Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • placenta

    , Autor: odbornik6

    dobry den tak mi to nedalo a zavolala som dokt. a ten mi povedal že mam trošku nižšie placentu v predu ine mi nepovedal som v 31t može to nejako ovplyvnit porod či sa ešte trošku vytiahne hore mam ležat s podloženym zadkom alebo co by bolo dobre mam obavy koli tomu dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od toho čo znamená "troška nižšie". Ak je placenta uložená nízko alebo až dokonaca v oblasti vnútornej bránky je nutné viesť pôrod cisárskym rezom a existuje určité riziko krvácania. Ak vám však váš lekár nič nepovedal, určite pôjde len o hraničný nález a pri kontrolnom ultrazvuku bude už všeko v poriadku. Bohužial vy sama tento stav nemôžete ovplvniť.

Podobné otázky

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vysledky screeningu v I. trimestri

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa poradit ci mam absolvovat amnio resp. nifty test, kedze mi vysiel pozitivny kombinovany vysledok na T21. Pokusim sa zhrnut vsetky vysledky.
    Mam 38 rokov, som 13t + 3 den, termin porodu je 24.8.
    Nalezy: normalne
    Akcia srdca: zobrazena, srdecna frekvencia: 161 uderov/min.
    CRL: 74,2 mm
    NT: 1,8 mm
    Ductus Venosus PI: 1,240
    Placenta: Chorion bez znamok odlucovania
    Pupocnik: 3 cievy
    Markery chromozomalnych vad: nosni kost: pritomna, trojcipa chlopna Doppler: normalna.
    Anatomie plodu: lebka,mozog,pater, srdce,brusna dutina,zaludok,mocovy mechur, rucky,nozky - vsade je poznamka normalne, zobrazene, je vidiet, IT verifikova.
    Volny beta-hCG: 168,1 IU/I, ekvivalent k 4,785 MoM
    PAPP-A: 3,790 IU/I, ekvivalent k 1,202 MoM
    Uterine artery PI: 2,07 - ekvivalent k 1,370 MoM
    T21: populacne riz.: 1:135, upravene riz.: 1:164
    T18: populacne riz.: 1:346, upravene riz.: 1:6924
    T13: popul.riz. 1:1081, upravene riz: 1:20000
    Preeklampsia pred 34 tyz.: 1:1172
    Rastove retardacie ored 37 tyz.: 1:445
    Amnio by som nechcela a nifty test je velmi drahy, tak by som sa chcela poradit a vediet vas nazor.
    Pri krvnych testov, ktore mi robili k danemu screeningu v 12 tyzdni mi vyslo riziko T21 - 1:350, ale vzhladom na vek 1:140. Ten kombinovany vysiel ako som uviedla uz vyssie.
    Viete mi poradit prosim?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že vyššie riziko T21 Vám vyšlo práve kvôli veku. Ak si chcete byť istá a byť kľudná, vhodné je realizovať Trisomy test, postačí aj úplne najnižší balíček, a na základe výsledku budete vedieť, či je plod v poriadku. Už len z vekovej indikácie je vhodné Trisomy test realizovať. Ostatné výsledky máte v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Ultrazvuk 3. trimester

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    bola som na vyšetrení v 3. trimestri a chcem sa spýtať či sú namerané výsledky v poriadku.
    Namerané hodnoty:
    BPD : 77,56 mm GA:31+1
    FOD : 95,77 mm GA: 30+6
    HC: 286,89 mm GA: 31+4
    AC: 276,59 mm GA: 31+5
    HL: 50,61 mm GA: 29+4
    FL: 56,2 mm GA: 29+4
    TCD: 36,05 mm GA 29+6
    Gestačný vek podľa PM : 30+0
    Kompozitný vek: 30+4
    Odhad hmotnosti: 1678g +- 245g
    RI a. umbilicalis: 0,61
    RI a. cerebri media: 0,88
    Poloha plodu: pozdĺžna, koncom panvovym postavenie I
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramniom
    Podľa doktora je všetko v poriadku, rast primeraný, proporčný. Odporúčil bežný predpôrodný manažment gravidity.
    Navadí, že niektoré hodnoty sa od seba líšia aj o 2 týždne?
    A ešte vraj máme hraničné hodnoty obličkových panviciek, a to 4,8 mm. Nebude to predstavovať nejaký problém?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledok USG vyšetrenia fetálneho screeningu je primeraný a parametre sú v norme, nemusíte sa obávať. Plod je otočený zadočkom, takže to bude potrebné sledovať a podľa okolností aj určiť spôsob vedenia pôrodu. Poloha plodu sa však ešte môže meniť.

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+3
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Placenta gr 0-1, normohydramnion
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky USG máte vrámci normy, aj prietoky. O zaostávaní v raste sa dá hovoriť pri 3 - 4 týždennom rozdiele. U plodu sa už prejavujú zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak ani vy s partnerom nie ste veľký, ani dieťa nebude veľké. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte alebo navštívte.

  • Velkost hlavicky

    , Autor: Pepina12

    Dobry den. 4.1 som mala poradnu a podla MS som bola 31+5tt.
    Hned na zaciatku sona sa dr.nezdal priemer hlavicky a celkovo drobcek bol tak zle otoceny ze hned povedal ze sa mu to bude dnes zle merat. Povedal ze nas posle do nemocnice aby to pozrel este primar, lebo ta hlavicka sa mu nezda. Na konci vsetkych merani vsak skonstatoval ze je to v norme a netreba sť nikam ist. Babo je o tyzden vacsie ale ze to je v norme. Prosim aky mate na to nazor vy? Hodnoty z tehu.knizky su taketo:
    Tyzden podla MS: 31+5
    BPD FOCD: 34+1
    TAD APD AC: 32+5
    FL: 33+2
    Poloha plodu: KP
    Placenta lok.: PS
    Placenta grafing: I
    Ri v a. umbilicalis: 0,73
    Morfologia: zle akust.podmienky
    Hmotnost plodu : 2150g
    Zodpovedna g.t : 32+6tt
    Mam sa znepokojovat ?
    Dakujem a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dieťa v tomto týždni má už zdedené vlastnosti, napríklad tvar, ako aj veľkosť hlavičky. Niektoré deti majú okrúhlejšiu hlavu a teda priemer hlavičky vychádza väčší podľa parametrov, ktoré prepočítava software pri realizovaní biometrie na USG, niektoré deti majú oválnejšiu hlavičku a teda priemer hlavičky môže byť dokonca pod biometrickým priemerom. Opísané výsledky máte vrámci normy. Nemusíte sa znepokojovať. Dieťa je otočené zadočkom dole, ale to sa ešte môže meniť. Dodržujte pravidelné kontroly podľa odporúčaní. Predpokladám, že máte plánovanú ešte jednu poslednú poradňu u Vášho obvodného gynekológa a následne už budete odoslaná do nemocničného zariadenia, kde plánujete rodiť.