Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dojčenie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka, chcela by som poznať Vás profi názor na problematiku dojčenia v tehotenstve. Som v 8t.tehotenstva a máme este 16-mesačneho drobca, ktorého ešte večer a v noci dojčím. Môžem dojčením ohroziť bábo v brušku? Citim sa fajn, zatial nemám žiadne komplikacie ani ťažkosti. Mohla by som pokračovať v dojčení - ak bude tehotenstvo prebiehať bez problémov ? Alebo je pravda, že dojčením oderám o živiny a vitamíny bábo v brušku? Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    som toho názoru, že ak je gravidita absolúne v poriadku nie je dôvod prestať dojčiť ak chcete pokračovať. Dôelžitá je vyvážená a pestrá strava.

Podobné otázky

  • Dojčenie počas tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám otázku ohĺadom dojčenia v tehotenstve. Mám 30 rokov. Som momentalne v 7 tt. Neberiem žiadne lieky. Mam 1,5 rocne dieta, ktore kojim. Gynekologicka mi odporúča kojiť maximálne do 5 mesiaca tehotenstva. Existuju nejaké štúdie, ktore potvrdzujú to, že dojčenie dlhšie ako 5 mesiacov je škodlive pre plod? Aký máte na to názor vy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v minulosti existovalo viacero názorov na kojenie počas tehotenstva a ďalšie tehotenstvo dojčiacej matky sa považovalo za dôvod na odstavenie. Ženy dostávali nesprávne rady, aby prestali dojčiť najneskôr do 6. mesiaca tehotenstva. Dnes je k dispozícii dostatok štúdií ako aj skúseností dokazujúcich, že ženy môžu dojčiť počas celého tehotenstva až do konca a po pôrode pokračovať v dojčení staršieho a mladšieho dieťatka, nazývanom tandemové dojčenie. Dojčenie v tehotenstve nespôsobuje, ani nezvyšuje riziko potratu. Niekedy dôjde aj samo k útlmu a zastaveniu laktácie.