Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 18tt a v 16tt mi doktor predpísal Duphaston. Keďže nepoužíva príliš rozvité vety, povedal že to je na ukľudnenie maternice. Čo to znamená? Spomenula som mu, že občas mám svetlo hnedý výtok a napísal recept. Aké sfarbenie výtoku v tehotenstve je v norme?
    A ešte mám jednu otázočku. Doposiaľ som nepribrala ani kilo na váhe. Bude dieťatko v poriadku ak nepriberiem ani do konca tehotenstva? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Duphaston sa používa na podporu a udržanie tehotenstva, predpisuje sa pri krvácaní vo včasných štádiách gavidity, hnedý výtok v gravidite nie je normálny, znamená to, že obsahuje prímes krvi, hoci len v malých množstvách - preto vám pán doktor nasadil tento liek. To, že ste nepribrala nevadi, dieťatko si čerpá z "vašich zásob", dôležité je že na váhe priberá dieťatko.

Podobné otázky

  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ešte doplnenie k predchadzajúcej otázke, ak by bola ovulácia skor ako 11. menil by sa aj termín pôrodu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termín pôrodu sa stanovuje podľa poslednej menštruácie, teda prvého dňa poslednej menštruácie alebo najpresnejšie podľa prvotrimestrálneho screeningu, ktorý sa realizuje medzi 11. až 14. týždňom tehotenstva. na základe neho sa dá najobjektívnejšie datovať tehotenstvo.

  • Ctg a prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Chcem sa opýtať či nejako škodí dieťatku ak sa mi robilo CTG monitor a prietoky v pondelok a tiež v piatok opäť ctg a prietoky z dôvodu (falošných kontrakcii, poslickov) škodí to nejako bábätku?
    Veľmi s o bábätko bojím.


    Dakujem za Vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, CTG ani USG vyšetrenie nemá vplyv na tehotenstvo. nemusíte sa obávať.

  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, je v poriadku keď mám bolesti vo 4 týždeň v podbrušku a v oblasti slabinách ? Niekedy je taká bolesť ako keby bodová je to okej ? Nemôže to zapríčinil to že som bola na RTG zubov asi tak 4 dni cca pred tým kým som zistila že som tehotná bude plod v poriadku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, panoramatický RTG snímok zubov ožaruje iba čeľusť. Hrudník, brucho a panva nie sú ožarované. Na tehotenstvo to nebude mať vplyv. Čo sa týka pichavých bolestí po stranách podbruška, v slabinách, či v pošve, súvisí to najčastejšie so zväčšovaním sa maternice a tým naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Odsledujte si to.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, snažíme sa o bábätko a mám pocit, že sa to už podarilo ale menštruáciu mám dostať budúci týždeň ale mám ísť teraz aj na RTG s rukou, keby som naozaj bola tehotná môže RTG poškodiť plod? Či radšej neísť

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa Vás pred RTG vyšetrením budú pýtať na možné tehotenstvo. Ak sa tehotenstvo vylúčiť nedá, poskytnú Vám ochranné olovené clony, či zástery. Pri RTG vyšetrení hornej končatiny by s tým však nemal byť problém.

  • Hlienovej zátka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    V prípade ak odtečie hlienovej zátka a žena neporodí v ten deň, dostane sa l bábätku infekcia?

    Ak odíde hlienovej zátka musí s Ahmed porodiť alebo môže odchádzať aj dlhšie?

    A od kedy sa berie dieťatko v termíne narodené od ktorého týždňa? 37+0??? Alebo 38+0????

    Ak sa narodí 37+0 je tam nejaké riziko pre neho?

    Vopred dakujem za odpooved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hlienová zátka môže odchádzať aj týždne. Plod je však aj naďalej chránený plodovými obalmi. Postupné uvoľňovanie hlienovej zátky nehovorí o blížiacom sa pôrode ako takom, ale o dozrievaní pôrodných ciest, teda najmä krčka maternice. Odtekanie hlienovej zátky nie je dôvod na príjem. Ak by však odtiekla plodová voda, po niekoľkých hodinách by mohlo dôjsť k rozvoju infekcie, najmä ak je žena GBS pozitívna. Odtok plodovej vody je dôvodom na príjem na pôrodnú sálu. Ukončený 36. týždeň (36+0) je hranica predčasnosti. 36+1 a viac sa považuje už za termínové tehotenstvo. 37+0 je ukončený 37. týždeň a jedná sa o termínové tehotenstvo.