Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,714 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otazka

    , Autor: odbornik6

    a este by som chcela k tej mojej otazke je normalne v 18t.t ked sa skrati krčok podla tej tabylky v teh.knuížke tak prečo sa zvykne naordinovat kludovy režim a pokoj na ložku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pravdepodobne sa pani doktorke zdal vaginálny nález oproti predchádzajúcemu vyšetreniu trošku iný. Ak doporučila pokoj na lôžku zrejme na to bol nejaký pádny dôvod.

Podobné otázky

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Lucka22

    Dobrý večer,

    napadla ma ešte otázka, nakoľko som si veľa o tomto náleze čítala, je potrebné testovať aj moč a pripadne krv na prítomnosť Staphylococcus aureus v prípade, ak mi bol zistený v pošve?
    Ďakujem a prajem všetko dobre.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od ťažkostí, ako aj viacerých okolností. Napríklad vrámci hospitalizácie vyšetrujeme okrem výteru z pošvy aj moč, samozrejme realizujeme aj odbery krvi a v prípade pozitivity aj v moči aj v pošve nasadzujeme celkovú antibiotickú liečbu. Ak máte ťažkosti s pálením, či svrbením v pošve, teda je u Vás prítomná infekcia iba v pošve a bude podaná adekvátna lokálna liečba, malo by to byť v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Doplnenie

    , Autor: Lucik...

    Dopĺňam podotázku k odpovedi na moju predchádzajúcu otázku https://mamaaja.sk/poradne/poradna-gynekologa/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69966

    Bruško mi celé tvrdne počas dňa bežne už niekoľko týždňov, preto som bola aj v nemocnici na liečbu MgSO4 v 30tt. Keď cely deň len ležím tak mi tvrdne len raz za čas aj v leže, keď častejšie chodím alebo niečo robím tak je to aj počas chôdze alebo sedenia. Myslite si, že teda môžem chodiť na návštevy a prechádzky aj napriek tomu? Alebo radšej ostať ležať do začiatku toho 37tt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak budete kľudnejšia doma, dodržujte odporúčania obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak však nemáte časté tvrdnutie brucha, nemusíte iba ležať.

  • Podootazka

    , Autor: Florencia 5

    Je to veľmi málo pravdepodobné ale nie nemožné tak len sa chcem spýtať či je dôvod na obavu alebo aká je šanca na nakazenie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite nie je dôvod na obavu. Ak by sme mali pozerať na všetko s obavami, nevyšli by sme nikdy z domu. Nemusíte sa obávať.

  • Palpačne vyšetrenie

    , Autor: Florencia 5

    A este posledna otazka pan doktor a uz vas nebudem otravovat casto ma teraz kontroluju palpacne zo spodu kvoli infekcii čo mám ci sa neotvara krcok nemoze také casté palpacne vysetrenie uskodit a poskodit krcok? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, gynekologické palpačné vyšetrenie krčka maternice nepoškodí plod, ani krčok. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, možno to je blbá otázka, ale môj gynekológ je týždeň na dovolenke a chcela by som sa informovať.
    Okolo 10. 11.maja som mala ovuláciu, a aj pohlavný styk počas týchto plodných dní , teraz je tomu 18 dní, menštruácia mi neprišla a mešká už pár dní, no cítila som sa zvláštne, mala som nutkanie urobiť test, ktorý mi vyšiel pozitívny.
    Môže byť test pozitívny aj 17 dní po styku? Sú to predsa len 2 týždne aj pár dní, druhá ciarka bola veľmi slabá, ale bola tam.
    Som necelý rok po pôrode, preto na bábätko ešte pripravená nie som, ale som so vedomá toho, že prerušovaný styk nie je forma antikoncepcie, tak preto sa pýtam, či je možné, aby mi už test ukázal dve čiarky a či je normálne takto skoro mať nafúknuté brucho, a také pocity ako pred menštruáciou.
    Ďakujem pekne, pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť pozitívny najskôr na 14. až 16. deň od nechráneného pohlavného styku. Nemá ho však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Spomínané pocity patria medzi skoré príznaky tehotenstva. Odsledujte si to. Včasné tehotenstvo, aj napriek pozitívnemu tehotenskému testu, nebude na USG ešte vidieť. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle bolestí, krvácania, či častého vracania, pre potvrdenie tehotenstva je najvhodnejšie navštíviť obvodného gynekológa v 6. až 8. týždni tehotenstva. V prípade ťažkosti navštívte Vášho obvodného gynekológa samozrejme skôr.