Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vaginalny nalez

    , Autor: zuziku

    Dobry den,
    chcem vas poprosit o nazor.
    Som v 19.tt, vcera som absolvovala amniocentezu - kvoli veku a pri vaginalnom vysetreni mi lekar zistil, ze mam vonkajsiu branku pre spic prsta. Napisal do spravy, ze sledovat. Ked som sa na to pytala, povedal, ze je to primerany nalez na to, ze som dvakrat rodila a pred dvomi rokmi potratila v 17.tt - cize mi aj vtedy museli krcok otvarat. Chcem sa spytat vas, aky je to nalez, ci nieco hrozi a co by ste robili vy s takou pacientkou...Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    myslím, že sa absolútne nemusite znepokojovať. Nález "pre špic prsta" je primeraný pre ženu, ktorá v podstate 3 krát rodili.

Podobné otázky

  • Krvacanie v tehotenstve

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, 13tt + 6 som začala krvácať tmavo-červenou krvou. Išla som na pohotovosť, kde príčinu nezistili, plod je v poriadku, placenta aj krcok tiež. Na moju žiadosť na pustili domov s tým, že pokiaľ by krvácanie neprestalo alebo sa zhoršilo, tak mam prísť rovno na hospitalizáciu. Dostala som injekciu dyclonene. Ubehli 2 dní a ja stále spinim, je to skôr také tmavo hnedé už, občas tmavo -červené. Je toho o dosť menej. Avšak, prosím Vás dokedy môžem takto špiniť po podani injekcie a kedy je už lepšie ísť do nemocnice? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie do hneda, ružový, či bordový výtok, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí to najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak bol USG, aj vaginálny nález v poriadku, odsledujte si to. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Pri silnejšom krvácaní, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, či gynekologickú pohotovosť.

  • Skrátený krčok a tvrdnutie v podbrušku

    , Autor: lenka128

    Dobrý večer, v utorok 9.5 som bola prijatá n gynekologické oddelenie s tým že som v 16tt začala krvácať a mala som bolesti s tvrdnutim v podbrušku.... Spravili mi ultrazvuk krčok bol na 2,2cm skrátený to isté aj vo štvrtok, v piatok ( 12.5.) už bol krčok len 0,5cm stále som hospitalizovaná, žiadne problémy som doteraz nemala, výsledky sú dobré a lekári mi nevedia nič konkrétne povedať. Podali mi liečbu ascorutin ( 3x 2 tbl) utrogestan ( 2x2 tbl 200mg) , 2x magnézium v infúzií (ráno, večer) a 3x1 tbl dicynone ....
    Priebežne máš ešte ruzovkasty výtok,.prípadne zašpiním a tvrdnutie popod bruško tiež pretrváva.... Je možné,že svoje dieťa donosim do konca prípadne aspoň do nejakého týždňa aby mohlo prežiť mimo maternice ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nemáte priaznivý vaginálny nález. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, ani USG nález, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Krvácanie/špinenie po vyšetrení

    , Autor: Karinn

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť.
    Aktuálne som v 37+4tt a včera večer som bola na vyšetrení u gyn. Robili mi usg vyšetrenie, ctg a aj vaginálne vyšetrenie.
    V lekárskej správe stojí: p. vag: cervix sakrálne, takmer spotrebovaný, bránka priepustná na 1,5-2cm, hlavička vysoko, s.sagit. ani fontanely nehmatám, vak blán zachovaný
    USG: PPH, post I, akcia+, pohyby+, euhydramnion, placenta v predu pred zn. odlučovania
    EFW 3410g, BPP
    CTG: fyziologické

    Podľa lekárky boli ozvy ukážkové.. Je podľa tejto správy prosím Vás naozaj všetko v poriadku?
    Moja druhá otázka: Po vaginálnom vyšetrení (vag.vyšetrenie som mala večer okolo 20:00) som si včera večer všimla krvavé flaky na vložke.. sledovala som si to, či to prejde.. postupne to slablo a v noci som mala už čistú vložku.. ale dnes ráno som si zase našla flaky/ ako keby také hnedé špinenie.. Je to prosím Vás v poriadku po vyšetrení?
    Na kontrolu mám ísť zajtra o 13:00.. môžem počkať dovtedy alebo je problém to špinenie?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, opísané výsledky sú v norme. Ste otvorená na 2 cm, vaginálny nález máte priaznivý, pôrod sa môže spustiť prakticky kedykoľvek. Špinenie v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení je normálne, môže sa vyskytnúť, ak sa nejedná o krvácanie. Špiniť však môžete aj z otvárania sa, nakoľko máte podľa opisu priaznivý nález na pôrodných cestách. Takto sa Vám však objektívne bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. V prípade pravidelnej kontrakčnej činnosti, krvácania, odtoku plodovej vody, či absencii pohybov plodu navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň som v 21tt a z vyteru mi zistili streptokoka. Môj gynekológ mi nič nevysvetlil iba povedal že mám sa báť že je to vážne. Tak sa chcem opýtať vás aký máte nato nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Prítomnosť Streptococcus agalactiae z kultivačného výteru z pošvy znamená to, že ste GBS pozitívna a pri príjme na pôrodnú sálu až do pôrodu budete dostavať v pravidelných intervaloch antibiotiká. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle výtoku, svrbenia, či pálenia, ako aj vaginálny nález na krčku maternice je v poriadku, nie je nevyhnutná liečba. Väčšina obvodných gynekológov však zvykne predpísať lokálne antibiotiká do pošvy.

  • Pôrod z kašľa?

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pán doktor. Náš trojročný syn začal navštevovať škôlku a hneď po týždni niečo doniesol a nakazila som sa aj ja. Už tri dni kašlem, suchý kašeľ, strašne ma dusí, svojho obvodného praktického lekára som už kontaktovala nakoľko bol víkend, očakávam jeho odpoveď v pondelok. Bojím sa len, kým začnú pôsobiť lieky, ktoré mi napíše, že či nemôžem porodiť z toho častého kašľa. Ráno je to lepšie a poobede sa to stupňuje, k večeru kašlem aj niekoľkokrát za minútu. Snažím sa robiť čo vramci domácich možnosti môžeš aj s ohľadom na tehotenstvo. Som v 28.tt a strašne sa bojím zakaslat, vyfukat nos a všetko kde cítim že sa aj brucho napína. Ale napríklad nedá sa nekaslat. Neviem to odignorovať to dráždenie. Môžem teda predčasne porodiť? Na poslednej gynekologickej poradni mi bolo povedané že mám úplne ok krcok, zatvorený a zatiaľ po tejto stránke predčasný pôrod nehrozí ale neviem ako na to môže vplývať kašeľ. Ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čisto teoreticky, pri dlhšie trvajúcom a častom kašľaní môže dôjsť k zmene nálezu na krčku maternice. Krátkodobo trvajúci kašeľ nebude mať vplyv na nález na krčku. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj vaginálny nález v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. V lekárni dostať viaceré voľnopredajné preparáty proti kašľu, ktoré môžu užívať aj tehotné. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára. Pri tehotenských ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.