Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,026 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: lucia08

    Dobrý deň, prosím Vás o radu. Som v 31tt a z výteru mi bol zistený Streptokok GBS. Gynekológ mi predpísal Macmiror Complex 500. Chcem sa spýtať, či je nutné brať tieto tablety, nakoľko som sa dočítala, že streptokok nie je nebezpečný a v tehotenstve sa nelieči, až pri pôrode sa podávajú infúziou antibiotiká. Nerada by som ho zbytočne brala, nakoľko som nedávno absolvovala liečbu Klionom D-100 (i keď vtedy bol výter negatívny), nemám žiadne ťažkosti, snáď len vodnatejší výtok. Okrem toho som pred pár dňami absolvovala odber vzorky z polypu krčka maternice a mám strach, aby vkladanie tabliet znova nespôsobilo krvácanie. Lekár mi povedal, že si ich mám zavádzať len do polovice. Aký je Váš názor na túto liečbu? Nie je to zbytočné? Nerada by som zbytočne brala lieky, najmä keď je pravdepodobné, že sa streptokok aj po liečbe môže ešte do pôrodu vrátiť. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    streptokok tehotenstve preliečovaný byť nemusí, až pri pôrode.
    Domnievam sa , že lekár vám doporučil Macmiror kvôli polypu aby nedošlo k infekcii.
    Zavádzaním tabletky by ste si infekciu zaviesť nemala, ak samozrejme dodržiavate hyg.štandardy, naopak akákoľvek infekcia by mala byť preliečená.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: cruz

    Dobry den, v 13.tt mi vysiel ster pozitivne na streptokoky, konkretne na +++ a teda maximalnu kolonizaciu. Sposobila som si to zrejme sama prehnanou hygienou, nijak inak to asi byt nemohlo (neplavala som v bazene/sauny,..nic take)
    Mam predpisany ampicilin. Chcem sa opytat, ci je tato infekcia pre babatko v tomto stadiu tehotenstva nebezpecna, pripadne to antibiotikum..
    moja druha otazka je, ci byva vyskyt po prelieceni opakovany..
    pripadne nejaky Vas postreh - na co si dat pozor, comu sa vyhnut,..
    vdaka za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, streptococcus agalactiae sa bez klinických príznakov vyskytuje v malom množstve ako súčasť fyziologickej flóry v pošve. Je nebezpečný pre plod pri spontánnom pôrode, kedy plod prechádza pôrodnými cestami, teda aj pošvou, pre jeho schopnosť rozvoja novorodeneckej sepsy a meningitídy. Aj napriek tomu, že ste teraz preliečovaná, ak by aj ďalší výter na streptokoka bol negatívny, výsledok sa berie aj tak ako pozitívny, takže ste GBS pozitívna. Pre Vás to znamená, aj keď je o tom ešte skoro hovoriť, že od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu Vám budú v pravidelných intervaloch podávané antibiotiká.

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: DeniI

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať. Ako je to pri zistení streptokoka v tehotenstve? stačí pacientke podať pred pôrodom antibiotiká?
    A čo ak by odtiekla plodová voda? Existuje nejaký časový limit dostavenia sa do nemocnice? Všade je písané okamžite. Ale čo to znamená? Čo hrozí ak by pacientke podali antibiotiká napr. za hodinu? A čo ak nestihnú podať vôbec ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri pozitivite na Streptococcus agalactiae (GBS) sa pacientke podávajú antibiotiká pri príjme na pôrodnú sálu, či už pri rozbehnutí pôrodnej činnosti, alebo pri predčasnom odtoku plodovej vody. Časový limit neexistuje, pri zistení, že Vám odteká plodová voda, je nutné sa pobaliť a navštíviť tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení. Infekcia potrebuje čas, aby sa mohla rozvinúť. Ak sa podajú antibiotiká hodinu či dve po odtoku plodovej vody, nemá to zásadný vplyv. Plod sa môže nakaziť pri pôrode prechodom pôrodnými cestami. Vplyv by to mohlo mať aj pri dlhodobo odtečenej plodovej vode niekoľko hodín, kedy by už došlo k rozvinutiu infekcie a zvyšovalo by riziko novorodeneckej sepsy.