Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opakovane potraty

    , Autor: LucyLiu2020

    Dobrý deň, pred pár dňami ste odpovedali na jednu otázku ohľadom toho že k potratu môže dôjsť, lebo pár je schopný splodiť a donosiť len jedno pohlavie dieťaťa a druhé sa stále potratí. Je možno takúto situáciu vyriešiť alebo dá sa to liečiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka na genetika, či imunológa. Prirodzeným spôsobom veľmi neviete ovplyvniť pohlavie plodu. Existuje viacero typov porúch, ktoré sa dajú zistiť genetickými vyšetreniami.

Podobné otázky

  • Chlamydia trachomatis u muza

    , Autor: Lachdian

    Dobry den, v priebehu roku som 2x potratila ( MA - 8t a 6t). Absolvovali sme vsetky vysetrenia. Na reproimunologii muzovi zistili inf. chlamydiu trachomatis - pozit. IgG aj IgA. Je objednany u urologa. Ja mam vsak vysledky z krvi aj vytery negativne. Moja otaxka znie: Je to vobec mozne, aby som bola negativna? A je mozne, aby pricinou MA bola muzova infekcia? Vycerpali sme vsetky moznosti vysetreni a nic ine sa nenaslo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Aj keď najčastejším spôsobom je prenos nechráneným pohlavným stykom: štatistiky udávajú, že šanca na prenos z jedného človeka na druhého je až 60 %. Nevylučujem vplyv chlamýdiovej infekcie na opakované potraty, niektoré štúdie udávajú súvis, iné však nedávajú do súvisu chlamýdiovú infekciu s príčinou potratov. Platí však nepísané pravidlo, že ak je pozitívny jeden z partnerov, s veľkou pravdepodobnosťou môže mať infekciu aj druhý partner. Manžel má však pozitívne protilátky, ktoré hovoria o prekonaní infekcie. Nepoznám však všetky výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie jednoznačne objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ako aj vyšetrujúcich lekárov manžela.

  • Ovulacny hlien

    , Autor: Akanka

    Dobrý deň už dlhšie sa snažíme otehotniet. Ja sa chcem spýtať už dlhšiu dobu sa snazim pozerať plodny hlien(vodovy,číry),ale vôbec ho taky nemám.
    Vždy je biely a hustejsi a počas ovulacie je ho veľa. Už od marca to kontrolujem a som si istá ze ho nemám a ani pri cervixe. Môže byť aj toto problém pri snahe,keď sa nedarí? Beriem infolic a aj som skúšala rôzne čaje a ovocie a nič. Spomínala som to doktorke ale nič mi nato nepovedala. Co by som mala zmeniť alebo pripadne doplniť. Hormonálny profil pred ovulaciou bol super.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri snahe otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie a nie len počas obdobia predpokladaných "plodných dní". Kyselinu listovú užívať môžete. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, či nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sú všetky výsledky vyšetrení v poriadku a nevyskytujú sa u Vás rizikové faktory, ako aj anamnesticky opakované potraty, pokračujte v pravidelnom snažení. Štandardným obdobím snaženia sa je pol rok až rok. Ak nedôjde v tomto období k otehotneniu, vie Vás Váš obvodný gynekológ odoslať k špecialistom na potrebné vyšetrenia.

