Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pupocnik

    , Autor: adka7

    Dobrý deň. Chcela by som sa Vás spytat. Som v 34 tt kedy som absolvovala poradnu u lekara kde mi pomocou utz kontroloval srdcovú aktivitu. Povedal že všetko je v poriadku. Potom mi vytlačil fotku a objednal na ďalšiu poradnu. Až neskôr keď som si pozerala foto som si všimol ako by dieta malo niečo okolo krku, vyzeralo to ako pupocnik, veľmi sa teraz bojím že čo sa môže stat. Pohyby cítim každý deň, hoci mi dnes prídu slabšie ale stále viac-menej sú. Každú poradnu som sa ho pytala kde je pupocnik . Naposledy v 30 tt malo dieta krk čistý a teraz som nato úplne zabudla sa spytat. Je možné že by mi to nepovedal alebo že by to na utz nevidel keby ho malo okolo krku? Lebo dosť sa bojím ale nechcem prehnane stresovat a ísť na pohotovosť keby náhodou o nic vážne neislo. Ďakujem za odpoved. Pekný den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý druhý novorodenec sa sa rodí s pupočníkom okolo krku. Aj keď to na USG vidíme, mamičkám to nehovoríme, aby sa zbytočne nestresovali. Nerobte si starosti.

Podobné otázky

  • Vysledky screeningu v I. trimestri

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa poradit ci mam absolvovat amnio resp. nifty test, kedze mi vysiel pozitivny kombinovany vysledok na T21. Pokusim sa zhrnut vsetky vysledky.
    Mam 38 rokov, som 13t + 3 den, termin porodu je 24.8.
    Nalezy: normalne
    Akcia srdca: zobrazena, srdecna frekvencia: 161 uderov/min.
    CRL: 74,2 mm
    NT: 1,8 mm
    Ductus Venosus PI: 1,240
    Placenta: Chorion bez znamok odlucovania
    Pupocnik: 3 cievy
    Markery chromozomalnych vad: nosni kost: pritomna, trojcipa chlopna Doppler: normalna.
    Anatomie plodu: lebka,mozog,pater, srdce,brusna dutina,zaludok,mocovy mechur, rucky,nozky - vsade je poznamka normalne, zobrazene, je vidiet, IT verifikova.
    Volny beta-hCG: 168,1 IU/I, ekvivalent k 4,785 MoM
    PAPP-A: 3,790 IU/I, ekvivalent k 1,202 MoM
    Uterine artery PI: 2,07 - ekvivalent k 1,370 MoM
    T21: populacne riz.: 1:135, upravene riz.: 1:164
    T18: populacne riz.: 1:346, upravene riz.: 1:6924
    T13: popul.riz. 1:1081, upravene riz: 1:20000
    Preeklampsia pred 34 tyz.: 1:1172
    Rastove retardacie ored 37 tyz.: 1:445
    Amnio by som nechcela a nifty test je velmi drahy, tak by som sa chcela poradit a vediet vas nazor.
    Pri krvnych testov, ktore mi robili k danemu screeningu v 12 tyzdni mi vyslo riziko T21 - 1:350, ale vzhladom na vek 1:140. Ten kombinovany vysiel ako som uviedla uz vyssie.
    Viete mi poradit prosim?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že vyššie riziko T21 Vám vyšlo práve kvôli veku. Ak si chcete byť istá a byť kľudná, vhodné je realizovať Trisomy test, postačí aj úplne najnižší balíček, a na základe výsledku budete vedieť, či je plod v poriadku. Už len z vekovej indikácie je vhodné Trisomy test realizovať. Ostatné výsledky máte v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nízka hmotnosť plodu

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať na veľkosť plodu v danom týždni.
    Na poradni ma gynekologička vystrašila veľkosťou a hmotnosťou plodu. Vraj má budú musieť hospitalizovať a pozorovateľ, v najhoršom budem musieť podstúpiť cisársky.
    Namerané hodnoty na 30+3tt.:
    BPD 76/30+5
    FL 57,3/30+0
    FAC 23/27+3
    PI 0,9
    RI 0,5
    Hmotnosť 1270 gramov.

    Následne má odoslali na kontrolné vyšetrenie do nemocnice kde mi povedali, že hmotnosť je na daný týždeň normálna, že nejde o UIGR a deti môžu mať menší obvod bruška. Hospitalizáciu zamietli s odôvodnením, že rast je síce na hranici ale stále v normále s prisnejsou kontrolou a to každý týždeň.
    Namerané hodnoty:
    BPD 77/31+1
    HC 272/29+5
    AC 227/27+0
    FL 57/29+6
    Hmotnosť 1250gramov....10 percentil
    AU PI 1.02 N
    AU RI 0,63 N
    MCA PI 1,78 N
    MCA RI 0,78 N
    CPR 1.75 N 21 percentil.

