Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,480 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Ivuska2463

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať-je normálne keď sa niekedy v tehotenstve (17tt) cítim až príliš mokrá,normálne cítim niekedy ako niečo zo mna tečie-som len moc mokrá, niekedy mám aj biely výtok a inokedy som zase sucha-ako napr.pred sexom sme s manželom ležali pri sebe, dráždili sa a bola som uplne sucha., je to ok?..a ešte sa chcem opýtať-dnes som pocítila také riadne kopkanie 3x za sebou?je to možné tak skoro v tehotenstve?ved to bábo je ešte maličké, už týžden som pocitovala také jemné kopkanie a dnes to už bolo riadne, normálne som si dala aj ruku a cítila som to, ale zdá sa mi to velmi skoro, nie?ďakujem za váš čas a odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    viacrodičky pociťuju pohyby plodu skôr, presne ako vy, okolo 17-18 týždňa gravidity. Takže je to v poriadku. Počas tehotenstva sa objavujú takéto zmeny vlhokosti pošvy , je to normálne.

Podobné otázky

  • Vsestna placenta

    , Autor:

    Dobry den, uz druhy x mi doktor potvrdil ze mi placenta uplne prekryva krcok. Uz som koli tomu 2x krvacala. Som v 15tt, je mozne ze sa to este upravi? Viem ze ine typy sa dvihnut mozu. Desim sa komplikacii, je to moje prve tehotenstvo...dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, asi 15% ženám je diagnostikovaná placenta previa ešte pred 28. týždňom tehotenstva. Maternica sa každým dňom zväčšuje a placenta sa vysúva vyššie. Väčšina prípadov vcestnej placenty, približne 90%, sa vyrieši samo, čo znamená, že placenta sa presunie do vrchnej časti maternice ešte pred 30. týždňom tehotenstva. Aj u Vás je ešte šanca, že sa placenta vytiahne vyššie a nebude tvoriť prekážku. Ak aj nie, nemusíte sa obávať, nie ste prvá ani posledná. Je vždy lepšie o tom vedieť a byť pripravený, ako keby to bol náhodný nález v neskoršom týždni tehotenstva a boli by už pridružené komplikácie.

  • Skore tehotenstvo a obavy

    , Autor:

    Dobry den,po dvoch rokoch sa nam s manzelom minule leto podarilo otehotniet ale skoncilo to kyretazou pre Missed Abort asi v 7-8 tyzdni.Teraz sa konecne znova podarilo, som asi v 5tt. Lekar mi hned nasadil duphaston 2x denne. Nasledne na to asi druhy den vecer som mala pri utierani husty bledoruzovohnedy vytok a tiez aj dalsi cely den pri utierani, ale nie zakazdym.Navyse mi prestala citlivost prsnikov a bolest brucha a krizov ako pred MS( kym som tie priznaky mala aspon som vedela ze nieco sa deje)A prestalo mi chutit jest.Trosku ma obcas pobolieva v podbrusi, inak nic vyrazne.Bojim sa aby neslo znova o missed abort ked mi ustupili priznaky.Manzel ma navyse velmi zly spermiogram.Este horsi ako predtym ked sme potratili.Ma astenoteratospetmiu, Leukocytospermiu, vysoke ph a vysoku fragmentaciu DNA a podla urologa tam nieje nic na liecbu.HmNo skratka su moje obavy podla vas opodstatnene?Lebo kedze je priskoro lekar tam nic este neuvidi tak mi neostava nic ine len cakat.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keď je potvrdené tehotenstvo, manželove spermie by som neriešil. Do 16. týždňa tehotenstva je špinenie normálne, je to spojené s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Zbytočne sa neznervózňujte. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň p. doktor, v nedeľu 23.2. sme mali nechránený pohlavný styk v čase ovulácie, čiže môžem byť tehotná. Začala mi ale alergia, ktorú mávam každý rok v jarnom období a veľmi silnú, bez liekov to nejde.Chcem sa spýtať, čo je lepšia voľba, dávať si antihistaminiká v tabletkovej forme, mám predpísaný Rupafín (účinná látka je rupatadín) alebo si striekať do nosa lokálny kortikoid Avamys (účinná látka flutikazónfuroát a patrí do skupiny liekov nazývaných glukokortikoidy). Pri prvom tehotenstve som brala Avamys, ten mi úplne stačil aj bez tabletiek lenže to som bola v druhom trimestri, teraz som na začiatku (hypoteticky). Žijeme v zahraničí a tu to nemám s kým konzultovať. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na antihistaminiká v tehotenstve je rôzny názor. V príbalovom letáku Rupafinu je napísané, že je vhodnejšie preventívne sa mu v tehotenstve vyhnúť, ale nepoznám žiadnu štúdiu, ktorá by dokázala vplyv na plod. Rovnako tak čo sa týka Avamysu, počas tehotenstva sa má liek používať len vtedy, ak prínos pre matku prevažuje nad možnými rizikami pre plod alebo dieťa. Niektorí lekári radšej predpisujú Dithiaden alebo Zodac, čo sa týka sprejov do nosa, tak Nasonex. Toto je skôr otázka na alergológa.
    Ak nemáte potvrdené tehotenstvo, lieky zatiaľ užívať môžete.

  • Uzivanie magnezia v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den pan doktor,
    ako je to prosim s uzivanim magnezia v tehotenstve? Beriem Galvex 500 mg 3 x denne kvoli tvrdnutiu bruska v podstate cele tehotenstvo. Momentalne som v 35 tyzdni. Citala som, ze v poslednom trimestri moze uzivanie magnezia sposobit svalovu slabost u novorodenca. Co to presne znamena? Mam sa obavat? A kedy je podla Vas vhodne magnezium vysadit? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané magnéziové tabletky môžete užívať do 36. týždňa tehotenstva, teraz stačí už aj 2x1 tabletka. Pri užívaní vysokých dávok magnézia počas tehotenstva, hlavne v poslednom trimestri, sa môže u novorodenca prejaviť abstinenčný syndróm, v podobe svalového trasu, kedy je nutné mamke opäť nasadiť magnézium s postupným vysadzovaním, čo nie je Váš prípad. Nemusíte sa obávať.

  • Thyrozol

    , Autor:

    Dobrý deň. V pondelok mi gynekológ potvrdil tehotenstvo som asi 5-6tyzden. Keďže sa liečim na štítnu žľazu a výsledky mam dobre už viac ako rok a pol beriem Thyrozol 10mg štvrť tabletky denne. V pribalovom letáku je ale napísané že môže poškodiť dieťa. Teraz neviem ci môžem pokračovať alebo nie a a moja endokrinologicka mi nezdvíha telefón. Môžem normálne pokračovať v užívaní liekov?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívate minimálnu dávku, ktorá plodu neublíži. Odporúčam však čo najskôr navštíviť endokrinológa, ktorý posúdi, či sa liečba vysadí úplne, alebo ostane pri pôvodnom dávkovaní. Nemusíte sa obávať.