Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,699 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Macmiror 500

    , Autor: robinson82

    Dobrý deň, z vyteru mi zistili, že mám stredné masívne Enterococcus faecalis. Je to pre dieťatko nebezpečné? Som v 17 tt. No výtok nemám ani ma nič nesvrbí. Doktor mi predpísal Macmiror 500 6 bobuliek. Bojím sa či ten Macmiror nenaruši krček maternice. Večer som zobrala 1 guľku. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vaginálna infekcia je najčastejšou príčinou predčasného pôrodu alebo potratu, preto je infeckiu nevyhnutné preliečiť. Určite to však nenaruší krčok maternice ani neohrozí plod.

Podobné otázky

  • Krčok

    , Autor:

    Dobrý večer, keďže si vkladam globulky macmiror 500 tak som si všimla pri vkladaní že si neviem vôbec nájsť krcok. Viem presne kde som ho vždy mala, keďže aj to bol ukazatel môjho cyklu pred tehotenstvom ale teraz ho vôbec necítim. Iba tam kde by mal byť, tak stena maternica je strašne mäkká a taká divná konzistencia. Nevšimla by som si to keby si nemusím dávať globulky. Bruško mi tvrdne tak 6 krát denne a mám aj menštruačné kŕče občas. Všetko som doteraz prisudzovala tomu, že sa tam vo vnútri musí všetko prispôsobovať a asi to moc príjemné nebude. Neberiem žiadne lieky ako je magnézium. Som 27tt. Mám ísť na vyšetrenie k môjmu gynekológovi a povedať že si neviem nahmatať krcok? Alebo je to normálne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, všetko je v poriadku. Nie je nutné si samovyšetrením vedieť nahmatať krčok. Niekedy je vysoko vzadu uložený, môže byť aj orientovaný dozadu a vy ho tak nedosiahnete.

  • Macmiror 500

    , Autor:

    Dobrý deň. Mám hnilobný zápach a výtok bez svrbenia a pálenia, po styku sa to ešte vždy zhoršilo. Kúpila som si v lekárni Lactacyd intímne mydlo pre tehotné na bakterialnu vaginozu. Doktor mi dnes predpísal macmiror 500 2 krát denne jedna tabletka. Bez steru a všetkého, iba pozrel a predpísal. Nie je to veľká dávka? Je ich 12 v balení. Ešte ma dnes nastrasili s mojou váhou. Som 27tt a pribrala som 8 kíl, mám 61kg momentálne a bolo mi povedané, že som pribrala už veľa a do pôrodu už pribrať nemôžem. Pred tehotenstvom som mala BMI menej ako 18. Spomínali niečo s infarktom bábätka kvôli veľa tuku a nízkou hmotnosťou pri narodení. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vhodnejšie je užívať Macmiror vo forme vaginálnych globuliek, ktoré sa užívajú večer pred spaním 1 globulka každý večer. Prvý deň liečby sa zvykne dať úvodná dávka 2 globulky denne. 8 kíl nie je nič katastrofálne, rozdiel je však v pôvodnej hmotnosti, od ktorej sa priberanie ráta. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tvrdnutie bruška

    , Autor:

    Dobrý deň, poprosila by som o radu. Som v 26.tyzdni tehotenstva s dvojickami. V 21. týždni mi bola urobená serkláž pre skracovanie krčka maternice. Následné kontroly boli v poriadku. Beriem magnezium 3x2 tabletky a Macmiror 500 pre bacila. Dnes sa mi zdalo dvakrát tvrdšie bruško, bezbolestne, len ma obliala horúčava . Je to normálne? Alebo utekať na pohotovosť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vám stvrdlo podbruško iba dvakrát, nemusíte sa obávať, odsledujte si to a pri pretrvávaní ťažkostí, tvrdnutí podbruška viac ako 10 krát denne alebo akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa alebo tehotenskú pohotovosť.

  • Ležanie v 32tt

    , Autor: Slavka1418

    Dobrý deň. Včera som bola u svojej gynekologičky lebo ma začalo pichať v podbrušku. Najprv mi zistila zapal na ktorý mi predpisala Macmiror 500 Complex a keď šla pozrieť či sa neotvaram tak s hrôzou mi povedala že mam uplne nízko prehnutu klenbu. Hneď mi pichli injekciu magnezia a doma mam brať 3x2 tbl denne a iba ležať. Ešte mi povedala že keď ma bude pichať v podbrušku alebo čokoľvek tak mam hneď utekať na pohotovosť. Zabudla som sa spytať. Mam ležať s vyloženými nohami? A je možnosť že sa to ešte zlepší či už budem musieť ležať do pôrodu? Doktorka keď zistila že termin mam o 2 mesiace netvarila sa nadšene. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 32. týždni tehotenstva sa pri ťažkostiach bavíme o hroziacom predčasnom pôrode. Nepoznám výsledky vaginálneho ani USG vyšetrenia, ako ani USG cervikometrie, ktorá je podstatným vyšetrením pri podozrení na hroziaci predčasný pôrod. Distendovaná, čiže vyplnená klenba v 32. týždni o niečom svedčí, ale sama o sebe nemusí znamenať väčšie riziko. Užívajte MagneROT 3x2 tbl p.o. Nemusíte ležať s vyloženými nohami, ale dodržujte kľudový režim, nezdvíhajte nič ťažké. Nemusíte vydržať do termínu, keď dokončíte 36. týždeň tehotenstva, nebude
    sa už jednať o predčasný pôrod, ale prakticky o pôrod v termíne. Postupujte podľa odporúčaní obvodného gynekológa a pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

  • výsledky z aeróbnej kultivácie

    , Autor: wieraa

    Dobrý deň, pani doktorka,
    v 36 t.t mi vyšli výsledky z aeróbnej kultivácie takto:
    Nález: Enterococcus faecalis ++
    Staphylococcus sp. koaguláza negatívny ++
    Lactobacillus species +++
    Mohli by ste mi bližšie povedať čo to znamená, či je to dobre, alebo zle. Moja gynekologička mi predpísala MACMIROR 500 vaginálne guľôčky (je to dobrý liek na tento nález), mam ich užívať 12 dní. Práve som prešla do 37 t.t., čo by sa stalo, keby som náhodou rodila skôr a nestihla by som doužívať celé balenie spomínaného lieku. A hrozí mi aj nejaká ďalšia liečba v nemocnici pri pôrode?
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    liečba je v poriadku niektore z tych bakterii su prirodzene nachadzajuce sa posve
    tč si nerobte srtarosti
    ak byste zacala rodit skor, antibiotika dostanete podla pozitivity streptokoa agalactiae, to vam mali brat v 36tt
    po porode by vzhladom na tento nalez lievcba nemala byt