Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,375 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • dodatok

    , Autor: MIMUSIK1187

    Dakujem velmi pekne a ešte by som sa chcela spýtat na to umiestnenie nevadí ak je plod na zadnej stene maternice nebude to robit komplikácie pri raste bruška? Dakujem a presne tak prijali ma koli bolestiam ktore ešte občas cítim ale nekrvácam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň ešte raz prajem,
    kedže sa jedná ešte o malú graviditu plodové vajce nevypĺňa celú dutinu maternice a je možná stranová diferenciáica. Nie je to však nič zlé alebo niečo čo je príčinou vašich bolestí.

Podobné otázky

  • Dodatok k fajceniu

    , Autor: Lucka

    Dobry den,este mam doplnujucu otazku k fajceniu v 29 tt,ak hy som prestala fajcit v takto vysokom stadiu tehotenstva neublizu to viac dietatku? Myslim tym ci uz aj jemu nebude chybat nikotin?
    Dakujem Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, závisí od toho, koľko cigariet za deň vyfajčíte. Čo sa týka abstinenčného syndrómu, vhodné je postupne zredukovať a úplne obmedziť fajčenie alebo používať náhrady za cigarety s obsahom nikotínu, aké sa používajú pri snahe o abstinenciu. Cigarety okrem nikotínu obsahujú ďalších 4000 rôznych karcinogénnych a teratogénnych látok, ktoré majú na plod dosah, ako som už spomínal.

  • pyelektaza

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    mam na Vas otazku ohladom usg, ktory mi robili v 19/2 a zistili mi obojstrannu pyelektazu vlavo 0,45 a vpravo 0,41 a bola mi odporucany odber plodovej vody, lebo je riziko M.Down.Tripl test mi vysiel 1:960, ale po prepocitani je riziko 1:210. Vsetky ostatne vysledky z usg su v poriadku.Mam 31 rokov.
    Chcela by som len vediet, ze ci su tie hodnoty 0,45 a 0,41 az take zle, ze by hned trebalo uvazovat o dawnovom syndrome...
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    na túto otázku vám neviem odpovedať , vzhľadom na to, že sa jedná o vysoko špeciálny odborný UZV, ktorý realizujú len niektorí lekári maternofetálnej medicíny v rámci SR, kt. majú atestáciu v danom odbore a oni vedia vyhodnotiť či dané rozšírenie je alebo nie je závažné,
    bohužial vám naozaj neviem v tejto veci pomôcť
    ak vám doporučili amniocentézu po prepočítaní rizika a náleze na UZV je naozaj na mieste zvážiť absolvovanie AMC, aby ste mala istotu ohľadom plodu
    s pozdravom

    dodatok-nasla som vám v odbornej literatúre 20-29tt má byť panvička menej než 6mm v predozadnom priemere

  • NT - dodatok

    , Autor: Miroslava2207

    Ospravedlňujem sa, ale k predchádzajúcej otázke som zabudla dopísať, že nosová kostička bola prítomná. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zväčša sa robí priemer hodnút alebo sa použije najvyššia,
    hodnota je normálna, norma je ako píšete, rozdiel 0,5 je dosť veľký, ešte by som doplnila , že samotné meranie NT nie je výpovedné, treba to zvažovať v súvislosti s ďalšími parametrami, bude vám odobratá krv-prvotrimestrálny skríning a potom obdržíte výsledok
    s pozdravom

  • enterokok a porod a dodatok

    , Autor: zuziku

    Dobry den,
    som v 37.tt,buduci tyzden mi idu vyberat steh po serklazi. Vo vytere z posvy mi bol zisteny enterokok,uz druhy krat-prvy krat som brala klion,no asi to nezabralo. Dr mi na to nic nedala teraz. Chcem sa spytat,ako je to s porodom-ked bude dieta prechadzat tade,nemoze sa nejako nakazit? Dost sa toho obavam...Nemam si kupit aspon nejake volnopredajne cipky,napr. Lactovag? Poradte prosim-dakujem velmi pekne.
    Este som zabudla dodat,ze mam neustaly vytok-o ktorom hovoria,ze je zo stehua vcera pri vysetreni ma to stipalo,ked tam dr dala prst...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    je to veľmi individuálne, osobne by som sa pokúsila ešte o jedno preliečenie ale na enterokoka je nutné podať antibiotiká aby to zabralo. Nie len vzhľadom na dieťatko ale aby sliznica pošvy nebola pri pôrode príliš fragilná a nevznikali ďalšie poranenia.

  • Genetické testy

    , Autor: Merteuil

    Dobrý deň,
    uvádzam nižšie moju otázku a Vašu odpoveď. Ešte dopĺňam, že doktor ma na žiadne ďalšie vyšetrenie za týmto účelom neobjednal. Do ďalšej poradne idem až v 20. týždni. Je to v poriadku?


    Merteuil, 19.07.2013 (19:20) Dnes sme volali po výsledky genetických testov. Dopadli negatívne, ale doktor povedal, že je tam odporúčanie zopakovať ich v 15. týždni - čiže o týždeň. Ale že keďže vyšli negatívne, nebudeme to siliť. No nerozumiem tomu... tak potom načo to odporúčanie???

    Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne ide o dodatok k vyšetreniam, nemusíte sa znepokojovať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    skríning vrodených vývojových chýb pozostáva z viacerých vyšetrení: konkrétne z ultrazvuku, z prenatálneho skríningu v I. trimestri (medzi 10+1 - 13+6) kedy sa robí odber krvi na PAPP A a ďalši odber je na začiatku II. trimestra a robí sa v rozmedzi 14+0-15+6, ide o tzv. tripple test. Následne sa hodnoty zadávajú do systému a určuje sa riziko vrodených vývojových chýb. Preto nerozumiem a čo konkrétne ide ale predpokladám, že váš pán doktor vie presne čo robí.