Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,510 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vývoj plodu

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať, včera som bola na sone v 30 t.t. a mám tam nerovnomerný vývoj plodu, tak sa chcem opýtať či sa z nameraných hodnôt mám nejako znepokojovať ale nie, lebo pán doktor povedal, že je to tak na hrane a že mám prísť za 14 dní, ale viacej to nekomentoval. BPD 79mm 30/3, AC 235mm 28/0, RIAU 0,600 - v norme, váha 1450g. incip. hypotrofia, iené hodnoty tam nemám uvedené.
    Potom by som sa chcela opýtať či je normálne ked sa plod v brušku hýbe len tak mierne, že to nie je také intenzívne, ale skôr také jemné, lebo niekto to opisuje ako dosť intenzívne a časté kopanie, pýtala som sa aj pána doktora a ten mi povedal že drobec môže byť aj kľudnejší, tak či je to v poriadku.
    Ďakujem pekne za odpoved a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    podľa údajov, ktoré ste mi poslali je bruško dieťatka približne o 2 týždne menšie ako by malo byť. 2 týždňový rozdiel je presne hranica medzi normou a diagnózou intrauterinnej rastovej retardácie - teda vnútromaternicovým zaostávanim v raste plodu. Jednorázové nameranie takéhoto rozdielu však nič neznamená a je nutný kontrolný ultrazvuk aby sa posúdilo či sa naozaj jedná o zoastávanie v raste. Čo sa týka pohybov je dôležité či došlo v poslednej dobe k zmene intenzity vnímania pohybov, to znamená či cítite pohyby menej ako predtým alebo ich pociťuje stále rovnako. ak ich pociťuje stále rovnako je to v poriadku, ak v porovnaní s uplynulým tehotenstvom pociťujete pohyby menej je potrebné to vášmu gynekológovi oznámiť.

Podobné otázky

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa len ubezpečiť od začiatku tehotenstva som chodila každý týždeň na ultrazvuk kvôli špineniu alebo problémom s kŕčmi. Vždy to prebiehalo len pár minút robili mi sono vaginálne a potom aj brušne. Potom som menila lekára tak som bola na sone aj dva krát do týždňa lebo sme riešili veci ohľadne zmeny tak som dala len pozrieť niekedy to trvalo ozaj ani nie minútu. Už som myslela že budem chodiť na sono ozaj len raz za mesiac ale zase som spinila tak som bola zase každý druhý deň. Som len 15+0tt chcem sa spýtať či hrozí nejake nebezpečenstvo? Alebo je ultrazvuk sono úplne bezpečné ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, aj keď častejšie, ale krátkodobé USG vyšetrenie nemá na vývoj plodu negatívny vplyv. V súčasnosti sa už používajú moderné USG prístroje, ktoré neuvoľňujú enormnú dávku USG žiarenia. Špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté. Súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Malo plodovej vody

    , Autor: Valery33456

    Dobry den,
    Chcem sa prosim opytat, som v 37. tyzdni tehotenstva a mam AFI 6, prietoky su v poriadku.
    Ale uz od cca 30.tyzdna mam problem s mnozstvom plodovej vody, mala som AFI 5, o 2 tyzdne na to AFI 3. Hospitalizovali ma (aj prietoky neboli dobre). Po hospitalizacii bolo mnozstvo plodovej vody v norme. A teraz som v 37. Tyzdni a znova je to zle. Moze to mat nejaky negativny vplyv na babatko, ze sa vyvijalo v malo plodovej vody?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod je už vyvinutý, takže to vývoj plodu neovplyvní. AFI 6 je normálne množstvo plodovej vody. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky všetkých vyšetrení, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ak by sa prietoky zhoršovali, či menili aj ďalšie parametre, bude potrebné pouvažovať aj o indukcii (vyvolaní) pôrodu. Viac Vám takto však naozaj neviem povedať.

  • Bolesť zuba v tehotenstve

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň,
    Posledné 3 dni mám bolesti v okolí zuba múdrosti. Zajtra začínam 33 týždeň tehotenstva.. môže prípadný zápal v zube nejako ohroziť dieťa? Môže sa zápal preniesť do jeho tela?
    Mám extrémnu paniku a strach zo zubára, z trhania.. a neviem čo môže viac uškodiť.. či prípadný zápal alebo neskutočný stres a úzkosť...
    Ďakujem veľmi pekne..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné navštíviť zubného lekára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť, čo bude potrebné so zubom riešiť. Neliečený a dlhotrvajúci zápal nemá vo všeobecnosti dobrý vplyv na tehotenstvo, ste však už v týždni tehotenstva, kedy už nie je ohrozený vývoj plodu tak, ako napríklad v I. trimestri. Mať paniku určite nemusíte. Nemusí sa jednať o stav, ktorý by musel skončiť vytrhnutím zuba, je však vhodné nechať to posúdiť zubným lekárom, ktorý určí ďalší postup.

  • KP poloha a deformacia

    , Autor: Hliva

    Dobry den, pri polohe babätka KP nehrozi nejaka deformacia hlavicky? Nemozu tlacit rebra alebo nieco? Stava sa to ale zriedka alebo nie? Viem ze bolo ze sa babo natlacilo tak pod rebro ze mal usko zdeformovane kus ale preslo to za 2dni ale dana pani mala aj bolesti pod rebrom a citila ze tlaci. Ja necitim.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod je uložený v maternici, rebrá, ani žiadne okolité orgány, či tkanivá nemajú na vývoj plodu vplyv. Ak aj pacientka pociťuje “tlak” plodu v istých miestach, napríklad pod rebrovým oblúkom, tlači ju maternica, v ktorej je plod uložený. K deformácii hlavičky, či končatín môže za istých okolností dôjsť, je to však ešte v období vývoja, v skoršom štádiu tehotenstva. Nemusíte sa obávať.

  • Popálenie

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň, som v 6 tt a popálila som sa na horúcom karameli, vytvoril sa mi pľuzgier. Chcem sa opýtať či takýto úraz nemôže narušiť vývoj plodu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Pľuzgier nebude mať vplyv na vývoj plodu v maternice.