Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • toxoplazma

    , Autor: odbornik6

    dobry den,
    v 12.tyzdni tehotenstva mi robili krvne testy. vsetko som mala negativne, az na toxoplazmu. IGM som mala 1.42 a IGG som mala negativne. Na poradni mi povedali, ze je vsetko v poriadku,ze som toxoplazmu prekonala v minulosti. Ze ak by som mala IGM vysoke,napr.700 ze by ma poslali na infekcne,ale ze toto je nizka hodnota. Pozerala som to na internete a IGM je hodnota aktivneho, cize mozem ju mat teraz. Mali by mi urobit este raz kontrolne testy? alebo to nie je nic vazne a vzhladom k tomu,ze IGM je nizka hodnota, je vsetko v poriadku?
    Momentalne som v 19.tyzdni.
    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Ig M protilátky sú naozaj znakom akútnej infekcie, no ich nízke hodnoty u niektorých pacientov môžu pretrvávať aj niekoľko rokov. Pozitivita závisí od referenčných hodnôt jednotlivých laboratórii a jednotiek v akých sú dané hodnoty uvádzané. 1,42 je nízka hodnota, zväčša je znakom falošne pozitívneho výsledku.

Podobné otázky

  • Listerioza /toxoplazma

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor dosť si dávam pozor na čistotu ovocia a zeleniny vždy keď si ošúpeme pomaranč umyjem si ruky keďže som sa dotýkala šupky dnes som akosi na to pozabudla ošúpala som a rovno som zjedla chcem sa spýtať či je nejaké riziko nákazenia sa listeriou. Viem že asi hlúpa otázka ale čítala som rôzne veci kde z jahôd na samozbere mali toxoplazmozu a podobne ja som síce kúpila pomaranče v obchode ale neumyvam obvykle ovocie so šupkou skrátka ošúpem a umyjem ruky no teraz som neumyla ruky a rovno ho zjedla mám sa obávať? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že máte dôvod na obavy. Pravdepodobnosť nakazenia listériou je za daných okolností veľmi malá.

  • Ovocie

    , Autor: Florencia 5

    Nadviažem na tú predchadzajucu otázku...Môže prejst listerioza alebo toxoplazma na zabalené potraviny? Tu cibuľu som samozrejme vyhodila len by som chcela vedieť či je to možné a či ovocie ktoré bolo spolu s cibuľou v priehradke ešte raz mám vyhodiť alebo stačí dobre umyť dakujem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, uvedeným spôsobom, na zabalené potraviny, možný prenos nie je. Stačí spomínané ovocie štandardne umyť pod tečúcou vodou.

  • Toxoplazma

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den pan doktor, chcela by som vas velmi pekne poprosit o interpretaciu vysledkov krvi. Som momentalne v 12tt+1 a v tehotenskej knizke mi svieti polozka - toxoplazmoza - Ig M. Neg., Ig. G. Poz. Co to, prosim, znamena? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, znamená to iba to, že ste v minulosti prekonali toxoplazmózu. Nemusíte však o tom ani vedieť, protilátky o prekonaní však máte pozitívne. Predpokladám, že doma máte alebo ste mali v minulosti mačky. Nemá to však vôbec žiaden vplyv na tehotenstvo. Nemusíte sa obávať.

  • Toxoplazma

    , Autor: Jak11

    Zdravím, mala som bolesť hrdla a kus jemne sa mi zväčšila jedna uzlina na ľavej strane, bolesť svalov. To prešlo po prvom dní ale uzlina je stále kus zväčšená. Môže sa jednať o toxoplazma? Som v 38 prebiehajúcom týždňov, môže to poškodiť plod? Alebo infekčná mononukleóza môže poškodiť? Pijem čaje,kloktanie slanou vodou a neviem čo robiť. Doktor sa vyjadril ,že to je nejaká infekcia horných ciest a uzlina na to reaguje. Žiadne testy nič nerobili .. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o infekciu horných dýchacích ciest. Počas tehotenstva sa štandardne realizujú vyšetrenia aj na toxoplazmózu, posledné v III. trimestri, predpokladám, že boli realizované aj u Vás a s negatívnym výsledkom, inak by ste o tom vedeli. Ak by mal Váš obvodný gynekológ podozrenie na infekčnú mononukleózu alebo iné infekčné ochorenie, odoslal by Vás na infektologické vyšetrenie. Nepoznám žiadne výsledky ani základných vyšetrení, ako je krvný obraz a CRP, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň kramy som mala dostať 5.12 ktoré neprišli , snažili sme sa o dieta tak SIM si urobila test včera (6.12)vysiel pozitívny a dnes (7.12)keď SIM sa zobudila tiež vysiel pozit. Objednala ma až na 2.1 na vstupné testy , idem na vyšetrenie na štítnu žľazu a hematologiu , takto som chodila aj pri dcérke . Pri Dcere mi bola zistená toxoplazmoza chodila som na infekčné , brala antb , bola na veľkom ultrazvuku a dcéra je zdravá vraj a iba protilátky,. Pondelok som ochutnala surové maso či je dobre dochutené a utorok mi vysiel pozit test. Myslite že mám niekde ísť? Alebo keď by SIM mala toxoplazmozu zas tak to nevadí az tak lebo mám v tele protilátky kvôli tomu že som už raz mala ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne sa ešte môže všeličo udiať. Prekonaná toxoplazmóza znamená doživotné protilátky, takže si myslím, že sa nemusíte obávať, aj keby v spomínanom minimálnom množstve ochutnávaného mäsa bola prítomná toxoplazma.