Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • tehotenstvo a porod

    , Autor: luocka

    Dobry den, chcela by som sa opytat... ci mozem dostat epiduralku pri druhom porode, ak prvy porod co som mala bol ukonceny cisarskym rezom. Dovod bol nepostupujuci porod, hoci som po 12 hodinach bola otvorena na 10 cm, dieta vo mne bolo nejako zakliesnene a nevedelo mi urobit rotaciu hlavickou... Nakoniec mi to jednoducho ukoncili pretoze sa nedalo vytlacit... Chcela by som druhe babatko rodit prirodzenou cestou a kedze velmi tazko znasam bolest ci by som mohla dostat opat epiduralku... a este ci je mozne rodit po prvom cisárskom porode prirodzene a aky dlhy cas by mal ubehnut aby som mohla otehotniet a rodit prirodzene. Dakujem s pozdravom Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    odporučená je doba min. 2 rokov. Čo sa však týka epidurálky, ide o veľmi diskutabilnú zaležitosť. Vo väčšine nemocníc sa totiž EDA po predchádzajúcom pôrode cisárskym rezom nepodáva, kvôli tomu, že by mohla prekryť príznaky možnej ruptúry (roztrhnutia) maternice v jazve po predchádzajúcom cisárksom reze. avšak sú nemocnice kde je to možné, preto sa musíte spýtať individuálne.

Podobné otázky

  • Utrogestan preventívne

    , Autor: kamelka

    Dobrý deň pán doktor,
    som v 10tt s dvojičkami a môj doktor mi prepísal utrogestan (2 x 100 mg) preventívne, aj keď nemám vôbec žiadne problémy, ani som predtým nezažila potrat (mám za sebou jedno bezproblémové tehotenstvo a pôrod spred 8 rokov). Mám 35 rokov a tehotenstvo stimulované clostylbegytom. Chcela by som sa spýtať na Váš názor, či môžem utrogestan užívať bez obáv, aj keď nemám žiadne problémy. Nemôže uškodiť?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, preventívne užívanie progesterónu v tehotenstve je pomerne časté, vo Vašom prípade sa jedná o rizikové tehotenstvo, preto Vám obvodný lekár preparát predpísal. Tehotenstvu nepoškodí. Samozrejme, konečné rozhodnutie užívať preparát je na Vás.