Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • CMV a parvovírus

    , Autor: leto

    Dobrý deň,

    chcela by som Vás poprosiť o radu. Momentálne som v 12+4 tt a pred dvoma dňami som dostala výsledky krvných testov, v ktorých mi vyšlo vysoke IGg a IGM na CMV (avidita 7,7) s poznámkou o možnej primoinfekcii. Podobne je to s parvovírusom, kde je jedna hodnota negatívna, ale druhá 1,1 a označená ako pozitívna – opäť s poznámkou o primoinfekcii. Som veľmi vystrašená, v apríli som mala zamĺknutý potrat, vtedy mi na začiatku tehotenstva robili tie isté testy (21/3) a všetky hodnoty boli v norme, vírusy negatívne. Netuším, kde som mohla chytiť tento vírus, dokonca hneď dva Hrozne sa bojím, žijem v zahraničí a zatiaľ som žiadne vysvetlenie nedostala. Najbližšiu kontrolu mám až 5/11. Viete mi poradiť, čo mám robiť a ukľudniť ma prosím? Šialene sa bojím, aby sa bábätku niečo nestalo. (Okrem toho mám SM-13 rok, ale neberiem žiadnu liečbu – chceli sme najskôr bábätko, kým si telo tak veľmi zaťažím liekmi) Ďakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužiaľ ak by sa potvrdila primoinfekcia prognózy pre dieťatko nie sú veľmi dobré. Každopádne by bolo vhodné testy zopakovať a následne vyhodnotiť ultrazvukovový nález plodu. Akútna infekcia počas gravidity sa prejaví možným prenosom na plod, u ktorého môže spôsobovať závažné vrodené vývojové chyby. CMV infekca vyvolává multiorgánové postihnutia s následujúcimi klinickými znakmi – hepatosplenomegalia, protrahovaným novorodeneckým ikterem/žltačkou, poškodenie nervovej sústavy a mozgu, mikrocefália, mentálna retardácia, atď. Pri potvrdení primoinfekcie sa odporúča prerušenie gravidity.