Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,427 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • plod

    , Autor: deniska84

    dobry den..som asi v 5+5 tt podla tehotenskej kalkulacky na internete a menstruacia mi meska 12 dni,tehotensky test mam pozitivny...bolo by uz vidiet aj koncom tohto tyzdna plod na ultrazvuku aj so srdieckom?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ak sa plod vyvíja správne , mala by vidieť srdečná skcia okolo 6-7 tt.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Krvácanie v 6 TT

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor. Som v 6. týždni tehotenstva, včera poobede som začala krvácať (slabo ružová krv, krvácanie nie je intenzívne). Dnes som išla ku gynekologičke, nevidela tam žiadny problém - "bábätko" tam videla, len hovorila že sa jej zdá maličké - cca 5-6 mm. Minulý týždeň som tam bola opäť, mala som slabé hnedé špinenie - pani doktorka mi dala 2-krát denne UTROGESTAN 200 mg. Kontrolu mám 9.8. Myslíte si že veľkosť plodu je v poriadku? Môže to skončiť aj potratom alebo je ešte šanca že bude všetko v poriadku? Mám totižto také zmiešané pocity - o bábätko sa snažíme už rok a pol. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa je spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak bolo na USG všetko v poriadku, nemusíte sa obávať. Pokračujte v nasadenej liečbe. Odsledujte si to. Je lepšie, ak krv vytečie do pošvy, ako by sa mala hromadiť medzi stenou maternice a zárodkom. Vzniknutý zväčšujúci hematóm by mohol spôsobiť odlúčenie zárodku a mohlo by dôjsť k potratu.

  • Priečna poloha

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor.
    Momentálne som v 29 TT. Plod je v priečnej polohe. Je možné že sa ešte otočí do vhodnej polohy na prirodzený pôrod? Alebo je väčšia možnosť že bude treba cisársky rez? A vplýva nejako zle tato poloha na vývoj plodu alebo sa nemusím báť? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste ešte v týždni tehotenstva, kedy má plod pomerne veľa miesta a môže ešte zmeniť svoju polohu niekoľkokrát. Nemusíte sa znepokojovať, vplyv na plod to nemá. Je ešte veľmi skoro hovoriť o spôsobe vedenia pôrodu.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den chcem sa spitat.Som v 23 tyzdny tehotenstva,pomali v 6. mesiaci.Dnes ked som sedela tak som zacitila ako som mala 2krat take slabe stiahnutie maternice.Co to znamena a nemoze to byt nebezpecne?Mam sa bat a mam ist k svojej doktorke?Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, plod má v tomto týždni tehotenstva ešte dosť miesta, mohli ste cítiť pohyby plodu pri otáčaní. Odsledujte si to. Nemusíte sa znepokojovať. Samozrejme, pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Malo pohybov

    , Autor:

    Pekny den prajem,
    Som 37+4 tt,aky by mal byt optimalny pocet pohybov?Pred dvoma dnami bola mala strasne aktivna,no teraz sem tak ako by len bublinky som citila mozno tak 2x za den.Bojim sa ci si neomotala pupocnikovu snuru okolo krku.Vo stvrtok som bola u lekara,on mi povedal ze to na sone nevie zitit ci ma alebo nema pupocnikovu snuru okolo krku.Pytala som sa ho na to,pretoze mam z toho obavy.
    Dakujem za Vasu skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v prvom rade treba povedať, že každé druhé-tretie dieťa sa rodí s pupočníkom obtočeným okolo krku. S pohybmi plodu to veľmi nesúvisí. Plod už v tomto týždni nemá toľko miesta v maternici, ako malo v druhom trimestri. Tiež záleží od Vašej pohybovej aktivity, množstva prijatej potravy, ako aj vypitých tekutín. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Laryngitida a prvý trimester

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, dostala som laryngitida som v 5tt, dr mi predpísal len ATB, amoksiklav, lekárnička ešte odporučila kúpiť sinupret tablety od kašľa,
    Môžem tie tabletky brat,ako môžem ovpi laryngitida plod ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané lieky užívať môžete. Laryngitída, ako taká, nemá na plod vplyv, vplyv môže mať zápal v organizme, ktorý spôsobí.