Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Infekcia v tehotenstve

    , Autor: nelca19

    Dobrý deň. Som v 32. týždni tehotenstva. Asi od 24. týždňa mám problémy s výtokmi(bielej až žltej farby, tvarohovitý) sprevádzané svrbením, pálením. Môj lekár mi dal Gynazol krém. Po určitom čase(v 28.týždni) sa to opäť vrátilo, kedy mi lekár dal vaginálne čípky macmiror. Ani to však nepomohlo a opäť sa mi to vrátilo. V 30 týždni mi konečne urobil kultiváciu. Z vyšetrenia zistil že sa jedná pravdepodobne o kvasinky a predpísal mi candibene vaginálne čípky. Z kultivácie sa kvasinky potrvrdili a takisto sa zistili gardnerella vaginalis, a preto mi predpísal ďalšie vaginálne čípky fluomizin. Pred nedávnom som ich dobrala, výtok stále mám no inej konzistencie ako pred liečbou. Ešte k tomu všetkému mi dosť tvrdne brucho(beriem3x1magnesium), bábo je dosť nízko čím tlačí na krčok a ten sa pomaly začína skracovať, naposledy pred týždňom a pol som ho mala 3cm. Chcela by som sa opýtať či by bolo potrebné urobiť ďalšiu kultiváciu aby sme vedeli, či sa to preliečilo? alebo to nie je potrebné? Ešte by ma zaujímalo či nie je ohrozené bábo a či sa pri pôrode nemôže týmito infeciami nejako nakaziť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ja osobne by som kontrolné kultivácie urobila obzvlášť pri opakovanej infekcii v tehotenstve. Je to však individuálny postup a každý lekár má zaužívanú inú prax.
    3 cm krčok maternice je dostatočný dlhý no samozrejme je nutné to sledovať, infekcia je najčastejšou príčinou predčasného pôrodu.

Podobné otázky

  • Infekcia v tehotenstve

    , Autor: Nika5

    Dobrý deň, som v 2.trimestri tehotenstva. Pred polrokom som mala angínu a teraz sa mi vrátila no tiež mam pocit že mám nejakú infekciu kvôli svrbeniu a paleniu v pošve.. čítala som že gynekológovia odporúčajú v tehotenstve ATB Dalacin c ktorý som ja užívala pred polrokom ..tak som skúsila aj teraz užívať asi 3 dni a začínajúci zápal zmizol takže mám vyliečene hrdlo no stále mám to svrbenie síce slabšie ale je to nepríjemné ..vtedy som užívala aj penicilín ale teraz som sa bála ho užiť . Chcem sa opýtať či môžem skúsiť ten penicilín vraj je to na baktérie ..či to nemôže nejak uškodiť ..momentálne ku gynekológovi nemôžem ísť pretože som mimo domova..ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte svrbenie alebo pálenie zospodu, je vhodnejšie užívať lokálne pôsobiace látky. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, aplikujte si vaginálne probiotiká. Odporúčam nenasadzovať si antibiotiká svojvoľne, ale navštíviť gynekológa.

  • infekcia

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,som v 30 t.t. a môj gynekológ mi robil ster z krčka maternice a výsledok bol baktéria streptokok,candida a iné baktérie.nasadil mi liečbu vag. guľockami Macmiror 500.Chcem sa opýtať ci moze byt ohrozene babo toto infekciou,ci moze k nemu preniknúť tato infekcia lebo už sa začínam otvárať.som zatiaľ otvorená na spicu prsta.Čo vlastne spôsobujú tieto baktérie? Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vaginálna infekcia v tehotenstve je nebezpečná tým, že je jedným z najčastejších vyvolávajúcich faktorov predčasného pôrodu. Prejavuje sa to práve skracovaním a otváraním krčka maternice. V tomto období samotnému dieťatku nič nehrozí. Ide o bežné baktérie, na ktoré Macmiror veľmi dobre účinkuje.