Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,027 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • vývoj plodu

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať, včera som bola na sone v 30 t.t. a mám tam nerovnomerný vývoj plodu, tak sa chcem opýtať či sa z nameraných hodnôt mám nejako znepokojovať ale nie, lebo pán doktor povedal, že je to tak na hrane a že mám prísť za 14 dní, ale viacej to nekomentoval. BPD 79mm 30/3, AC 235mm 28/0, RIAU 0,600 - v norme, váha 1450g. incip. hypotrofia, iené hodnoty tam nemám uvedené.
    Potom by som sa chcela opýtať či je normálne ked sa plod v brušku hýbe len tak mierne, že to nie je také intenzívne, ale skôr také jemné, lebo niekto to opisuje ako dosť intenzívne a časté kopanie, pýtala som sa aj pána doktora a ten mi povedal že drobec môže byť aj kľudnejší, tak či je to v poriadku.
    Ďakujem pekne za odpoved a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    podľa údajov, ktoré ste mi poslali je bruško dieťatka približne o 2 týždne menšie ako by malo byť. 2 týždňový rozdiel je presne hranica medzi normou a diagnózou intrauterinnej rastovej retardácie - teda vnútromaternicovým zaostávanim v raste plodu. Jednorázové nameranie takéhoto rozdielu však nič neznamená a je nutný kontrolný ultrazvuk aby sa posúdilo či sa naozaj jedná o zoastávanie v raste. Čo sa týka pohybov je dôležité či došlo v poslednej dobe k zmene intenzity vnímania pohybov, to znamená či cítite pohyby menej ako predtým alebo ich pociťuje stále rovnako. ak ich pociťuje stále rovnako je to v poriadku, ak v porovnaní s uplynulým tehotenstvom pociťujete pohyby menej je potrebné to vášmu gynekológovi oznámiť.

Podobné otázky

  • Rubeola v tehotenstve

    , Autor: PCH

    Dobry den,
    chcem sa s Vami poradit ohladom svojich vysledkov k rubeole. Som v 26. tt. V 12.tt. mi ju prvy krat zistili s hodnotami Igg=19,9 a IgM=72. V 26.tt som mala hodnoty IgM=19,5 a IgG=55,8. V 1991 som bola ockovana proti rubeole. Nemam ziadne priznaky rubeoly, bez odberov by som ju ani nezistila. Prosim Vas, je mozne, ze tieto vysledky mozu ovplyvnit negativne vyvoj plodu? Je mozne, ze rubeola je pozitivna tak dlho?
    ps: vysledky z prveho odberu boli opakované po 2 tyzdnoch a odoslane do Nar.ref.centra. To skonstatovalo, ze nenastal signifikantny narast IgG protilatok a IgM protilatky boli v prvej a druhej vzorke takmer identicke (po 2 tyzdnoch). Vysledok Nar.ref.centra: IgM +, IgG +, hranicna avidita.

    Vekmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je otázka pre infektológa, ktorý by sa Vám k tomu pekne zrozumiteľne a objektívne vyjadril. vyjadriť. IgG hovorí o prekonanej infekcii, IgM o aktívnej prebiehajúcej infekcii. Ak ste už prekonali infekciu v minulosti, či boli ste očkovaná, vplyv na plod to nemá.

  • potrat

    , Autor: Viki1234

    Dobry den, priatel sa lieci na bipolarnu poruchu. Nedavno som mala zamlcany potrat v 10. tyzdni. Je mozne, ze by lieky ovplyvnili plod? Aka je sanca, ze dieta zdedi chorobu? Je mozne tomu predist napr umelym oplodnenim?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, existuje istá možnosť zmien u istého percenta spermií vplyvom niektorých antidepresív, nie je však preukázané, že to má vplyv na plodnosť, či na vývoj plodu. Liekmi, či inak poškodené spermie väčšinou ani neoplodnia vajíčko, takže obava z poškodenia plodu je pomerne malá. Vo všeobecnosti sa užívanie antidepresív u muža nepovažuje za prekážku plodenia. Je to však skôr otázka na lekárov v centrách asistovanej reprodukcie, či genetikov.

  • Solarium, opalovanie

    , Autor: RomankaR

    Dobrý deň chcem sa opýtať či má solárium vplyv na vývoj plodu, a podobne aj opaľovanie na slnku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, solárium, či opaľovanie na slnku plod neohrozí, ale pokožka je v tehotnosti citlivejšia a hlavne sa Vám môžu vyhádzať nie príliš estetické pigmentové škvrny na tvári i tele.

  • Káva - aky mam vpyv na vývoj plodu

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den,

    aky mate nazor na kavu v tehotenstve?
    Nedávno som zistila ze som tehotna, mala by som ju uplne vylucit?
    Doteraz som bola zvyknutá na 2 silnejšie kávy denne s mliekom.
    Pocula som nazor ze pokial ma tehotna nizky tlak tak kavy sa úplne nemusí vzdať. Po zobudení rano mám bezne tlak 96/66

    Má káva nejaký vplyv na vyvíjajúce sa bábätko?

    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, neviem o tom, že by mala káva vplyv na vývoj plodu. Káva pôsobí močopudne, takže na jednu šálku kávy je potrebné vypiť aspoň 500 ml tekutín, najlepšie čistej vody. Nevidím však dôvod na úplné vylúčenie kávy počas tehotenstva.

  • Výsledky 3.screeningu

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor, dnes som absolvovala 3. screening kvôli prietokom, výsledky boli dobre, všetko bolo v norme, maličký akurat má trosku nižšiu hmotnosť na daný týždeň (1675 gramov, 31 týždeň + 5). Akurat sa zisitlo že dieťa má dvakrát obtočenu pupočnú šnúru okolo krku ( prietoky všetko ok). Napriek tomu sa chcem opýtať či to môže znamenať nejakú komplikáciu pred pôrodom? Cely deň ležím kvôli skratenemu krcku, môže aj poloha v akej ležím mat vplyv na dieťa? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste aj vy nižšieho vzrastu, je predpoklad, že ani dieťa nebude veľké. Hmotnosť plodu je u Vás v norme. Každý tretí novorodenec sa rodí s pupočníkom okolo krku, nemusí to vôbec znamenať žiadnu komplikáciu. Dodržiavanie kľudového režimu, teda minimalizácia vertikalizácie, kedy hlavička plodu netlačí na krčok maternice, nemá vplyv na vývoj plodu. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.