Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fraxiparin-Clexane

    , Autor: tanicka2222

    Dobrý deň, prosím Vás o radu. Už dva mesiace užívam Fraxiparin 0,6ml. Nakoľko som pred rokom v 8tt potratila. Moja gynekologička vravela, že som dostala dosť silnú dávku. Po dvoch mesiacoch sa mi spravila reakcia na pichanie, veľké červené miesto, opuchnuté, miestami tvrdšie, ktoré aj svrbelo. Na hematológii, mi Fraxin zmenila na Clexane, ale už len 0,4ml. Do predchádzajúcich výsledkov lekárka vtedy ani nepozerala. Keď som jej povedala, že som brala Frax. 0,6 povedala že je to v poriadku, že to nevadí. Nemám s lekárkou dobrú skúsenosť, mám pocit, že to berie na ľahkú váhu.
    Prosím Vás veľmi sa teraz obávam, či nižšia dávka bude postačovať, či sa nemôže niečo stať s bábätkom. Momentálne som v 15týž. Od kedy som začala brať Clexane, beriem zatiaľ 4dni, začali ma jemne pobolievať lýtka. Nemá to s tým nejaký súvis? Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ide o inú účinnú látku, preto dávkovanie nemôžete porovnávať. Dávka by však mala byť stanovená na základe výsledkov krvných testov a na základe hematologickej poruchy. Ak ide o profylakticku dávku, to znamená, že sa u vás nevyskytuje žiadna hamatologická porucha, tak dávka 0,4 ml sc by mala stačiť, samozrejme s ohľadom na vašu hmotnosť.