Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fluomizin

    , Autor: michaela4

    Dobrý deň,
    som približne v 9.tyždni tehotenstva. Bola mi zistená bakteria e.coli a lekár mi predpísal fluomizin. Je jeho užívanie v prvom trimestri bezpečné? Nemusím sa obávať? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ideálne je ak sa počas prvého trimestra neužívajú žiadne lieky, na druhej strane riziko vyplývajúce z infekcie je vyššie ako riziko vyplývajúce z liekov. Fluomizin a jeho užívanie je počas gravidity bezpečné.

Podobné otázky

  • Fluomizin

    , Autor: Petra47

    Dobrý deň, som v 21 tt druhého tehotenstva. V prvom tehotenstve som bohužiaľ porodila mŕtve bábätko v 35 tt (príčina nezistená, iba zápal plodových obalov). Lekár na 3D sone ma upozornil, aby som si dávala pozor na výtor a infekcie. Keďže výtok mám skoro stále a necítila som sa úplne fit (sem-tam ma zasvrbelo/pichlo) išla som k lekárke. Lekárka mi vyšetrila moč a zobrala stery. Výsledky sú negatívne. No kým boli výsledky naordinovala mi preventívne Fluomizin 10 mg 6 tabliet a po dobratí probiotiká Gynoflor. Zobrala som zatiaľ 3 tabletky fluomizinu. V letáku sa píše, aby sa liečba neprerušovala. Mám tieto tabletky Fluomizinu dobrať aj keď mi nič nie je? Neviem ci je viac skodlive to dobrat alebo prerusit. Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú výsledky kultivacie negatívne a výsledky vyšetrení sú v poriadku, nie je potrebné si Fluomizín aplikovať. Môžete si tiež zvyšné tabletky odložiť do budúcnosti do zálohy. Ak však absolvujete celú kúru, nepoškodíte si. Po skončení aplikácie Fluomizínu si realizujte aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami na podporu vaginálnej mikroflóry. Na trhu je veľa preparátov vaginálnych probiotík, všetky sú voľnopredajné. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Užívanie liekov počas tehotenstva

    , Autor: Marmik

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Na základe sterov, ktoré boli realizované mi pani doktorka predpísala Macmiror 200mg a Fluomizin vag. tablety, pretože mi bol zistený streptokok. Tablety užívam, robila som si doma teh. test, ktorý vyšiel pozitívny. Neviem, či pokračovať v užívaní liekov alebo nie. Nedarí sa mi dovolať pani doktorke. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri je vhodnejšie sa vaginálnej liečbe vyhnúť, ak prínos neprevyšuje riziko. Ak z výteru vyšla pozitivita na Streptococcus agalactiae a nemáte ťažkosti, v liečbe nemusíte pokračovať. Budete automaticky braná ako GBS pozitívna, aj keby boli nasledujúce výtery negatívne. V praxi to znamená, že keď sa potvrdí tehotenstvo, ktoré úspešne donosíte, počas pôrodu, od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu, Vám budú podávané antibiotiká.

  • Fluomizin v 37tt

    , Autor: MariV

    Dobrý deň, p. doktor,
    chcem sa spýtať - som v 37tt a pred týždňom mi bol braný ster na gbs. Ten bol negatívny, avšak vyšiel enteroccocus faecalis a klebsiella pneum. Na toto som bola liečená cca 2-3 týždne dozadu, kedy mi bol predpísaný Macmiror. Teraz lekár hovoril , že na tieto bakt.nie je potrebná liečba... Po chvíli povedal, že mi predpíše aj tak Fluomizin.
    Chcem sa spytat, či je to naozaj potrebné brať, nakoľko dr.bol váhavý, tak zneistil aj mňa, keďže tvrdil najprv že mi netreba nič. Tiež chcem vedieť, či to nie je nebezpečné pre bábätko - tieto tabletky. Povedal, že pôrod už môže kedykoľvek začať, lebo dieťatko je veľmi nízko. Tak neviem či to brať alebo nie. Ďakujem velmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané baktérie boli pravdepodobne zanesené z oblasti konečníka. Liečba sa nasadzuje podľa citlivosti na antibiotiká z kultivačného vyšetrenia. Keďže nepoznám výsledky kultivačného vyšetrenia a citlivosť, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Fluomizin si aplikovať za daných okolností môžete, či to bude mať želaný efekt Vám povedať neviem. Záleží aj od toho, či máte ťažkosti alebo nie. Skúsiť si môžete realizovať aspoň 10 až 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, prípadne v dohľadnej dobe už aj vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Kvasinky v moci

    , Autor: Jani77

    Dobry den, uz niekolko dni mam problemy s castejsim mocenim a palenim po moceni. Som v 15. tyzdni tehotenstva. Hned som navstivila lekara, ktory zobral vaginalnu kultivaciu a moc bol poslany na rozbor. Oba vysledky boli negativne.
    Kym prisli vysledky dostala som len 1 sacok pripravku Monural kedze intenzita mocenia bola naozaj neznesitelna.
    Jedine co vysetrenia nasli boli kvasinky v moci, ale ziadne zavratne mnozstvo.
    Monural som zobrala v stredu, dnes je piatok. Lekar tvrdil ze je este v systeme ale mne sa subjektivne velmi nepolepsilo, akurat palenie je mensie.
    Treba nasadit dalsie antibiotika alebo ako postupovat? Lekar skor zvolil cakaci postup, ze ak sa zhorsi stav mam prist okamzite a necakat na dalsiu poradnu.
    Nechcem brat lieky, ktore netreba ale necitim sa dobre a bojim sa, ze nieco zanedbam a ohrozim dieta.
    Predpisany mi teraz bol len Fluomizin, ktory mam zacat vkladat od dnes.
    Viem si sama nieco pridat co by mohlo pomoct? mozno probiotika? Je nejake riziko poskodenia plodu?
    Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do 16. týždňa tehotenstva sme v používaní antibiotík veľmi striedmi. Ak však máte ťažkosti s močením, vhodné je urologické vyšetrenie. Skúsiť môžete urologický čaj, potrebná je aj dostatočná hydratácia, vypite aspoň 2 litre tekutín denne. V nevyhnutnom prípade sa nasadí celková antibiotická liečba, počas ktorej je vhodné aplikovať si vaginálne probiotiká. Fluomizín Vám s pálením pri močení veľmi nepomôže.

  • Bakteriálne infekcie

    , Autor: Lienocka2405

    Dobrý deň pán doktor, som v 14 týždni tehotenstva a už od samého začiatku má trápia vaginálne infekcie. V minulosti som potratila v 19tyzdni koli zanedbanej bakteriálnej infekcii nakoľko mi môj bývali gynekológ nebral ani ster ani nepodal antibiotika ani nič podobné, z čoho sa mi zapálil krčok a zápal prešiel na plodove obaly kedy mi odtiekla plodová voda. Nová gynekologička mi však robí stále ster a stále vyjde nejaká baktéria naposledy to bola klebsiela pnejmonia masívne načo mi museli dať polygynax 6tbl, predtým ureaplasma na ktorú som brala summamed a fluomizin, teraz mám brat na úpravu flóry gynoflor. Chcem sa spýtať je možné že keď sa aj takéto vážne baktérie liečia že bábätko donosim? Alebo sa môže scenár zopakovat ? Že potratím ( podotýkam tam som dostala už zápal krčka maternice )

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú vaginálne infekcie adekvátne preliečené a pošvová mikroflóra je v poriadku, je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa scenár z minulosti zopakoval, aj keď rozumiem Vašim obavám. Skúste si v pravidelných intervaloch realizovať kúry vaginálnymi probiotikami. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.