Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • strach o dieta

    , Autor: sendy111

    dobry den pani doktorka chcem sa opytat som v 25 tyzdni tehotenstva a lezala som v nemocnivi na bolesti brucha ktore neskor presli,doktor mi napisal ze mam hrdlo mierne skratene na 1,5cm a doteraz som mala 2,5cm.a sonda je 39mm bez funnelingu to znamena nieco zle?a este nasli mi bakteriu v posve-lactobacillus species a nejake pomnozenie aerobnej kultivacie escherichia coli.bojim sa o dieta je to vazne so mnou?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vôbec sa nemusíte obávať. Hoci palpačný vaginálny nález je hrdlo 1,5 cm, dôležitý je nález pri ultrazvukovom vyšetrení - ako píšete sondou je to 39 mm, čo je fajn, to že je to bez funnelingu znamená, že sa krčok neotvára pri zvýšenom tlaku, taktiež dobrý znak. Lactobacillus v pošve je ochranná flóra, E colli je potrebné preliečiť. Doporučujem každopádne sa viac šetriť a pravidelne navštevovať poradňu.

Podobné otázky

  • Strach

    , Autor: Jenifer

    Dobrý den chcela by som sa spýtať posledná menštruácia bola 22.03.2019 lenže 10.04.2019 som podstúpila vyšetrenie MR na chrbticu a 24.04.2019 som bola na RTG bedrových kĺbov .....
    Mala som dostať menštruáciu 23.04.2019 ale neprišla , ale nepřikládala som k tomu žiaden strach pretože mi vedia týždeň meškať lenže keď ani po tyzdni neprišla tak som si spravila test a pozitívny :( teraz mám strach o dieťa aká je pravdepodobnosť že dieťa môže zostať choré ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste podstúpili všetky spomínané zobrazovacie vyšetrenia v čase prvých dní či týždňov tehotenstva, plod môže byť poškodený. Na druhú stanu však treba povedať, že pri jednorazovom RTG je malá pravdepodobnosť, že to bude mať negatívny vplyv na plod. Okrem toho v rannom štádiu tehotenstva existuje tzv. prirodzený ochranný mechanizmus, v rámci ktorého sa istý počet poškodených buniek dokáže vo vyvíjajúcom sa embryu „opraviť“ a tehotnosť tak pokračuje bez problémov ďalej. Ak by skutočne v prvých týždňoch došlo k viacerým škodlivým vplyvom na plod a plod by sa trvalo poškodil, s veľkou pravdepodobnosťou by príroda tehotnosť ukončila samovoľným potratom. Tehotenstvo sa dá datovať od prvého dňa poslednej menštruácie, alebo podľa USG. Ak ešte na USG nebolo nič vidieť, treba trpezlivosť. Ak viete dátum pravdepodobne oplodňujúceho pohlavného styku, dá sa vypočítať datovanie tehotenstva aj podľa toho. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Momentálne musíte len vyčkať.

  • Piata choroba

    , Autor: katulka2008

    Dobrý deň, rada by som sa informovala na ďalší postup a možné riziká pre dieťa. Asi pred 3 týždňami mala mladšia dcéra teploty, červené líca a výsev. Panni doktorka povedala, že ide pravdepodobne o alergiu. Asi pred týždňom sa aj u mna objavila jednorázová teplota a tiež výsev podobný alergii (momentálne som v 18.týždni tehotenstva). Krvný obraz ukázal hraničné hodnoty anémie. Mám strach o dieťatko. Moja obvoddná lekárka nemá s touto chorobou žiadne skúsenosti. Poraďte mi, prosím, ako postupovať, aby som minimalizovala riziká pre plod, ak by naozaj išlo o piatu chorobu. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Piata choroba alebo Erythema infecetiosum/parvoviróza, postihuje predovšetkým deti v školskom veku. Vyskytuje sa obyčajne od konca zimy do začiatku leta. Infekcia sa šíri medzi deťmi kvapôčkami pri kýchaní alebo telesným kontaktom. Je trochu problém prenosu zabrániť, pretože infekcia je najviac nákazlivá pred objavením sa typickej vyrážky, Diagnóza sa stanovuje na základe typických príznakov avšak pre potvrdenie diagnózy sa môže vykonať odber krvi a vyšetrenie protilátok proti parvovírusu B19. V prvom rade doporučujem aby sa tento odber vykonal, môže tak urobiť ako aj váš gynekológ tak aj obvodný lekár. Riziko pre plod pri ochorení Piatou chorobou počas tehotenstva je najväčšie do 12 týždňa gravidity, kedy najčastejšie spôsobuje spontánny potrat, po 12 týždni postihnutie plodu nie je časté, nebezpečenstvo však spočíva jedine v ohrození plodu anémiou. V takomto prípade sa doporučuje ultrazvukové sledovanie každé 2 týždne a sledovanie hmotnostného prírastku plodu.