Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyselina listová a tehotenské príznaky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.

    Som 7+5tt. To, že som tehotná som zistila zhruba pred 2 týždňami. Priznám sa dovtedy som nebrala kyselinu listovú. Začala som ju až po zistený, že som tehotná. Všade však píšu, že kvôli tomu môžem dieťaťu spôsobiť takžké zdravotné problémy. A že teraz je už zbytočné to brať. Som z toho trocha zdesená. Jem inak dosť zeleniny, ovocie po menej a jem skôr kuracie mäso.

    Inak ani nemám nejaké extra tehotenské príznaky. Na začiatku som bola unavená, to však pominulo, prsia ma extrémne boleli, a teraz iba troška. Niekedy sa cítim, akoby som ani nebola tehotná. je to všetko v poriadku, alebo som mohla mať MA? Na sone som bola začiatkom 7 tt, vtedy bolo všetko ok, aj ked veľkosť dieťaťa zodpovedala 6tt. Ale srdiečko bilo.

    Je normálne, že nemám skoro žiadne tehotenské príznaky? Odkiaľ budem vedieť, že je všetko ok a dieťaťko je poriadku. na ďalšie sono idem až 31.07.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď pani doktorka.

    Prajem všetko dobré.

    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    niektoré ženy teh.príznaky majú, iné nie, tým sa vôbec netrápte, časom sa to môže zmeniť.
    ak by teh.neprospievalo, zistí sa to na UZV pri vyšetrení, príp. keby ste začala krvácať, špiniť a podobne.
    k.listovú je logické brať v období pred otehotnením a celý prvý trimester, ale ak ju neužívate od začiatku, nič sa nedeje,v minulosti sa neužívala naviac vôbec a neboli problémy, zväčša je prísun doporučovaný ak má pac. nevhodné životné návyky, nedostatočne vyváženú stravu.
    Bude sa vám robiť prvotrimestrálny skríning, ten ukáže teoretické ochorenia dieťaťa , ak by boli prítomné(myslím rázštepové vady, súvisiace s nedostatkom k.listovej)