Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cisarsky

    , Autor: martina01

    Dobry den,vcera som bola u neurologa,po dohodnuti s gynekologom.Pred 3.rokmi som mala zapal nervoveho zakoncenia.Som v 35 tt,uz asi mesiac strasne bolesti krizov,len na jednej strane (pravej) a mam aj opuchnutu pravu nohu.Zaver spravy je takyto:Recidiva VAS Th-LS s LIS I.dx. S radikulopathiou S1 I.dx.Doporucil cisarsky rez pre znizenie rizika prehlbenia diskopatie.Je to zle?Ako dlho budem musiet este vydrzat tie bolesti?Pockaju este,alebo mi urobia cisarsky na 36 tt?Vysvetlite mi laicky co mi vlastne je,a ako by ste postupoval vy?Za odpoved velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vy by ste štandartne mala od 36tt chodiť do poradne do nemocnice kde budete rodiť na ich ambulanciu, tam si vezmite toto doporučenie od neurológa a následne ved.pracoviska rozhodne kedy bude teh.ukončené.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolest v podbrusi

    , Autor: Katka83

    Dobry den, pan doktor chcem sa opytat ohladne bolestiach v podrusku. Pred 2 rokmi som mala akutnu sekciu 26tt, momentalne som znovu tehotna 12tt. Cely den mam bolesti ale bez krcov a spinenia. Uzivam duphaston a kyselinu listovu. Su tie bolesti z toho, ze sa roztahuje maternica a bol cisarsky? V tom prvom tehotenstve ma tiez pobolievalo ale nie cely den. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem ani pociťovanie naťahovania väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cisársky rez

    , Autor: 1Niky1

    Dobrý deň, chcem sa spýtať mala som akútnu sekciu pred 6 rokmi. Je možné si žiadať cisársky rez aj teraz? Lebo čosi sa spomína prirodzený ale ja sa psychicky snato neviem pripraviť, nejak som nastavená že chcem opäť cisársky je to možné??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte v anamnéze cisársky rez, ak nechcete rodiť vaginálne, môže sa u Vás naplánovať cisársky rez v termíne. Napíše sa, že odmietate rodiť vaginálne po cisárskom reze - je to riadna lege artis diagnóza (odmietnutie VBAC). Stav po sekcii je prakticky oficiálne jedinou diagnózou, kedy si žena môže vybrať spôsob pôrodu, aj keď podľa mňa by mala mať žena právo vybrať si ako chce rodiť.

  • Prelaps mitrálnej chlopne

    , Autor: NIANA

    Dobrý deň, môžete my povedat ci je to vážny nales
    Som tehotna v 39tt myslite ze by som mohla rodiť prirodzene

    Záver. Silutus solitus. Av a Va konkordacia.
    Pľúcne žily ústia do ĽP, dute žily do PP.
    Merané parametre primárne.
    Aourtálna chlopna trojcipa. Vystúpy koronarnych arterii primárne.
    Pľucnica normálnej šírky. Supresternalne uloženie ciev správne bez CoA. PDA nezobrazený. IVS bez skratu. Výpadok v mieste FO do 2, 0 mm, skrat nezobrazený.
    Kinetika ĽP a celého skrdca dobrá. Systolicka a diastolicka funkcia ĽK (EF, FS, CO, LVEED, IVSD, LVPWDD, E, A, decel. čas. ET/v norme.
    Prolaps predneho cipu mitrálnej chlopne s 1 stupňovou regurgitaciou.
    Laminarny prietok cez Ao chlopnou, abnormalnu aortu a oblúk aoarty.
    Bez perikardialneho a pleuralnych vypotkov. Celkove tekutiny primerane.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka na detských kardiológov. Srdcový šelest má však veľa detí. Nemyslím si, že je to dôvod na vedenie pôrodu plánovaným cisárskym rezom. Po pôrode sa novorodenec skontroluje, bude mať kardiologické vyšetrenie a bude v sledovaní. Podľa nálezu sa následne určí ďalší postup.

  • Nízka hmotnosť plodu

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať na veľkosť plodu v danom týždni.
    Na poradni ma gynekologička vystrašila veľkosťou a hmotnosťou plodu. Vraj má budú musieť hospitalizovať a pozorovateľ, v najhoršom budem musieť podstúpiť cisársky.
    Namerané hodnoty na 30+3tt.:
    BPD 76/30+5
    FL 57,3/30+0
    FAC 23/27+3
    PI 0,9
    RI 0,5
    Hmotnosť 1270 gramov.

    Následne má odoslali na kontrolné vyšetrenie do nemocnice kde mi povedali, že hmotnosť je na daný týždeň normálna, že nejde o UIGR a deti môžu mať menší obvod bruška. Hospitalizáciu zamietli s odôvodnením, že rast je síce na hranici ale stále v normále s prisnejsou kontrolou a to každý týždeň.
    Namerané hodnoty:
    BPD 77/31+1
    HC 272/29+5
    AC 227/27+0
    FL 57/29+6
    Hmotnosť 1250gramov....10 percentil
    AU PI 1.02 N
    AU RI 0,63 N
    MCA PI 1,78 N
    MCA RI 0,78 N
    CPR 1.75 N 21 percentil.

    Prosím Vás aký je Váš názor? Mám strach keďže sa bojím najhoršieho, že sa malému môže niečo stať ( respektíve úmrtie plodu), hlavne z dôvodu, že názory dvoch doktorov sa líšia. A aký je rozptyl percentilu, keď mi povedali, že 10 je hraničný? Nemôže dôjsť k zástave výživy bábätká? Aká je šanca prežitia plodu v tomto týždni?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa môžete úplne ukľudniť, pretože nie je dôvod na obavy. Prietoky sú v poriadku, teda plod je dostatočne a dobre vyživovaný. Vnútromaternicové zaostávanie plodu v raste (IUGR) znamená zaostávanie, teda veľkosť plodu, o 3 až 4 týždne od aktuálneho týždňa tehotenstva. Aj keď je obvod bruška na hranici normy, nie je prítomné symetrické zaostávanie v raste a prietoky v pupočníku, ako aj funkcia placenty sú v poriadku, teda nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Patológia je pod 5 percentil, nad 5. percentil je norma. Teoreticky, čím vyšší percentil, tým je pravdepodobnosť nedostatočnej funkcie placenty nižšia. U Vás je výsledok 21 percentil. Nevidím preto dôvod, prečo by malo dôjsť k zástave výživy plodu, ani k predčasnému ukončeniu tehotenstva. Nezamýšľajte sa zbytočne nad otázkami v zmysle prežitia plodu. Je potrebné pravidelné sledovanie a podľa výsledkov a nalezov sa bude priebežne postupovať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.