Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stres

    , Autor: Florencia 5

    No pán doktor nadviažem na predchádzajúcu otázku vlastne ono by sa dalo povedať že podvedomí stres kvázi mam stále akože nie som stále v strese sú aj situácie kedy som v pohode ale dosť často stresujem lebo veľa sa sledujem a všeobecne som stresová osoba a stále sa testujem už som zvážila a naplánovala si aj návštevu psychológa pretože nechcem ohroziť bábätko ako som písala v predchadzanucej otázke som v 5 tt teda začínam piaty hcg 1300 síce som napísala že dva dni som stresovala solídne ale možno to je aj týždeň čo som v takom strese uzkosti. Akože je pol dňa kedy som v poriadku a potom napríklad spanikárim že nemám príznaky alebo napríklad včera som zjedla kúsok nepasterizovaného syra a z toho som sa veľmi veľmi zľakla a vystresovala potom som sa dozvedela že to je v poriadku lebo aj tak tam bola nejaká tepelná úprava a na pár hodín som bola v poriadku ale nespavam pre ten stres mám búšenie srdca a bojím sa či som nespôsobila potrat týmto týždňovým stresom je to ako na hojdačke pol dňa dobre pol dňa stresy potom deň dobre a potom deň stres ako píšem v pondelok ma čaká psychológ ale asi potrebujem aj od vás počuť také uistenie či som mohla tým stresom spôsobiť potrat alebo je to v poriadku a môžem si to užívať a čakať na sono.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate prejavy až panických atakov, určite je vhodné navštíviť minimálne psychológa. Ja naozaj nevidím dôvod na obavy. Ak mám byť úplne úprimný, do 8. týždňa tehotenstva je to na princípe "všetko alebo nič". To znamená, ak je zárodok silný, prežije, bez ohľadu na vonkajšie stresové faktory. Ak nie je silný, môžete byť úplne v pohode, zdravá, všetko robiť na 110% správne a aj tak môže dôjsť k potratu. Takto to bohužiaľ funguje. Ak však nemáte žiadne tehotenské ťažkosti, buďte v kľude. Psychológa však určite navštívte, pomôže Vám.

Podobné otázky

  • Hmotnosť plodu

    , Autor: Dominika.1

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať.. začala som 16tt a na lekárskej správe som si všimla, že bábätko ma 107g, ale všade čítam, že v tomto týždni by malo mať okolo 70. Nie je to veľa? Začínam stresovať, kto porodí 5kg dieťa ????
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 16. týždni tehotenstva sa realizuje biometria plodu, kde plod zodpovedá istému týždňu tehotenstva. Samozrejme, softvér prepočíta aj odhadovanú hmotnosť plodu, je to však parameter, ktorý sa v tomto týždni nehodnotí. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím žiadny dôvod na obavy. Absolvujte morfologický (genetický) skríning v 20. týždni tehotenstva a následne fetálny skríning v 30. týždni tehotenstva, kde sa už dá hodnotiť odhadovaná hmotnosť plodu.

  • Konzumácia lososa v tehotenstve

    , Autor: chiwa

    Dobrý deň, prosím Vás, je konzumácia lososa v tehotenstve bezpečná? Čítala som o tom veľmi veľa (ortuť, listéria) a teraz mám z toho stres a výčitky, pretože posledné dni som ho mala 3krát. Išlo však o tepelne upraveného a vo veľmi malých porciách. Na druhej strane som čítala, že je to pre mozog dieťatka prospešné. Som v 4.mesiaci. Je to teda v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, konzumovať ryby v tehotenstve je prospešné, avšak len v obmedzenom množstve. Nie je vhodné ich úplne vynechať, pretože mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách sú životne dôležité pre normálnu tvorbu detského mozgu. Odporúčam určite sa vyhnúť konzumácii žraloka a mečiara. Vhodné je konzumovať na zdravé tuky bohatého tuniaka, ale kvôli možnému obsahu ortuti treba množstvo obmedziť. Vyvarovať by sme sa mali aj častej konzumácii ostatných tučných rýb - losos, pstruh, makrela, sleď, pretože môžu obsahovať látky pochádzajúce zo znečistenia morí, najmä dioxíny a polychlórované bifenyly. Dve porcie týždenne sú však optimálne a prospešné aj pre vývoj mozgu dieťaťa. Ak nebolo mäso z pofidérneho zdroja a navyše tepelne upravené, nemusíte sa obávať.

  • menštruácia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Valsalvov manéver

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň pred týždňom som bola u lekára. Vnútorná bránka uzavretá, krčok cca 33 MM, Valsalvov manéver pri zakaslaní negatívny. Som momentálne 29+ 4 a malého cítim dosť nízko. Beriem aj progestenalle 200 1 x ráno a večer . Dnes som sa cítila trošku horsie lebo sa malý dosť vrtel bolo to dosť nepríjemné. Keď bol valsalvov manéver negatívny je možné že bez zmeny nálezu vydržím až do ďalšej poradne ktorá je za týždeň a pol. ? Poprípade je možné vydržať do 36 týždňa ?Som druhorodicka a dosť stresujem. Ďakujem.za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte nález úplne v poriadku. Ak nemáte ťažkosti, nevidím dôvod, prečo by ste nemali vydržať až do termínu. Nevidím tiež dôvod na obavy. dsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Angle sound

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň je angle sound bezpečný aj v 23 týždni? Kúpila som si ho na občasné použitie keď necítim pohyby dlhšie a y som nestresovala toľko. Nemôže nejako uškodiť? Samozrejme pár sekúnd mi trvá kým najdem srdiečko ale vždy som kludnejsia. Len chcem vedieť či je to bezpečné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nemusíte sa obávať. Je to rovnako bezpečné ako USG vyšetrenie.