Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,951 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Hodnoty

    , Autor: alenakmet

    v 36w4d váha babatka bola 2590g, Prietoky RI- 0,64, S/D - 2,76, PI- 1,11.
    BPD- 9.00cm
    HC- 31.95 cm
    AC- 31.26 cm
    FL- 6.60 cm
    Sú hodnoty v norme?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    dôležité je čomu dané hodnoty zodpovedali, približná hmotnosť v danom týždni je okolo 2700 gramov, takže nález vyzerá primeraný.

Podobné otázky

  • Toxoplazmoza

    , Autor:

    Dobry den, 
    V 12 tt tehotenstva mi robili v poradni 1.skrining, z ktoreho vysledkov vzislo, ze som pozitivna na toxoplazmozu: konkretne IGM 3.470, IGG 241.100. Po 5 dnoch som bola na odporucanie na krvnych testoch na infektologii s vysledkom: ATM 7.4930 a ATG 50.0510, TA 0.293 a bola mi nasadena liecba rovamycinom.
    Prosim vas o nazor, ako je mozne, ze vysledky z infektologie su tak diametralne odlisne? Je mozne ze hodnoty skacu vplyvom hormonov resp.nemoze ist o nejake ine infekcne ochorenie, ktore skresluje hodnoty toxoplazmozy? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa o dve rozdielne vyšetrenia a rozdielne parametre. Na infektológii boli realizované špeciálne vyšetrenia proteínov, ktoré sú prítomné pri infekcii toxoplazmózou. IGM a IGG sú iba protilátky (imunoglobulíny), ktoré hovoria o aktívnej toxoplazmóze.

  • Skrateny krcok maternice

    , Autor:

    Dobrý deň p. doktor,
    som v 23 tyzdni tehotensta a na poslednej poradni mi doktor povedal ze sa mi začal otvarat krčok .Sú tieto hodnoty ešte primerané, alebo je tam už velke riziko? Minuly rok som podstupila konizaciu krčka
    Hodnoty:
    Hrdlo 1,5 cm VB a CK pre prst
    Uterus 1pnp normotonicky OPP
    TVS cervix 30 mm bez ICI
    Momentálne som na PN a mam nariadeny klufovy režim

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, krčok zmenený po konizácii predstavuje riziko potratu alebo predčasného pôrodu už od začiatku tehotenstva. Podľa USG vyšetrenia sa krčok zvnútra neotvára. Dodržujte nariadený kľudový mrežim, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade ťažkostí ho navštívte.

  • zvýšené hodnoty S-žlč kyseliny

    , Autor: iny

    Dobrý deň prajem,
    chcela by som sa spýtať. Som v 36tt. už asi 2-3 mesiace pozorujem zvýšené svrbenie celého tela, len vo večerných hodinách. Neprikladala som tomu význam a lekárovi som to spomenula až pred mesiacom. Pečeňové testy vyšli v poriadku, no hodnoty S-žlč. kyseliny mám 6,6 a tolerancia je uvedená 0-6. Doktor ma informoval, že pokiaľ nemám vačšie problémy so svrbením, že sa to nerieš, prípadne len pozoruje.

    Chcem sa spýtať na Váš názor. či naozaj nie je potrebná nejaká liečba a či mám mať obavy, keďže som o probléme doktora neinformovala skôr?

    Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri pretrvávaní ťažkostí je nutné realizovať kontrolné odbery nie len na pečeňové testy, ale doplniť aj vyšetrenia amylázy. Keďže nepoznám bližšie okolnosti, ani výsledky, je ťažké sa takto objektívne vyjadriť. Môže sa u Vás jednať o miernu formu, ale počínajúcu tehotenskú cholestázu. Užívať môžete Essentiale 3x1 tbl. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Euthyrox

    , Autor:

    Dobry den,
    pred 6tyzdnami som zacala v tehotenstve uzivat euthyrox 35mg. Teraz mi brali krv a opat kontrola a vraj je potrebne zvysit davku na 50mg, teraz som v 25tt tehotenstva. Nikdy som problem so stitnou zlazou nemala az teraz v tehotenstve. Moze to nejako prosim ublizit babatku? Respektive mozu lieky/stitna zlaza poskodit babatko? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo je pre organizmus matky záťaž, kedy sa môže prejaviť znížená funkcia jedného ale aj viacerých orgánov alebo systémov. Za predpokladu dodržiavania predpísanej liečby to vplyv na plod ani na Vás do budúcnosti nebude mať. Po tehotenstve je nutné opäť hodnoty hormónov štítnej žľazy skontrolovať, stav sa postupne upraví a liečba sa postupne vysadí, aj úplne. Postupujte podľa odporúčaní endokrinológa.

  • Plodova voda

    , Autor:

    Dobry den,
    Bola som na poradni a pan doktor mi povedal, ze vzhladom nato, ze si picham fraxiparine 0,4 mala by som mat vacsie babatko a viac plodovej vody. Do diagnozy mi napisal toto:
    PV oligohydramnion l. st., stlpec 5cm, AFI 9cm, VVCHN, RI au 0,64 RI acm 0,85.

    Navrhol zvysit davku fraxiparinu na 0,6.

    Su to zle vyslekyy pan doktor? Mozem sa zacat obavat?
    Som v 30+1 a babatko ma 1560g a ze zodp 30+6. Prietoky su ukazkove.

    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, plodovej vody máte dostatok, hodnoty AFI 9 sú v norme, hoci na spodnej hranici normy. Skratke VVCHN celkom v tomto kontexte nerozumiem. Prietoky sú v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorý poznajú všetky informácie a výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť.