Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cisarsky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,vcera som bola u neurologa,po dohodnuti s gynekologom.Pred 3.rokmi som mala zapal nervoveho zakoncenia.Som v 35 tt,uz asi mesiac strasne bolesti krizov,len na jednej strane (pravej) a mam aj opuchnutu pravu nohu.Zaver spravy je takyto:Recidiva VAS Th-LS s LIS I.dx. S radikulopathiou S1 I.dx.Doporucil cisarsky rez pre znizenie rizika prehlbenia diskopatie.Je to zle?Ako dlho budem musiet este vydrzat tie bolesti?Pockaju este,alebo mi urobia cisarsky na 36 tt?Vysvetlite mi laicky co mi vlastne je,a ako by ste postupoval vy?Za odpoved velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vy by ste štandartne mala od 36tt chodiť do poradne do nemocnice kde budete rodiť na ich ambulanciu, tam si vezmite toto doporučenie od neurológa a následne ved.pracoviska rozhodne kedy bude teh.ukončené.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Výsledky flowmetrie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 36+1, bábätko je menšie, 2200 g. Doteraz boli prietoky OK, dnes troška zhoršenie. Nález je takýto:
    Pphl, pohyby +, výrazná pohybová aktivita plodu, normohydramnion, placenta post, UmA PI 1,01 MCPA PI 1,3, t.c. CPR 4 pctl.

    O tri dni mám ďalšiu kontrolu, je to postačujúce ? Podľa vás sú aké tieto výsledky ? Je to moc zle ? Bojím sa, žeby sa mi to v priebehu týchto troch dní mohlo ešte viac zhoršiť.
    V prípade, že by to nebolo lepšie, chceli by vyvolať pôrod po 37+0.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu nepoznám úplne všetky výsledky prietokov v pupočníku, takže je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, ale predpokladám, keď Vám bola odporúčaná kontrola o 3 dni, že boli ako tak v poriadku. Plodovej vody je normálne množstvo a placenta je na zadnej stene maternice. Iba na základe opisu sa dá povedať, že je prítomná centralizácia obehu, to znamená, že živiny sú sústredené na výživu mozgu. Je určite potrebné to odsledovať a samozrejme, ak by došlo k zhoršeniu výsledkov, v závislosti od toho stanoviť ďalší postup, či už pôrod vyvolávať alebo ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Pôrod.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem chcem sa opýtať keď sa plod nebude pýtať na svet a termín mam. 8.9.2024 môžu mi do 40tyzdna urobiť cisársky rez. A keď beriem maltofer lieky na Krvny obraz a mam s neho čiernu stolicu mam ich nebrať. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte porodiť do 40. týždňa. Ak nemáte ochorenie alebo okolnosť, pre ktorú nie možné alebo vhodné prenášať a tehotenstvo prebieha v poriadku, všetky nálezy a výsledky vyšetrení máte v norme, môžete prenášať do 10 dní po termíne. Ak Vám Maltofer nesedí, neužívajte ho a skúste si namiesto toho kúpiť voľnopredajné železoprepapráty, napríklad Sideral Forte alebo Globifer Forte. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde plánujete rodiť, s ktorými konzultujte všetky možnosti.

  • Parcialna abrupcia placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Na začiatku tehotenstva som niekoľkokrát špinila (10tt, 15tt) a na konci 19tt, kedy má aj hospitalizovali v nemocnici - parcialna abrupcia placenty/ retroplacentarny hematóm. Hematóm sa našťastie cca do 23tt vstrebal, absolvovala som už niekoľko kontrol, kedy mi bolo povedané,že placenta je v poriadku. Napriek tomu by som chcela vedieť,či je vyššia šanca,že sa to opäť odtrhne,ako bude placenta starnúť? Je toto indikacia pre indukciu prirodzeného pôrodu napr.v 38tt ? Aktuálne som 33tt, zatiaľ nemám žiadne problémy, pred týždňom mi na sone povedali,že sú už na placente drobné kalcifikaty,ale že to nie je nič, čo by ma malo znepokojovať. Moja lekárka je taká,že nič dokopy nerieši, poradňa trvá tak do minúty...preto sa toho obávam. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza parciálnej abrupcie placenty znamená čiastočné predčasné odlučovanie placenty. Ak dôjde k predčasnému odlučovaniu placenty, je to nezvratný, náhle vzniknutý stav, ktorý sa nedá zvrátiť. Drvivá väčšina prípadov predčasného odlúčenia placenty vedie k predčasnému pôrodu cisárskym rezom, bez ohľadu na týždeň tehotenstva. Vyčkávacia metóda je len raritná. Preto je otázne, či sa u Vás jednalo o abrupciu placenty. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť, ktorí na základe vyšetrení a zhodnotenia stavu, nálezu a okolností určia aj spôsob vedenia pôrodu.

  • Ochorenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat na Vas nazor/Vase skusenosti, co sa tyka genitalneho herpesu, momentalne som v 1. trimestri a herpes som uz od zaciatku mala asi 3 krat, tymto herpesom som trpela uz aj pred otehotnenim...ak by virus plod poskodil resp. keby sa nieco pokazilo, kedze som stale v 1. trimestri, dojde k potratu plodu ? mam naplanovany aj prvotrimestralny screening, moze odhalit pripadne poskodenie plodu ? predstavuje tento virus velke riziko alebo plod je chraneny protilatkami a virus sa k nemu nedostane, dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už mali v minulosti genitálny herpes, Váš organizmus už má vytvorené protilátky a plod je tak chránený

    Dobrý deň, vhodné by bolo otestovať, či máte protilátky proti herpesu, typu 1 a typu 2. Tieto protilátky Vás chránia pred poškodením plodu. Ak sa u Vás počas tehotenstva jednalo o úplne prvú infekciu (nemala ste ani herpes na perách), potom je poškodenie plodu možné. Primárna infekcia však býva veľmi rozsiahla a bolestivá. Ak sa Vám výsev opakuje, je vhodné od 36. týždňa až do pôrodu užívať Herpesin 400mg 3x denne ako preventívnu dávku proti výsevu počas pôrodu. Táto dávka zabráni výsevu a vylučovaniu vírusu v čase pôrodu a preto nie je indikovaný cisársky rez a žena môže rodiť prirodzene. Liek je v tehotenstve bezpečný. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Riziko tretej sekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám 36 rokov a mám za sebou 2 sekcie. Druhá sekcia bola pred 7 rokmi a podľa slov lekárov bola náročná, kvôli zrastom, ktoré sa mi vytvorili po prvej sekcii. Rozmýšľam, že by som chcela ešte jedno dieťa. Myslíte, že by tretia sekcia bola v mojom prípade riskantná? Vopred ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak určite by sa jednalo o rizikové tehotenstvo a cisársky rez by bol pravdepodobne náročnejší, ak však ubehlo od posledného pôrodu 7 rokov, jazva je dostatočne zhojená. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Rozhodnutie mať ďalšie dieťa je na Vás.