Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,303 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bušenie srdca

    , Autor: marya

    Dobrý deň, som v 21tt a poslednú dobu dosť často až by sa dalo povedať že pravidelne sa mi stáva, že po raňajkách keď vypijem čierny čaj mi začne strašne bušiť srdce. Úplne cítim ako mi skáče a občas sa to vyskytuje aj v priebehu dňa. Pijem iba minerálky, ovocné a čierne čaje, žiadnu kávu ani sladené malinovky. Ako sa mám takémuto stavu vyhnúť, čo mám robiť aby sa to neopakovalo? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak Vám po vypití čierneho čaju "skáče" srdce, tak ho prestante piť a nebude Vám skákať. Čierny čaj, v závislosti od typu, obsahuje pomerne veľa "povzbudzujúcich látok, niet sa preto čomu čudovať keď Vám ide vyskočiť srdiečko. Ak to na Vás takto vplýva, určite ho doporučujem vynechať.

Podobné otázky

  • Vycerpanie a tehotenstvo

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 7tt. Už týždeň pociťujem nevoľnosti, extrémne vycerpanie, nechutenstvo, búšenie srdca a únava. Beriem lieky Euthyrox 50mg nakoľko som mala vyššie TSH, anopyrin (od hematologicky) a vkladám Progestenalle. Neviem ísť ani von, nakoľko poriadne nič neprejdem taká vyčerpaná som. Ledva si viem pripraviť jedlo a znova do postele, lebo mi ostane zle a zatočí sa mi hlava.
    Je takýto stav normálny? Viem, že nevoľnosti sú v poriadku, ale trpim aj nechutenstvom a musím sa nútiť jesť a najviac sa bojím tej extrémnej vyčerpanosti.
    Niektoré ženy vedia ako tak fungovať v 1. trimestri, ale ja by som bola úplne stratena keby sa o mna nepostará manžel.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá žena prežíva tehotenstvo, najmä prvé týždne, inak. Ak však pociťujete zhoršenie stavu, slabosť, nevoľnosti, pocit na odpadnutie, je vhodné navštíviť minimálne Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do nemocničného zariadenia na infúznu rehydratačnú liečbu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Stres

    , Autor: Florencia 5

    No pán doktor nadviažem na predchádzajúcu otázku vlastne ono by sa dalo povedať že podvedomí stres kvázi mam stále akože nie som stále v strese sú aj situácie kedy som v pohode ale dosť často stresujem lebo veľa sa sledujem a všeobecne som stresová osoba a stále sa testujem už som zvážila a naplánovala si aj návštevu psychológa pretože nechcem ohroziť bábätko ako som písala v predchadzanucej otázke som v 5 tt teda začínam piaty hcg 1300 síce som napísala že dva dni som stresovala solídne ale možno to je aj týždeň čo som v takom strese uzkosti. Akože je pol dňa kedy som v poriadku a potom napríklad spanikárim že nemám príznaky alebo napríklad včera som zjedla kúsok nepasterizovaného syra a z toho som sa veľmi veľmi zľakla a vystresovala potom som sa dozvedela že to je v poriadku lebo aj tak tam bola nejaká tepelná úprava a na pár hodín som bola v poriadku ale nespavam pre ten stres mám búšenie srdca a bojím sa či som nespôsobila potrat týmto týždňovým stresom je to ako na hojdačke pol dňa dobre pol dňa stresy potom deň dobre a potom deň stres ako píšem v pondelok ma čaká psychológ ale asi potrebujem aj od vás počuť také uistenie či som mohla tým stresom spôsobiť potrat alebo je to v poriadku a môžem si to užívať a čakať na sono.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate prejavy až panických atakov, určite je vhodné navštíviť minimálne psychológa. Ja naozaj nevidím dôvod na obavy. Ak mám byť úplne úprimný, do 8. týždňa tehotenstva je to na princípe "všetko alebo nič". To znamená, ak je zárodok silný, prežije, bez ohľadu na vonkajšie stresové faktory. Ak nie je silný, môžete byť úplne v pohode, zdravá, všetko robiť na 110% správne a aj tak môže dôjsť k potratu. Takto to bohužiaľ funguje. Ak však nemáte žiadne tehotenské ťažkosti, buďte v kľude. Psychológa však určite navštívte, pomôže Vám.

  • Stres

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň ešte mám otázku pán doktor. Som 5 ty tehotná a posledné dva dni som mala celkom solídne stresy nie sústavné no aj podvedomé. Akože raz som sa solídne vystresovala ale potom o pár hodín som bola okej následne stres sem tam sklamanie. Snažila som sa zabaviť ale tento týždeň by som ako keby mala mať menzes a dosť mám aj búšenie srdca a nervy stresy vravím tieto dva dni snažím sa nestresovat vôbec ale niekedy to nejde som po ivf a dosť sa sledujem. Chcela som sa spýtať či som mohla spôsobiť potrat alebo mozem byť v kľude a vyhýbať sa stresu ? Hcg bolo 1300 a dnes som si robila poobede test boli čiarky pekne bolesti nemám práveže dnes bez príznakov. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa iba zbytočne sama trápite. Skúste sa ukľudniť. Krátkodobý stres nemá na tehotenstvo vplyv, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Stres a busenie srdca

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, chcem sa este spytat ci ma nejaky vplyv ak sa ocitnem v kratodobom strese, napr myslim ze na par minut mozno 10min sa ocitnem v takej situacii ze sa mi rozbusi srdce citim ze mam stres..potom som uz znova ok...aj ked sa velmi snazim niekedy to neviem ovladnut...skodit toto babatku? uz som v 20tt a takychto situacii som mala od zaciatku tehotenstva uz niekolko....(vysetrenia, praca,..atd)
    Dostane sa za taku chvilu k dietatu stresovy hormon? alebo to nejako citi? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry deň, nemusíte sa obávať, za týchto okolností to negatívny vplyv na tehotenstvo nemá. Dlhodobý stres, niekoľko dní, týždne, či mesiace, by už mohlo mať negatívny vplyv. Ak však máte ataky tachykardie, vhodné by bolo porozmýšlať o návšteve internistu, ktorý Vám eventuálne vie predpísať lieky proti búšeniu srdca, ktoré by ste vedeli užívať podľa potreby.

  • Tep v tehotenstve

    , Autor: Mirilla

    Dobrý deň, pan doktor,

    chcem sa opýtať aký je normálny tep v tehotenstve. Vecerami mávam búšenie srdca a tep 90. Môže byt vyšší tep nebezpečný pre bábätko ?
    Začínam mat aj trosku väčší tlak na podbrušku, neviem či to môže mat nejaký súvis.

    Som na začiatku 5. Mesiaca.

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 90 pulzov za minútu je v norme, takže sa nemusíte obávať. 100 - 110 pulzov za minútu je hranica normy u tehotných žien. V tehotenstve sa žena rýchlejšie zadýcha, či rýchlejšie sa zvýši pulz. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach so zadýchaním, či búšením srdca bude vhodné realizovať interné vyšetrenie.