Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vitaminy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    som v 8 týž. môžem užívat vitamíny Centrum materna mám nedostatok železa a vitaminu D mám ich pod hranicou . prisunom potravin sa to nijako nezvýšilo tak mi odporučali tieto vitaminy . Dakujem

Podobné otázky

  • Ogtt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den, pan doktor v pondelok ma caka ogtt, beriem vitaminy lejdyvita 2, magnerot a anopyrin 150 mg preventivne pre riziko preeklampsie, mam tieto lieky den pred testovanim vylucit ? Ovplyvnuju hladinu cukru v krvi ? Vopred vdaka za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je potrebné deň pred testom nič vylučovať. Môžete užiť všetky užívané lieky a vitamíny. Stačí, ak v deň vyšetrenia pred oGTT neužijete ráno spomínané lieky a vitamíny a dáte si ich o pár hodín neskôr, teda až po dokončení glukózového tolerančného testu.

  • Krvacanie a spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 16tt+6 a tento týždeň som zakrvacala jasnou krvou, následne už tretí deň spinim hnedým spinenim. Spinenie som mala viac menej cely prvý trimester.
    Bola som na kontrole a na ultrazvuku je stále všetko v poriadku. Momentálne len užívam magnezium a tehotenské vitamíny.
    Je prosím tento stav normálny? Resp. je niečo co by som mohla užívať z lekárne volne dostupné na zmiernenie toho spinenia? Lekar mi nepredpisal žiadne tabletky.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si kúpiť Ascorutin a užívať ho v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, nakoľko nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, ani všetky informácie a okolnosti. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Magnezium v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor chcela by som sa opytat, ake magnezium by ste mi odporucali, aby sa aj dobre vstrebavalo, beriem aj vitaminy lejdyvita 2, preto aj neviem v akom mnozstve mozem uzivat navyse magnezium, aby ta davka zase nebola prekrocena...momentalne som v 24tt, citim sem-tam pnutie v podbrusku, prirovnala by som to k mensej svalovke, lekar mi odporucil preto brat magnezium, ale pri tom vybere magnezii si neviem dat rady, ktore by bolo fajn...dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si kúpiť a užívať Magnerot v dávke 3x1 tabletka na deň. V prípade potreby sa dá dávka navýšiť na 3x2 tabletky denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skratka v tehotenstve knižke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    v tehotenskej knižke mi zapisovala sestrička výsledky krvi a mám uvedené medzi "rizikové faktory pre toto tehotenstvo": "VIT. D>89,90".
    Ide o prebytok vitamínu D alebo čo táto skratka prosím znamená? Som v 13. tt. Na kontrole povedali, že všetko v poriadku a až teraz som si to všimla zapísané. Vitamín D neužívam, užívam len výživový doplnok Femibion. Ako sa dá táto hladina prosím znížiť alebo čo v takomto prípade robiť?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nirmálna hladina vitamínu D v krvi je na úrovni 100 – 125 nmol/l, takže celkom nerozumiem zápisu v tehotenskom preukaze, prečo by to malo byť riziko. Ak užívate tehotenské vitamíny, kde je obsiahnutý vitamín D, malo by to byť v poriadku. Pri nejasnostiach sa pýtajte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Nutridrinky v tehotenstve?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, či je môžem v 3.trimestri piť Nutridrink compact (bez príchute) , vzhľadom k tomu, že som na prísnej žlčníkovej diéte, užívam aj Femibion vitamíny (nebude to už veľa?). Nad Nutridrinkom som premýšľala, preto aby dieťa malo nejakú výživu.
    Ďakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Nutridrinky v tehotenstve je možné konzumovať. Najvhodnejšie je sa poradiť s Vašim obvodným gynekológom, či celkovo s vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nález y a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.