Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím Vás chcem sa opýtať - včera som si robila teh. test - mamatest 10 - výsledok negat. 26.06. som mala styk, ms som už mala. je výsledok spoľahlivý? Môže byť už zvýšená hladina hcg v tomto čase, nerobila som si ho skoro? Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste mala menses a test bol negatívny neviem z akého dôvodu uvažujete o tehotenstve
    robila ste ho s dostatočným odstupom
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.mam otázku keď bol styk 21.9, test som ešte nerobila.kedy môžem najskôr ísť ku gyn na ultrazvuk? Aby potvrdila alebo vyvrátila tehotenstvo.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Na USG má zmysel ísť v decembri, kedy by už malo byť na USG vidieť zmeny, prípadne aj vitalitu plodu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meskajuca menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, mam 41 rokov, 21.9 bol nechraneny pohlavny styk a posledna ms zacala 6.9, ms uz nemam pravidelnu posledne dva roky a dva az tri krat do roka mi vynecha, ms mi zatial neprisla ale mam vsetky predmenstruacne priznaky, no mam obavy aj z pripadneho tehotenstva...sobotu a nedelu som slabo spinila uz som si myslela ze sa mi rozbieha ms ale stale nic, mam tie dva tri dni brat ako menzes alebo spravit test a ak ano kedy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak už nemáte pravidelný menštruačný cyklus, je to ťažšie odsledovať. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Návšteva lekára, pozit. test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás menštruácia mi mešká cca týždeň a vyšiel mi pozitívny tehotenský test. V koľkom týždni by som mohla byť a kedy mám ísť na vyšetrenie ku svojmu lekárovi? Čítala som, že nejak po 6. týždni, ale neviem či to je počítané od potencionálneho počatia alebo od poslednej menštruácie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, tehotenstvo sa na USG najlepšie potvrdzuje v 6. až 8. týždni tehotenstva, kedy je už vidieť na ultrazvuku aj akcia srdca. Rátajte si to od poslednej menštruácie. Takže ak Vám vynechajú kvázi dve menštruácie, môžete navštíviť gynekológa. Samozrejme, v prípade ťažkostí alebo nejasností ho navštívte aj skôr.

  • Prvá návšteva gynekológie po otehornení + covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Chcela by som Vás poprosiť o názor nakoľko som troška nervózna, posledná menštruácia mi začala dňa 16. Augusta no a dňa 16.9. mi vyšiel pozitívny tehotenský test (nechránený styk som mala 29. Augusta).

    Objednala som sa k svojej p. Doktorke, avšak som ochorela, dostala som covid a dnes som mala mať termín vyšetrenia, pre istotu som tam volala či by boli ok ak by som sa dostavila v respiratore, ale dohodli sme sa na zmene termínu na 7.10. aby som neohrozila iné ženy chorobou, čo plne chápem nakoľko ešte nie som 100 percentne zdravá. Čiže moja otázka je či je v poriadku ak pôjdem na nejaké prvé vyšetrenie v podstate 8 týždňov od poslednej menštruácie, nie je to veľa? Aj skrze toho, že som mala silnejší covid som sa vlastne chcela ubezpečiť, či je všetko v poriadku. Takze sme preložili termín a ja som teraz v miernom nepokoji ????

    Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a prajem príjemný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne gynekologické, či tehotenské ťažkosti, potvrdenie tehotenstva v 8. týždni tehotenstva je štandardné. Nevidím dôvod na obavy. Ak má byť tehotenstvo v poriadku, tak bude teraz, ako aj o dva týždne. Odsledujte si to.

  • Mozne tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, 12.8. Som dobrala poslednu tabletu HAK, s manželom sme sa rozhodli o baby ale až od budúceho mesiaca, kým sa telo da do normálu.. dnes som dľa kalendára mala dostať cyklus, (počas HAK, cyklus presný ako hodinky), zatiaľ však ani len náznak. Počas mesiaca sme najprv mali prerušovaný vstyk, hlavne počas plodných dní (viem kedy boli, keďže som mala počas ovulácie špinenie), po plodných dňoch sme išli plnou parou. Teraz však menštruácia neprichádza, môžem byť tehotná? Myslím si, že najskôr asi nie, keďže ovulácia bola presne na 14DC a pozor sme si nedávali už 16DC čo bolo po ovulácii. Môžu to byť len hormóny z vysadenej Hak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nedostavenia menštruácie môže byť viacero. Ak ste mali pred užívaním hormonálnej antikoncepcie nepravidelný menštruačný cyklus, po vysadení antikoncepcie sa mohol cyklus opäť znepravidelniť. Treba tiež povedať, že prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia, takže za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.