Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,337 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Klion D-100

    , Autor: lucia08

    Dobrý deň, poprosím Vás o radu. Som a v 28tt a nedávno som mala menšie problémy pripomínajúce začínajúcu mykózu. Gynekológ mi spravil výter, videl zmenu ph a predpísal Klion D-100. Ten som však po prečítaní príbalového letáku nezačala hneď užívať kvôli všetkým vedľajším účinkom, ale chcela som počkať na výsledku steru, nakoľko sa celé tehotenstvo liekom vyhýbam. Problémy trvali max.3dni a užívala som Canesten a Gynolact, ktorý mi v lekárni poradili ako úplne bezpečný. Výsledky steru boli nakoniec negatívne, avšak môj gynekológ mi doporučil aby som ich aj tak brala, pretože by tam mohla mohla byť nejaká baktéria, ktorú kultivácia neodhalila. Teraz mám veľkú dilemu, či začať klion užívať alebo nie. Nerada by som to brala len preventívne. Bojím sa, aby som svoje dieťa neohrozila. Je možné, že by kultivácia neodhalila nejakú infekciu alebo baktériu? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    je to samozrejme možné a úplne súhlasím s vašim lekárom. V gravidite je naozaj nutné infekciu preliečiť aj keď sa prejavi len klinicky či zmenou pH. Určite spomínaný preparát užite, pretože následy nepreliečenej infekcie môžu byť naozaj veľmi nepríjemné, a to či už v podobe hroziaceho predčasného pôrodu alebo potratu.