Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • vývoj plodu

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať, včera som bola na sone v 30 t.t. a mám tam nerovnomerný vývoj plodu, tak sa chcem opýtať či sa z nameraných hodnôt mám nejako znepokojovať ale nie, lebo pán doktor povedal, že je to tak na hrane a že mám prísť za 14 dní, ale viacej to nekomentoval. BPD 79mm 30/3, AC 235mm 28/0, RIAU 0,600 - v norme, váha 1450g. incip. hypotrofia, iené hodnoty tam nemám uvedené.
    Potom by som sa chcela opýtať či je normálne ked sa plod v brušku hýbe len tak mierne, že to nie je také intenzívne, ale skôr také jemné, lebo niekto to opisuje ako dosť intenzívne a časté kopanie, pýtala som sa aj pána doktora a ten mi povedal že drobec môže byť aj kľudnejší, tak či je to v poriadku.
    Ďakujem pekne za odpoved a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    podľa údajov, ktoré ste mi poslali je bruško dieťatka približne o 2 týždne menšie ako by malo byť. 2 týždňový rozdiel je presne hranica medzi normou a diagnózou intrauterinnej rastovej retardácie - teda vnútromaternicovým zaostávanim v raste plodu. Jednorázové nameranie takéhoto rozdielu však nič neznamená a je nutný kontrolný ultrazvuk aby sa posúdilo či sa naozaj jedná o zoastávanie v raste. Čo sa týka pohybov je dôležité či došlo v poslednej dobe k zmene intenzity vnímania pohybov, to znamená či cítite pohyby menej ako predtým alebo ich pociťuje stále rovnako. ak ich pociťuje stále rovnako je to v poriadku, ak v porovnaní s uplynulým tehotenstvom pociťujete pohyby menej je potrebné to vášmu gynekológovi oznámiť.

Podobné otázky

  • 27 tt

    , Autor:

    Dobrý den, kolegyna je v 27 tt a chodí po roznych vyšetreniach, kedže u plodu sa zistili krivé stehenné kostičky a tiež kosti predkolenia rastu dokriva...je takáto vec záležitost genetická, alebo sa mohlo niečo stat v tehotenstve, alebo mohla mat vplyv jej fyzicky náročná práca na zač. tehotenstva, kde zdvíhala ťažké predmety?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sú prítomné vrodené vývojové chyby alebo deformácie kostry, je to otázka genetická, prípadne iných vnútromaternicových faktorov. Z vonkajších vplyvov môže vývoj plodu ovplyvniť užívanie rôznych druhov liekov, alkoholu alebo fajčenie.

  • Posunutý vývoj plodu

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Podla poslednej menštruácie by som mala byt 13+2tt, podľa každého ultrazvuku, ktorý som doteraz absolvovala som ale 12+2tt. Všade sa to vysvetľuje neskoršou ovulaciou, ja som však bola oplodnena na 100% najneskôr v 15.den cyklu, keďže vtedy sme s manželom mali poslednýkrát styk a v 16. Deň som bola u gynekológa a potvrdil, že ovulacia prebehla. Aký teda môže byť dôvod tohto posunu ak nie neskorsia ovulacia?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží aj od toho, aký dlhý cyklus ste mali a či bol pravidelný. Menštruačný cyklus a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú, v každom ale môže byť posun, čo sa v konečnom dôsledku prejaví odchýlkou. Ak sú všetky vyšetrenia v poriadku, netrápil by som sa nad tým. Vo všeobecnosti, ak je rozdiel v termíne pôrodu podľa PM a podľa PTS 7 dní a viac, berie sa za hodnovernejší termín pôrodu podľa ultrazvuku.

  • Bradavice v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je bezpečné počas tehotenstva odstrániť bradavicu pri konečníku a pošve. Zároveň aký môžu mať vplyv na vývoj plodu a pôrod. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od nálezu, ako aj od ostatných okolností, týždňa tehotenstva, ... Ak sa jedná o kondylómy, ktoré sú súčasťou pôrodného kanálu, môžu predstavovať potencionálne riziko pre plod pri pôrode. Príčinou je HPV infekcia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.

  • Zvýšený TSH

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, sestrička od gynekologičky mi povedala, že mi zistili zvýšený jeden z hormónov TSH. Som v 13 týždni tehotenstva. Kázala mi objednať sa na endokrinologiu a nič viac mi nepovedala. Môže to mať negatívny vplyv na vývoj plodu?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vplyvom tehotenstva dochádza k hormonálnym zmenám, aj čo sa týka štítnej žľazy. Neliečená hypotyreóza môže mať vplyv na plod Niekedy endokrinopatie spôsobujú opakované potraty alebo neschopnosť žien otehotnieť. Nemusíte sa obávať, objednajte sa na endokrinologické vyšetrenie dľa odporúčaní gynekológa. Je možné, že nebude potrebná žiadna liečba, prípadne Vám endokrinológ predpíše potrebnú liečbu.

  • Vodnatý výtok v tehu

    , Autor:

    Dobrý deň,
    som vo 8 tt, môj Dr mi predpísal progestenalle: 2 večer vaginálne a 1 tabletu užiť ráno peroralne na udržanie tehu, keďže mávam bolenie a pichanie v okolí podbruška. Beriem ho od pondelka. Dnes ráno som sa zobudila s výrazným mokrým výtokom v nohavičkách, akoby som sa pocikala. Mne to aj zapáchalo. Kultivacia pritom bola v poriadku. Môže to byť spôsobené tým liečivom, nepredpisal mi príliš veľkú dávku a nemôže to negatívne ovplyvniť vývoj plodu? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný výtok môže byť spôsobený progesterónovými tabletami, ktoré si aplikujte večer do pošvy. Vplyv na vývoj plodu to nemá. Odsledujte si to. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.