Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Legionella

    , Autor: slizovap

    Dobrý deň,
    v 33tt som bola hospitalizovana pre silny kasel, z ktoreho mi tvrdlo brusko, boli mi urobene vsetky mozne testy, stery, vsetko dopadlo dobre kasel presiel po tyzdni, napriek tomu mi zistili z krvi a mocu bakteriu Legionella, lekar mi vela nepovedal, opatovne mi teraz v 35tt odobral vzorky, ci sa potvrdi alebo nie pritomnost ochorenia nakolko hodnoty vraj boli nizke. Aky to moze mat vplyv na dieta? Aeste jedna otazocka mimo : Je velkost obvodu hlavicky 36cm na konci 35tt normalna? mne sa to podla toho co citam javi vela. Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak hodnoty lab.testov boli nízke a nedostala ste liečbu, nemusíte sa zrejme obávať, v 35tt by už nemalo dieťaťu nič hroziť v rámci tejto infekcie ale i tak to váš lekár kontroloval tak sa tým neznepokokujte.
    Obvod hlavičky nameraný na UZV je údaj orientačný, dôležitejší je priemer a tendencia rastu tohto parametru, obvodom by som sa vôbec nezaoberala, ak doteraz bolo všetko v poriadku a nikto vás na nič neupozornil, dôležié je, aby bol rast proporcionálny a zodpovedal gestačnému veku.
    S pozdravom