Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Choroba v tehotenstve

    , Autor: lenkahavrisova

    Dobrý deň,
    som v cca 6tt asi vo 4tt som bola hospitalizovaná v nemocnici pre krvácanie,teraz užívam 3x1 tbl Duphaston,plod je v poriadku,už bola aj prítomná akcia.Asi pred týždňom mi ochorela dcéra na angínu,následne na to ma bolelo hrdlo už je tomu asi 5 dní,užívam Homeogene9,taktiež som mala sopeľ,teplotu som nemala,pri lekárovi som nebola pretože ma dovolenku ale zajtra sa chystám.Ešte mám jeden problém a to ako mám posledný horný zub,ktorý mi narástol trocha do kriva,tak mi strašne rozdráždil ďasno a to až tak,že tam mám malú dierku,ktorá ma strašne bolí,ešte k tomu sa mi spravila aj afta na jazyku.Na to ďasno si dávam výplach z harmančekového čaju,neviem čo ďalej môžem,v lekárni mi nevedeli poradiť.Prosím Vás môžu mať tieto moje problémy nejaký zlý vplyv na vývoj plodu?Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    každé ochorenie vo včasnom štádiu gravidity ju môže ovplyvniť. Vo vašom prípade sa však nejedná o niečo závažné, takže sa nemusíte obávať. Ide o lokálnu terapiu, doporučujem ústne dezinfekčné výplachy (ústnu vodu) a kontrola u zubného lekára.

Podobné otázky

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobry den pan doktor, obraciam sa na vas ohľadom poradenstva. uz 3 tyzden tahame chori cela rodina, z vyterov nam vysiel hemofil v nose. syn ma nasadené atb, nakolko on mal horsi stav (zapal oci, usi, kasel, sople, teploty,atd), ja som mala 1 den bolest hrdlo a uz 3. tyzden kaslem. ucho ma bolelo 1 den, uz 2 tyzdne mam v nom zalahnute (bola som na orl, zevraj tam zapal nieje len napuchnuta sliznica a sluchovod, ze by to malo odznieť do 4 tyzdnov). som v 25 tt, moja doktorka mi urobila vytery ale vysledok mi len poslala mailom nakolko ma dovolenku. predpisala mi atb suprax 400mg s tym ze sa mam rozhodnut ci uzivat ci nie. crp mi kleslo za 2 tyzdne z 24 na 9 ( merané vcera v lekarni). necitim sa uz uplne zle ale ani zdravo. aj moj gynekolog je na dovolenke a neviem sa skym poradit. neviem ci mam uzivat teraz po 3 tyzdnoch atb, ked zz mi kleslo aj crp aj sa citim lepsie, alebo pockat ze to vsetko prejde samo.. neviem ci malemu v bruchu viac ubližuje ten bacil ked ho mam premnozeny, alebo skor tie atb.. poradte prosim, co robit. dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám podľa opisu CRP kleslo, ako aj odozneli alebo odoznievajú už príznaky ochorenia, pravdepodobne ste už ochorenie prekonali a nemá veľký vyznam začínať s antibiotickou liečbou. Vhodnejšia by bola podporná liečba v zmysle dostatočnej hydratácie, užívania vitamínov a doplnkov na odhlienenie a pomoc s vykašliavaním. Nie je to však otázka pre gynekológa, ale pre všeobecného lekára, či internistu.

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobrý deň, od minulého pondelka sa necítim dobre ( dnes 10. deň), najprv ma bolelo hrdlo 2 dni, následne prišiel kasel ktory pretrváva, neviem vykaslat, uzivam stopkasel sirup, vitaminy, čaje, lezim, su dni ked mam pocit ze je to lepsie, dalsi den sa to zas zhorsi. u dr. som bola 4, robieva mi kontrolne crp, minuly tyzden som mala 24, dnes 18. dnes mi urobila vytery ale vysledky budu az v pondelok. predpisala mi antibiotika, ze leby som sa citila horsie mam si dat, ale nechala to namna ako sa rozhodnem. nakolko nemam vysoke crp neviem co robit, ale kedze sa mi stav nezlepsuje ani po 2 tyzdnoch, rozmyslam ci by nebolo lepsie zacat uzivat…. pri takom silnom kasli sa zacinam bat o maleho, som v 24tt. dychanie aj hrdlo mam ciste. neviem co robit, myslite ze mam uzivat atb, ajked nemam potvrdenu bakteriálnu infekciu? nerada by som brala atb zbyticne… dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty CRP svedčia skôr pre vírusovú infekciu, ako pre bakteriálnu infekciu a antibiotiká na vírusovú infekciu nepomôžu. Ak máte pocit, že sa stav zlepšuje, nebolí Vás už hrdlo a dýcha sa Vám dobre, viete počkať do pondelka na výsledky kultivačných vyšetrení. Môžete užívať Paralen v dávke 1 - 2 tabletky každých 6 - 8 hodín. Samozrejme odporúčam dostatočný príjem tekutín, aspoň 2 litre tekutín denne. Takto sa Vám neviem viac bližšie objektívne vyjadriť. Odsleduje si to.

  • Choroba v tehotenstve

    , Autor: barbora12

    Dobry den p.doctorka.

    Prosím o radu,som v 6mesiaci a uz tretikrat som chorá. 
    Hrdlo,nadcha,uzliny. 
    Čo mi pomoze? Zazvor.caj,kloktanie,naparovanie,to vsetko robim a opat som chora. 
    Nemoze to malickemu uskodit? Nakolko teraz ma to chytilo naozaj poriadne.
    Pripadne mam si dat radsej predpisat lieky, ci staci v lekarni povedat?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa to opakuje už 3 krát zájdite k lekárovi, predpíše vám lokálne pôsobiace lieky. V šiestom mesiaci už máte za sebou najkritickejšie obdobie, ale každopádne je nutné aby ste sa preliečili.
    Veľa zdravia!