Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitamín D

    , Autor: rastl

    A ako mám dopĺňať chýbajúci vitamín D v tehotenstve, aké potraviny? Vigantol sa môže, koľko kvapiek?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prvom rade by vám Vitamín D v tehotenstve mal predpísať lekár na základe výsledkov z vyšetrenia, určite sa to nerieši takto! Je potrebné si uvedomiť, že jeho predávkovanie počas tehotenstva môže poškodiť vaše dieťa, spôsobiť mu aortálnu stenózu či psychomotorickú retardáciu.

Podobné otázky

  • DeVit 2000 a kyselina listova

    , Autor: nandeska

    Dobry den,

    chcem sa opytat na uzivanie vitaminovych doplnkov v prvom trimestri tehotenstva. Moj gynekolog mi odporucal len kyselinu listovu - no odporucanu dennu davku mi nepodeval. Aka je odporucana hodnota kedze udaje v zdrojoch sa lisia.

    Je mozne v prvom trimestri brat aj vitamin D, konkretne znacky DeVit 2000? Nenasla som informacie o tom ci sa tento produkt moze brat v tehotenstve.

    Dakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná odporúčaná denná dávka kyseliny listovej je 400ug, čo zodpovedá väčšinou jednej tabletke. Spomínaný vitamín D môžete užívať. Väčšinou však ženy užívajú tehotenské vitamíny, napríklad Femibion, či LadyVita, ktoré obsahujú celú škálu všetkých potrebných vitamínov, aj vitamín B9 (kyselinu listovú), aj vitamín D.

  • Rybi olej

    , Autor: Ab123

    Dobrý deň,
    Je možné v tehotenstve užívať rybi olej ktorý obsahuje na 12ml omega3 2478mg(epa 1283 a dha 683) olivový olej 4092mg(kys olejová - omega9 3069mg a polyfenoly 3,5mg) vitamin d 20ng, tokoferol a prírodnú príchuť. Podľa toho čo som našla na internete v tehotenstve je odporúčaná dávka omega 3 do 450mg preto užívam len 3ml tohto oleja. Neviem však ako to je s omega9. A či teda tento preparát je v poriadku v tehotenstve. Nedá sa kúpiť v lekárni takze ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát obsahuje pomerne vysoké dávky mastných kyselín. Ak budete užívať redukované množstvo, ako ste si prepočítali, tak štvrtinu dávky, nemal by s tým byť problém.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dakujem za predchadzajucu odpoved. Este som zabudla, ze doktor mi neche predpisat progesteron aj napriek tomu, ze som spinila so slovami, ze nema vyznam, kym nevidi embrio. Ze aj tak nepomoze.

    Je to pravda?

    Vitamin d musim, lebo mam deficit a ze v tehu je to potrebne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Duphaston Vám v prípade, že sa jedná o anembryomollu (chýbanie embrya) veľmi nepomôže. Ak sa jedná o tzv. implantačné špinenie, je lepšie, ak sa krv dostane von z maternice, ako by sa mala hromadiť v dutine maternice vo forme hematómu. V prípade deficitu vitamínu D ho užívajte podľa odporúčaní.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hepatopatia a doplnky

    , Autor: Karin95

    Dobrý deň, chcem sa opýtať: mám zvýšené pečeňové testy AST 3.31 , ALT - 5.38 , ALP - 2.04 . Tento stav mám už druhý krát, po prekonaní choroby (horúčky) a užívaní paralenu. Užívam lieky flavobion a ursosan. Som 34+5 tt. Môžem užívať ľanové semiačka ako prípravu na pôrod, alebo to môže škodiť pečeni? Taktiež vitamin D ako prevenciu pred ďalším ochorenim? Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie hepatoprotektív, ako sú Ursosan, Favobion, či Lagosa, ktorá má dvojnásobné množstvo silymarínu ako Flavobion, je štandardným liečebným postupom. Ak užívate tehotenské vitamíny, nie je potrebné užívať samostatne vitamíny navyše. Ľanovými semiačkami nič nepokazíte, netreba to však s nimi preháňať.