietoky (stav sa nezhoršil), no konštatoval aj cievu v pupočníku mimo ofic. normu, a preto mi k predpísanému Anopyrinu pridal ešte 2x denne Oxyphillin s tým, že sa nemám báť a mám brať tie lieky.. Samozrejme ma zaujímal najmä stav dieťatka, či je to vyslovene nutné, či je dieťa málo vyživované, či váha dieťaťa je pod normu a pod. Povedal, že všetko je v norme (bábo má síce o 150 gramov menej podľa tabuľky - sám lekár však zhodnotil, že na mňa je to úmerné - nakoľko som tehotenstvo začala s váhou pod 50 kg a meriam 158 cm + rovnako v rodine sme poväčšine nízky), ale ide o prevenciu. Chcem sa teda opýtať či je teda táto prevencia ( = vo forme tabletiek 3x denne) v mojom prípade nutná? Nemôžu tieto lieky poškodiť, resp. skomplikovať vývoj bábätka, tehotenstvo, pôrod? Takisto, je normálne, že ma v priebehu každej poradne môj lekár kontroluje ultrazvukom (zatiaľ celkom 5x)? Súčasne by som sa chcela ešte informovať aj na preventívnu liečbu čapíkmi v prípade pozitívneho Streptoccocus agalactiae (výter mi bol robený tiež pred 30tt), lebo som sa dočítala, že preventívne podávanie liekov na streptokoka v tehotenstve nemá zmysel (nakoľko sa môže objaviť aj zmiznúť a pre dieťa v brušku nepredstavuje ohrozenie), a preto sa podávajú antibiotiká až pri pôrode. Zatiaľ žiadne z uvedených liekov neberiem, no neviem ako reagovať na ďalšej poradni, prirodzene sa obávam o bábo a z celej situácie som v strese (doteraz nemal nikto z okruhu mojich známych v tehotenstve podobnú skúsenosť a kamarátkam, ktoré rodia v podobných termínoch ich gyn. prietoky zatiaľ vôbec nekontrolovali). Vopred teda ďakujem za vašu odpoveď, Lenka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Anopyrin je v III. trimestri kontraindikovaný a nemá sa užívať, v prípade nutnosti operačného ukončenia tehotenstva, ale aj pri spontánnom pôrode by bola krvná strata oveľa vyššia a mohlo by dôjsť ku komplikáciám. Ak má pacientka hematológom diagnostikovanú nejakú formu trombofílneho stavu a hematológom je odporúčaná liečba, pacientkám sa aplikuje počas tehotenstva nízkomolekulárny heparín. Ak je obvodným gynekológom diagnostikovaný patologický prietok, pacientka sa odosiela na vyššie pracovisko, kde sa počas hospitalizácie rovnako používa nízkomolekulárny heparín, ako aj magnézium vnútrožilovo. Ak sú prietoky namerané obvodným gynekológom vrámci poradní v poriadku, nie je nutná žiadna liečba ako prevencia. Oxyphyllin je v tehotenstve kontraindikovaný. Čo sa týka liečby Streptococcus agalactiae, dočítala ste sa správne. Ak je čo i len raz v priebehu tehotenstva zistený z výteru, aj keby bol ďalší výter v poriadku, berie sa už výter ako pozitívny a pri príjme na pôrodnú sálu až do pôrodu sa podávajú antibiotiká vnútrožilovo, samozrejme také, ktoré neškodia plodu. Definitívne sa táto baktéria prelieči až po odstavení materského mlieka.