Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,583 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • tehotenstvo

    , Autor: adinka11

    Dobry den chcela by som sa opytat .. som v 34tt tehotentva je to moje prve tehotenstvo mam 25r ..dost casto si ctim usi teda mam taky mensi problem niekedy ma stale svrbia nemoze to neako ovplivnit aj moje babo? termin by som mala mat 4.12 no ale idem cisarskym moze sa stat ze pojdem aj skor ? no ked som bola na vcerajsej poradni tak mi lekar zistl ze uz ma nizsie hlavicku a k tomu mam neakeho bacila co moze vyvolat skorsi porod ale dal mi vaginalne tabletky ..dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ak máte obavu , že sa jedná o nejakú ušnú infekciu, prípadne navštívte ORL lekára
    samozrejme pôrod môže nastať i skôr
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Laura19811

    Dobrý deň pan doktor chcela by som sa vás opýtať ci je mozne napriek negativnemu tehoťenskemu testu byť tehotná.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to možné. Ak je tehotenský test robený priskoro, môže byť falošne negatívny. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, kde Vám bude odobratá krv na beta HCG.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Pamelka

    Dobrý deň
    Včera mi tahali zub, mám strašne bolesti som v 28 tyzdni (27+4) tehotenstva.
    Chcela by som sa informovať ako často môžem užiť paralen proti bolesti. A či je bezpečný v 3 trimestri. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Paralen môžete užívať v maximálnej a krátkodobej dávke 1 - 2 tablety, teda 500mg - 1000mg každých 4 - 6 hodín. Štandardná dávka je 500mg každých 6 - 8 hodín.

  • Spontánny potrat a ďalšie tehotenstvo

    , Autor: jaja117

    Dobrý deň pán doktor,
    Dnes 7.8.2022 som po kontrole zistila že som sa po spontánnom potrate úplne vyčistila bez nutnej kyretaze (bola mi však pichnúť injekcia na vyvolania stahov maternice na docistenie). Vývin bol zastavený cca v 5+4tt (prítomný GS a ZV údajne bez plodu - iný lekár videl naznačený embryonálny pól bez AS).
    Som po dobrovoľnej UPT 04/2020 ( vtedy bolo s plodom všetko ok).
    1)Myslite že to s tým ma súvis alebo odporučili by ste ďalšie vyšetrenia pred ďalším tehu?
    2) keďže som nebola čistena kedy odporúčate ďalšie snaženie o bábätko ?
    3) vo vyteroch prítomná vaginoza v chronickej forme (gardnerella vaginalis) a anaerobna kultivácia (atopobium Vag + prevotella bivia) kedy najlepšie po potrate je najlepšie nasadiť ATB?
    Ďakujem za odpoveďou

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte za sebou iba jeden spontánny potrat, nie je ešte dôvod na realizáciu hematologického, endokrinologického, genetického, či imunologického vyšetrenia. Bez ohľadu na to, či je žena po potrate čistená alebo nie, sa odporúča vyčkať aspoň 2 - 3 mesiace, nech sa maternica stiahne, ukľudní a až potom je vhodné sa začať snažiť otehotnieť. Dva mesiace pred snažením sa otehotnieť začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Čo sa týka kultivačného vyšetrenia pošvy, je vhodné ho zopakovať po dočistení sa, po skončení krvácania. V prípade pretrvávania infekcie je vhodné preliečenie a až následne snaženie o tehotenstvo. V prípade ťažkostí alebo nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Zamlcany potrat

    , Autor: Sass

    Prajem pekny den, chcela by som Vas poprosit o radu.

    Posledna menstruacia 31.5., cyklus 33-35 dni, 29.7.na sone mi dr potvrdila tehotenstvo s tym, ze sa jej nezda velkost plodu, povedala aby som prisla o tyzden, ci plod narastol. Po tyzdni vysledky sona 5.8.: 9+3, v dutine uteru GS, zltkovy vac.8mm, AS:+-, CRL 6+0, pri zltkovom vacku atypicka struktura.
    Lekarka ma poslala na konzil.vysetrenie, ze pravdepodobne ide o potrat.

    Chcem sa len spytat, ci to teda potrat podla tych vysledkov vyzera. Prsia ma stale bolia, unavena som stale, nic sa nezmenilo. A dalsia otazka co za atypicku strukturu sa tam moze nachadzat? A co znamena AS plus minus?
    Dakujem pekne, prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príznaky tehotenstva u Vás budú pretrvávať, pretože tehotná ste. V tomto týždni tehotenstva by už malo byť vidieť akciu srdca. Vyšetrujúca lekárka si nebola jednoznačne istá akciou srdca. Čo sa týka popisovanej atypickej štruktúry, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní. Ak sa jedná o žiadúce tehotenstvo, štandardne sa realizuje kontrolné USG vyšetrenie. Podľa výsledkov kontrolného USG vyšetrenia sa určí ďalší postup.

  • Ultrazvuk v 7 deň meškajúcej menštruácie

    , Autor: Gaby93

    Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať, či je v poriadku v 7 deň meškajúcej menštruácie nevidieť ešte na ultrazvuku nič len zväčšenú sliznicu a nejakú tekutinu. Testy z krvi na tehotenstvo vyšli pozitívne. Bola som u lekára lebo som mala veľmi slabé špinenie a pozrel ma aj cez vnútorný ultrazvuk a nič nevidel, no vyslovil že sa môže jednať aj o mimomaternicove tehotenstvo. Veľmi ma to vystrašilo. Od akého času má byť vidno vačok? Ja idem na kontrolu na 10 deň meškajúcej menštruácie. Myslíte že ak tam nič nebude vidno bude to to čo vyslovil, alebo to môže byť aj zdravé tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu posunutej ovulácie sa nemusí datácia tehotenstva vôbec zhodovať s dataciou podľa poslednej menštruácie. Ani po dvoch týždňoch meškajúcej menštruácie nemusí byť na USG jednoznačne vidieť tehotenstvo a pritom môže byť všetko v poriadku. Záleži od viacerých okolností. Samozrejme sa nedá vylúčiť aj patologické tehotenstvo, medzi ktoré patrí aj mimomaternicové tehotenstvo. Ak máte beta HCG pozitívne, treba to odsledovať a skontrolovať dynamiku beta HCG, ako aj USG nález. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.