    Prosím Vás aký je Váš názor? Mám strach keďže sa bojím najhoršieho, že sa malému môže niečo stať ( respektíve úmrtie plodu), hlavne z dôvodu, že názory dvoch doktorov sa líšia. A aký je rozptyl percentilu, keď mi povedali, že 10 je hraničný? Nemôže dôjsť k zástave výživy bábätká? Aká je šanca prežitia plodu v tomto týždni?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa môžete úplne ukľudniť, pretože nie je dôvod na obavy. Prietoky sú v poriadku, teda plod je dostatočne a dobre vyživovaný. Vnútromaternicové zaostávanie plodu v raste (IUGR) znamená zaostávanie, teda veľkosť plodu, o 3 až 4 týždne od aktuálneho týždňa tehotenstva. Aj keď je obvod bruška na hranici normy, nie je prítomné symetrické zaostávanie v raste a prietoky v pupočníku, ako aj funkcia placenty sú v poriadku, teda nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Patológia je pod 5 percentil, nad 5. percentil je norma. Teoreticky, čím vyšší percentil, tým je pravdepodobnosť nedostatočnej funkcie placenty nižšia. U Vás je výsledok 21 percentil. Nevidím preto dôvod, prečo by malo dôjsť k zástave výživy plodu, ani k predčasnému ukončeniu tehotenstva. Nezamýšľajte sa zbytočne nad otázkami v zmysle prežitia plodu. Je potrebné pravidelné sledovanie a podľa výsledkov a nalezov sa bude priebežne postupovať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Zle prietoky

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, som v 25tt. Bola som na pohotovosti z dôvodu, že som 24 hodin necítila pohyby dieťaťa. Na pohotovosti bolo všetko v poriadku. Môj gynekológ sa rozhodol urobiť kontrolu prietokov a povedal, že nie sú veľmi dobre. Prietoky boli namerané ako RI: 0,81 - 0,75. PI 1,61. Dieťatko už cítim v silnej intenzite (necitila som pohyby len v daný deň, keď som sla na pohotovost). Veľkosť bábätka sa pohybuje okolo 740 - 800gr (merali veľkosť dvaja lekári na inom prístroji). Je to stav, ktorý môže ohroziť bábätko? Viem sa tak veľmi vystresovať, až nemôžem spať. Som rada, že na to lekár prišiel, ak niečo nie je v poriadku, ale je to dôvod na paniku? Zatiaľ mi bolo odporučené brat len viac magnezia.
    Je to druhé tehotenstvo. Prvé bolo bezproblémové. V tomto tehotenstve nemám problem s tlakom, nemám cukrovku. Všetko doteraz prebiehalo úplne v poriadku. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva sa ešte veľmi prietoky v pupočníku nehodnotia, opisované hodnoty sú však vrámci normy. Veľkosť plodu je tiež v norme. Nevidím dôvod na znepokojenie. Absolvujte tehotenské poradne podľa odporúčaní. Objednajte sa na fetálny screening v 30. týždni tehotenstva.

  • CTG zaznam

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň

    Som v 31tt. Chodím na rizikové. Dnes na CTG zázname podľa údajov bolo FHR 130-135, 2xvar.decel, pred týždnom som to nemala. 1x tonizácia, ale to som mala aj pred týždnom. Doktorka povedala, že CTG je dobré , ale ja mam teda strach či to nie je niečo zlé.. Prietoky v poriadku, plodovej vody dostatok. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo sa Vám v 31. týždni realizovalo CTG vyšetrenie. Ak nebol CTG záznam patologický, či suspektný, malo by to byť v poriadku. Dôležité je USG vyšetrenie prietokov, ako v pupočníku, tak aj v cievach mozgu., množstvo plodovej vody, biometria plodu, ako aj stav placenty. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vysledky

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať na výsledky z dnešného ultrazvuku . Som 36/4 a hospitalizovaná pre nízku váhu babetka 2100g zodpovedajúci 34tt
    Nasadený mám mám magnezium s glukozou a agapurin aby sa zlepšili nejaké prietoky medzi dieťaťom , to znamená že mám ozaj poškode placentu?
    Z ultrazvuku výsledky sú:
    In utero jeden plod, poloha pozdĺž hlsv, postáv práve zadné, as+, p+, placenta predná stena ,mimo ds , typ |- ||, znm.intrauter.krv,normohydr. Bod:33/6 hc 32/2, fl 34/6, ac 34/5 , efw 2420g
    Píše tu niekde akému týždňu zodpovedá plod?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentálne má plod už skoro 2500g. Hoci sa nepíše, ktorému týždňu tehotenstva to zodpovedá, je to cca 34+2 tt, teda 35. týždeň tehotenstva v behu. Placenta vyzerá vizuálne v poriadku, množstvo plodovej vody je v norme. Prietoky v pupočníku nie sú v popise uvedené. Najvhodnejšie je sa pri nejasnostiach pýtať ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorá poznajú všetky výsledky vyšetrení, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.