Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Infekcia na krcku a riziko predcasneho porodu

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka,
    momentalne koncim 30. Tyzden, v 21. Tyzdni mi bola robena serklaz pretoze som mala skrateny krcok na 1,5 cm a odvtedy poctivo lezim doma. Pred tyzdnom som bola na poradni, kde mii pani doktorka urobila palpacne vysetrenie pri ktorom zhodnotila, ze steh nie je napnuty, ale ze babatko uz je nizko polozene a nalieha nanho hlavickou, a tiez ze je na krcku infekcia. Pricom pred mesiacom mi bol robeny vyter z posvy a bol negativny (predtym som vsak mala streptokoka aj staphylokoka a aj pred serklazou som mala na krcku infekciu ktoru mi liecili antibiotikami).

    Lekarka mi na tuto infekciu odporucila Ginexid cipky a nasledne Vitagyn C. Obidve su vsak volnopredajne lieky a nie su to antibiotika.

    1. Moja otazka teda znie, ci je tato liecba dostacujuca, a ci nie je potrebne nasadit nejake ucinnejsie lieky na tuto infekciu? Moze infekcia krcka sposobit predcasny porod?

    2. Pri zavadzani tychto cipkov som si vsimla, ze horna stena vaginy je akoby vypkla - je tam taky kopec ktory mi aj robil problem pri zavadzani cipkov, a pri chodzi a stati ma tam aj trochu boli. Moze to byt sposobene tym, ze dieta je uz nizko a tlaci sa smerom dole?

    3. No a nakoniec by som mala uz len poslednu otazku: moze sa mi spustit predcasny porod aj ked mam serklaz? Moze sposobit rotrhnutie krcka alebo by sa steh uvolnil? Predpokladam ze v takom pripade by som musela mat krvacanie a silne bolesti,vsakze?

    Dakujem velmi pekne za vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    to ze bol ster pred mesiacom negativny je stav spred mesiaca, teraz tam samozrejme moze byt nova infekcia
    pisete ze mate infekciu ale neviem aky typ, ci sa robil opat ster na kultivaciu, bez tejto informacie vam nedokazem povedat ci ginexid a vigyn c su postacujuce, nie su to ATB ale chemoterapeutika, na niektore infekty to je postacujuce
    niektore infekcie krcka maternice alebo posvoveho prostredia byvaju spojene s rizikom hroziaceho predcasneho porodu

    tlacit vas moze naliehajuca hlavicka plodu, zavisi od polohy plodu

    keby dochadzalo k predcasnemu porodu, zacala by ste mat kontrakcie, kt. by ste pocitovala, to sa nebojte, taktiez by doslo k nejakemu minimalne spineniu
    nasledne ked pridete do nemocnice sa cerklazny steh pusta aby mohol porod normalen pokracovat
    uzivajte mgnesium i doma(iste ho i mate)