Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,936 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň nestihla som sa objednať na prvotrimest. skrining. Chcem sa opýtať že ked sa mi zobrala krv v 11tt viac odberov a medzi nimi aj PAPPA. A ešte ked sa bude brať krv v 15tt nejake alfa testy da ju sa aj z toho určiť vývojove vady dosť dobre viem že nie tak ako keby bol USG. A potom keby bola krv ok tak da sa zistiť niečo aj na morfologickom USG v 20tt myslím napr. či ten DS alebo ostatne vady ktore sa zistuju na prvotrimestrovom skriningu.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v rámci tehotenstva ide o kombinovaný skríning kedy sa kombinuje výsledok z krvi v 11 týždni gravidity s ultrazvukom a potom s odbermi v 15 týždni, takto je výsledok najpresnejší a preto je to takto odporučené. Ak sa vynechá akýkoľvek medzistupenň tohto vyšetrenia výsledky nemusia byť úplne presné. Iste, aj morfologický ultrazvuk je dôležitý a poskytne odpoveď na otázky ohľadne možných vrodených vývojových chýb.

Podobné otázky

  • Toxoplazmoza

    , Autor:

    A ake su statistiky pri takychto hodnotach, s nasadenou liecbou? Je stale sanca ze babetku sa nic nestane?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, samozrejme, je tu aj táto možnosť. Čo sa týka spomínaných hodnôt, je to skôr otázka na infektológa, neviem sa Vám bližšie vyjadriť.

  • Chvenie dietatka, pohyby

    , Autor: iny

    Dobrý deň,
    som v 37tt, chcela by som sa spýtať.. pohyby dieťatka cítim dobre, no obcas v miestach len kde má hlavičku citim akoby rychle chvenie, kmitanie, je to niekedy aj vidiet. Chcem sa spýtať, či je to normálne? Užívam Magnosolv.
    Ešte 1 otazka, či su vhodne omega 3 (ryby olej z trescej pecene, ktory obsahuje i vitamin A) v tehotenstve aj dojčení?
    Ďakujem, pekny deň.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o čakanie plodu. Takto sa však neviem objektívne bližšie vyjadriť. Omega mastné kyseliny sú vhodné, môžete ich užívať.

  • Otázka anibal

    , Autor:

    Dobrý deň. Mala by som otázku ohľadom cvičenia s anibalom, som v 40 týždni a pri cvičení sa mi trocha natrhla hradza. Pri sprchovaní a močení ma to trocha štípe. Môžem napriek tomu s anibalom ďalej cvičiť alebo mám prestať?
    Ďakujem za odpoveď. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto bez videnia poranenia sa vám neviem bližšie vyjadriť. Je otázne, či sa jedná o poranenie hrádze alebo steny pošvy, či pyskov. Je vhodnejšie prestať s cvičením aspoň do doby, kým Vás neuvidí lekár, ktorý objektívne zhodnotí možnosť ďalšieho cvičenia s Aniballom. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • váha dieťatka, prehriatie

    , Autor: iny

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať 2 otázky ak môžem.

    Som v 35 tt, a za posledných 18 dní mi bruško nenarástlo ani o centimeter. Je to bežné, alebo mám mať dôvod na obavy? pozorovala som u seba zápal diasen, či to nemôže mať súvislosť?

    a ešte 2. otázka, keďže som sa teraz dočítala, že sauna, prehrievanie v tehotenstve je pre plod nebezpečné, chcem sa spýtať, či prehriatie počas spánku v noci môže byť tak isto pre dieťatko zle?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v poslednom mesiaci tehotenstva Vám už brucho nerastie, dieťa iba priberá na váhe. Saunovanie naozaj neodporúčam, vedie k dehydratácii organizmu. V spánku za normálnych okolností nedochádza k prehriatiu, naopak teplota klesá. Nemusíte sa znepokojovať.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor chcem sa vás opýtať či na plodnosť a tehotenstvo má nejaký vplyv aj paradontóza alebo celkovo üstna hygiena.. netvrdím že mám čierne zuby ale začiatok asi tej paradontózy a zaujíma ma či sa plodu môže nieco stat ak by som otehotnela alebo či to môže zabraniť počatiu. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to skôr otazka na zubára, ale parodontóza nemá vplyv na tehotenstvo a plod. Platí však, že skrytý a neliečený zápal môže mať vplyv na schopnosť otehotnieť.