Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenstvo

    , Autor: marya

    Dobrý deň, som 18tt a v 16tt mi doktor predpísal Duphaston. Keďže nepoužíva príliš rozvité vety, povedal že to je na ukľudnenie maternice. Čo to znamená? Spomenula som mu, že občas mám svetlo hnedý výtok a napísal recept. Aké sfarbenie výtoku v tehotenstve je v norme?
    A ešte mám jednu otázočku. Doposiaľ som nepribrala ani kilo na váhe. Bude dieťatko v poriadku ak nepriberiem ani do konca tehotenstva? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Duphaston sa používa na podporu a udržanie tehotenstva, predpisuje sa pri krvácaní vo včasných štádiách gavidity, hnedý výtok v gravidite nie je normálny, znamená to, že obsahuje prímes krvi, hoci len v malých množstvách - preto vám pán doktor nasadil tento liek. To, že ste nepribrala nevadi, dieťatko si čerpá z "vašich zásob", dôležité je že na váhe priberá dieťatko.

Podobné otázky

  • Podozrenie na MA

    , Autor: moolnarkaa

    Dobrý deň p. doktor. Dnes som bola na ultrazvuku, podľa MS by som mala byť 7+3tt, avšak dnes sme videli plod no bez srdiečka, a zodpovedal 6+1tt. Mám 31 dňový cyklus a ovuláciu až na 18-19d, môže to spôsobovať posun? Kontrolu sme dali o týždeň, myslíte, že bude ešte všetko v poriadku a srdiečko nabehne alebo ide o MA?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 7. týždni tehotenstva už je vidieť akciu srdca. Ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná samo chcené tehotenstvo, dá sa USG skontrolovať o týždeň. Pri nezmenenom náleze sa bude jednať o Missed Abortion a bude potrebné dutinu maternice vyčistiť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Viki21

    Dobrý deň spravila som si test a je pozitívny. Ale poslednú menštruáciu som mala 12.6. a podľa toho by som mala byť v 5 týždni boli ma podbrusko ale nekrvacam nič keď som volala s svojmu gynekológovi dal mi datum na 5.8. kontrola prvá ale keď má boli podbrusko moc nemoze sa jednať o mimo maternice tehotenstvo bojím sa práve toho. Ďakujem vopred za odpoveď pán doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak jednoznačne sa vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo, ale v začiatkoch tehotenstva je pobolievanie podbruška pomerne časté. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa aj skôr.

  • Uhlie a magnézium

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor chcem sa spýtať pred pol hodinkou som užila magnézium lactas galvex 2 tablety na kŕče a prehnalo má tak som si dala tabletku carbo Max. Chcem sa spýtať lebo sa píše že Carbo Max by sa nemal miešať s magneziom len som si chcela dať pre istotu aby som nezačala hnackovať do rána. Tak že či nevadí že som zmiešala tieto dva lieky som 27+0 tt. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie nevadí. Nepoškodíte si. Na tehotenstvo to nebude mať žiadny negatívny vplyv. Odsledujte si to.

  • Mravcenie

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, od začiatku tehotenstva pociťujem hlavne večer mravcenie v boku. Rano keď sa zobudím, si niekedy necitim ľavé stehno. Môže to ma nejaký vplyv na tehotenstvo? Som v 20tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím, že sa jedná o problém chrbtice, kde niečo tlačí na nerv, ktorý zabezpečuje citlivosť vonkajšieho stehna. Na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv. Vhodné je skonzultovať neurológa. Ja sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesti hlavy

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň,
    Som 33 tt . Už 5 deň pociťujem bolesti hlavy vzadu a v čelovej oblasti netrvajú celé dni ale každý deň bolesť cítim viac hodín. Preklamsiu asi možno vylúčiť tlak nízky okolo 100/60, bielkoviny v moči nie sú ani opuchy vôbec nemám. Pohyby krásne cítim. Môžu tieto bolesti ohroziť plod a mám ich riešiť s lekárom? Alebo neohrozujú plod a sú bežnou súčasťou týchto týždňov tehotenstva? Ako pomoc pijem vodu s citrónom a tekutín vždy 2-3l, niekedy trochu Pepsi, studené obklady, cvičenie krčnej a keď je zle paralen neviem či sa dá pomôcť ešte nejako inak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí hlavy môže byť viacero. Najmä v tomto horúcom počasí. Nemusí však súvisieť s tehotenstvom. Príjem tekutín máte doststočný. Preeklampsia sa môže rozvíjať aj nenápadne. Samozrejme, ak nemáte ťažkosti, opuchy, bielkoviny v moči a tlak je v poriadku, pravdepodobnosť preeklamspie je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní bolestí hlavy navštívte Vášho obvodného gynekológa, či obvodného lekára, ktorí Vás vedia odoslať na ďalšie potrebné vyšetrenia.