Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ako ďalej?

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň, p. doktor,
    chcem sa poradiť o ďalšom smerovaní mojej cesty k otehotneniu. Zoznam vyšetrení a liekov, ktoré som za posledné roky nazbierala, sa mi zdá už príliš neúnosný pre moje zdravie a neviem sa rozhodnúť, ako to riešiť. Stručne: Mám 34 rokov, takmer 3 roky sa pokúšame otehotnieť (zatiaľ žiaden výsledok, ani potraty). Pred 4 rokmi myomektómia (vraj by to už nemalo mať vplyv na otehotnenie, myóm bol na vonkajšej strane maternice). Pred 2 rokmi sa objavilo špinenie medzi cyklami a celkovo dlhšie cykly (okolo 33-35 dní), neskôr menzes vyvolaný len injekciou...doktor mi nasadil Duphaston a v podstate som ho užívala celý čas až do dnes. Pred rokom sme začali riešiť CAR, zistená neskoršia ovulácia, Duphaston posunutý od 19 DC. Zistili mi trombofíliu heterozygot 4g/5g + pozitiv. lupus antikoagulans, sek. zvýšený Fbg a FVIII. Nasadený preventívne Aspirin protect. Raz sme vyskúšali aj stimulovanie Clostilbegytom, následne Ovitrelle, bez úspechov. Stimulovanie som ale znášala s nepríjemnosťami (silné bolesti, nevoľnosť, výkyvy nálad). Ďalej som teda ostala s Duphastonom, s tým, že uvažujeme nad IVF, ale bojíme sa rizík (moja práca je stresujúca a neviem, či je bežným postupom práceneschopnosť pri podstúpení stimulácie, IVF procesov a pod.). Duphaston som ale posledný mesiac vysadila úplne (kvôli pocitom stuhnutosti, občasným krčom v nohách a bolestiam, o ktorých píšem nižšie) a momentálne som 35 DC bez menzesu. HCG testy negatívne. Cítim občas návaly horúčav, skáče mi aj teplota tesne nad 37 stupňov. Od posledného m. mám bolesti a kŕče do krížov, občas aj v panve, stále na inej strane, vystreľujúce do nôh (často s pocitom prichádzajúceho m.). Zápal som vylúčila, lebo iné problémy okrem tých bolestí nemám. Najhoršie je to po dlhšom sedení, ležaní...občas sa na krč a bolesť v krížoch budím aj v noci. Počas dňa sa to nejako dá rozchodiť. Neviem, či čakať ešte pár dní, či sa m. nedostaví, alebo sa obrátiť na gynekológa, príp. CAR. 23DC a 31DC som mala veľmi slabé špinenie, napadlo mi, či to nesúvisí s ovuláciou a druhý termín s prípadným uhniezdením. Poradili by ste mi riešiť to opäť nasadením liekov, alebo ešte počkať, či sa môže objaviť tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste jednoznačným adeptom pre riešenie otehotnenia v centre asistovanej reprodukcie. Nevylučujem aj potrebu realizácie IVF. Je to však otázka pre lekárov centra asistovanej reprodukcie. Navyše máte aj trombofílny stav, čo môže mať tiež negatívny vplyv na proces spontánneho otehotnenia. Čo sa týka bolestí a kŕčov v krížoch, neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť. Môže sa jednať aj o neurologický problém. Odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vás komplexne vyšetria, aj partnera a určia najvhodnejší postup.

Podobné otázky

  • Prečo sa nedarí?

    , Autor: Ivonček

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať na Váš názor. Mám 32 rokov. 160cm/60kg .Za sebou mám nasledovné vyšetrenia; imunoalegologicke vyšetrenie- OK, vyšetrenie štítnej žľazy- OK, Hematologia- zistený syndróm lepivych dostičiek liecba fraxiparin v prípade hormonálnej stimuláci, Laparoskopia vaječníkov- Ok, genetika-Ok. Snažíme sa už 10 rokov a ani raz som nebola tehotná. Mám za sebou 1x IUI- neúspešne, 1 cyklus IVF pri ktorých sme mali k dispozícii 4× KET - Neúspešne. Po nejakom čase sme znovu skúsili na 3mesiace clostylbegin a utrogestan+ fraxiparin. Žiaľ mi nedozrelo ani 1 folikul. Moja otázka znie: Prosím Vás ako ďalej? Čo ešte skúsiť? Kam ísť? Cyklus IVF je dosť finančné náročný a bojím sa že pre mňa asi zbytočný. Partner je ok.Prosím poraďte ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto online je veľmi ťažké sa objektívne vyjadriť. Ak však máte hematologickú diagnózu, liečbu by som v takomto prípade za daných okolností nasadil už preventívne. Najvhodnejšia cesta je podľa mňa asistovaná reprodukcia. Mala by sa zistiť príčina, prečo Vaše telo nevie udržať tehotenstvo, prípadne by som ešte absolvoval genetické vyšetrenia.

  • nemôžem otehotnieť

    , Autor: rada2002

    Dobrý deň, potrebovala by som od Vás pomoc. Mám 8 ročného syna z 1. manželstva a pôrod spontánny bez akýchkoľvek problémov. S novým partnerom s ktorým som 2 roky sa snažíme už rok o bábätko. máme 38 rokov. On je slobodný a bezdetný. Bola som u lekára a vyšetril ma. Mala som nález na maternici ktorý mi vycvakol a výsledky boli v poriadku. Mala som málo ženských hormónov a tak som užívala norprolac, indonal a inofolic. Môj partner bol na spermiograme, ktorého výsledky boli v poriadku. Prosím viete mi poradiť ako ďalej? Mám pocit že doktor ma nelieči ako by mal a neviem čo ďalej. Na to že máme dosť rokov by sme to nechceli odďalovať. Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň.
    Vo danom prípade je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, tam vám urobia komplexné vyšetrenia a navrhnú ďalší postup.Je to najlepšie riešenie, sú tam odborníci, kt. sa zaoberajú len podobnými prípadmi a najlpešie a najadekvátnejše vedia prípad vyhodnotiť a doliečiť.
    S pozdravom