Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,349 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • infekcia na začiatku tehotenstva

    , Autor: MajkaMama

    Dobrý deň. Pekne Vás prosím o radu. Práve som zistila, že som tehotná, som 4-5 týždeň. Keďže sme s manželom dieťa plánovali a dlho sa nám nedarilo, sledovala som si ovuláciu. Počas ovulácie som brala antibiotiká Fromilid 500 2x denne, kvôli zápalu horných a dolných DC. Tiež mi sestrička na gynekológii povedala, že opäť mi z kultivácie vyšli baktérie Straptokok a e - coli a že tie atb Fromilid sú aj na preliečenie týchto baktérii, tak som ich dobrala (7 dní). No problémy v pošve - jemné svrbenie a nazelenalý výtok mi zostali, tak som si nasadila (v čase hneď po ovulácii až doteraz) najprv Betadine čípky (7ks) a teraz som začala brať Macmiror, keďže nazelenalý výtok pretrváva. Chcem sa opýtať:
    1. Čo mám robiť - čo navrhujete...mám brať naďalej macmiror čípky alebo prestať užívať? Môžu poškodiť plod? (Už som o dve bábätka prišla v II. trimestri.)
    2. Fromilid alebo Betadine čípky môžu poškodiť vývoj plodu?
    3. Mám začať užívať orálne ďalšie atb na preliečenie? Problém zo streptokokom a e coli mám opakovane aj po preliečení už viac ako rok. Keď som pred rokom prvýkrát potratila, niektroí lekári v nemocnici mi tvrdili, že to bolo kvôli streptokokovi a e coli. Môj gynekológ mi vtedy nič nedal - myslím ani celkové atb ani lokálne, lebo v 1. trimestri sa nesmie užívať nič.Neviem, čo mám robiť. Ako som písala, teraz som si po ovulácii nasadila sama Betadine a Macmiror a tehotenský test mám pozitívny. nerada by som opäť prišla o dieťatko, ale nechcela by som poškodiť ani jeho vývoj. Čo mi odporúčate? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    infekcia je najčastejšou príčinou potratu alebo predčasného pôrodu, preto by som rozhodne doporučila preliečenie. Macmiror by som počas tehotensva nedoporučovala aj keď je mnoho lekárov, ktorý ho predpisujú. Veľmi dobré skúsenosti mám u pacientiek s Fluomizínom, a je vhodný aj na liečbu počas gravidity
    Betadine čípky plodu neublížia, účinok antibiotík ako Fromilid alebo Macmiror je sporný, no z jednorázového použitia si ťažkú hlavu nerobte. Určite je pre plod škodlivejšií efekt samotnej infekcie a možných rizík, ktoré z nej vyplývajú ako preliečenie antibiotikami.

Podobné otázky

  • Infekcia na začiatku tehotenstva

    , Autor: MajkaMama

    Dobrý deň. Pekne Vás prosím o radu. Som v 6 tt a v podstate od ovulácie mám problémy s miernym svrbením a žltkastým výtokom. Kultivácia potvrdila e coli a streptokok. Problém s týmito bacilmi mám už vyše roka. Ešte kým som nevedela, že som tehotná, vybrala som cca 7 čípkov Betadine a následne 4 globule Macmiror, potom som už neužívala nič až doteraz, ale nepomohlo, keďže z kultivácie vyšli opäť baktérie. Kvôli miernemu svrbeniu som začala užívať obdeň Lactofeel, svrbenie už nepociťujem tak často. Väčšinou v noci ma pobolieva podbruško. Čo to môže znamenať? Chcem sa Vás opýtať, ako by ste riešila moju situáciu. Mám obavy z potratu - už som 2 x prišla o bábo vo včasnom tehotenstve. Ale tiež mám obavy, či infekcia nemôže poškodiť vývoj plodu...Mám užívať nejaké lieky, či čípky? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    závisí od toho aká vyšla citlivosť na tieto baktérie, bolo by vhodné nasadiť dostatočne citlivé antibiotiká aby sa infekcia vyriešila a aby v budúcnosti nespôsobovali ťažkosti. Je nutné vyhľadať pomoc lekára aby cielene nasadil ATB.