  • Neúspešný druhy KET

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň pan doktor, 11.11.2022 som absolvovala druhy neúspešný KET. Prvý bol úspešný, ale v 8 týždni moja pani doktorka zhodnotila a aj to tak bolo, ze plod sa ďalej nevyvija. Následne o cca týždeň som aj spontánne potratila. Teraz ako som spomínala, 11.11. sme boli na KET, bolo už posledne, pretože viac embryí už nemáme. Samozrejme ze ideme na ďalšie IVF, ale poprosila som moju doktorku, ci by ma nemohla poslať na nejaké vyšetrenia napr. na endokrinológiu, alebo na nejaké genetické testy, ktoré by nam už mali byt po neuspechoch otehotnieť automaticky hradené zo ZP. Pani doktorka ma sama pri prvom a zatiaľ jedinom tehotenstve posielala na endokrinológiu, ale v ten deň sme aj zistili ze z tehotenstva nič nebude tak sa na to aj zabudlo. Dnes keď som sa dozvedela ze tehotná po druhom KET nie som, tak som sa pýtala za tieto vyšetrenia, ze rada by som tam išla. Ale pani doktorka mi povedala ze ci nam v CAR vyšetrenia nerobili a ze skôr by ma poslala na imunológiu. Ide mi o to, ze mne je jedno kam ma pošle ak to ma zmysel a maju mi tam niečo zistiť co mi pomôže aby som zostala tehotná a porodila zdravé žive dieta, ide mi o to, ze som psychicky hotová, ze ani 2x som nie tehotna, peniaze nemáme toľko, ze by som ich len tak mohla rozhadzovat von oknom, keďže to cele IVF stoji nehorázne peniaze a chcem sa teda opýtať ci ja ako pacientka ktorá ma nízke AMH a priateľ ma veľmi zlý spermiogram, ci nemám zo zákona uz po 2 neúspechoch na tieto ďalšie vyšetrenia ci uz na genetike, alebo na endokrinológii nárok. V CARe nam žiadne testy nerobili, pretože by sme za ne museli zaplatiť ďalšie sto až tisíce eura a žiaľ, nejak nemáme peniaze len tak odložené na poličke. Pred 2 rokmi sme absolvovali genetiku a tam nam robili obom karyotyp a Annexin M2 haplotyp, a priateľovi ďalšie testy ohľadom spermií. Na základe toho sa zistilo ze počas všetkých tehotenstiev s priateľom si budem musieť pichať fraxiparine. U mňa vážnejší problém nebol, len to nízke AMH. Fakt ma len zaujíma ci môžem žiadať o ďalšie vyšetrenia, alebo nemám na ne vôbec nárok? Pretože aj dnes som si u pani doktorky pripadala ako keby som ju prosila o niečo co mi ma ona z jej vrecka zaplatiť. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je u Vás vhodné realizovať hematologické, endokrinologické, imunologické vyšetrenia. Ak boli genetické vyšetrenia realizované pred dvomi rokmi, je na zvážení, či by nebolo vhodné zopakovať aj tieto vyšetrenia. Váš obvodný gynekológa Vám vie vystaviť výmenné lístky, aby ste mohli postupne realizovať všetky tieto vyšetrenia, ktoré by mohli odhaliť mutácie, alebo iné príčiny, ktoré u Vás spôsobujú opakované potraty alebo neúspešné embryotransfery. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Teratozoospermia 2%

    , Autor: Lula56

    Dobrý deň p.doktor, chcem sa spýtať na váš názor. V r.2017 sa nám narodil syn, bez problémov s počatím, bez problémov v tehotenstve. V r. 2021 som bola dvakrát tehotná - tak isto bez problémov s počatím, obe tehotenstva sa podarili do 2mes., no obe skončili potratom. Následne všetky možné vyšetrenia, mne zistená zničená činnosť ŠŽ, na reprodukčnej imunologii mi bola zistená prevaha Th1 profilu. Dr. odporučila v prípade tehotenstva podávanie intralipidovych infúzií.
    No čo má prekvapilo bol partnerov spermiogram morfologia len 2% dobrých spermií. Podľa vás mohol byť dôvod potratov ten spermiogram? Dočítala som sa, že väčšinou býva problém s počatím s 2%, no my sme ten problem nemali.
    Ďalšie hodnoty spermiogramu boli:
    Celkový pohyb 81% (>40%)
    Koncentrácia spermi 57 (>15x10na6)
    Celkový počet v ejakulate 229 (>39x10na6)
    Progresívny pohyb 77% (>32%)
    Vitalita 65,4% (>58%)
    Ph 8

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak vylúčiť vplyv partnerových výsledkov, či už spermiogramu, alebo genetiky na opakované potraty do 10. týždňa sa vylúčiť nedá. Faktorov, ktoré mohli mať vplyv na potraty však môže byť viacero. Dôležitý je aj vek. Pri pretrvávajúcich problémoch s otehotnením je vhodné porozmýšľať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia, okrem iného, zrealizovať komplexné vyšetrenia.

  • Opakované potraty

    , Autor: EsEvka

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa spýtať na opakované potraty . Deti nemám . Mám za sebou 3 neúspešné tehotenstvá, 4 potraty. Prvé MA v 6tt, druhý spontánny abort v 9tt . Mysleli si , že potraty súvisia s dvojrohu maternicou. Vydupala som si u môjho gynekológa genetiku ( negatívna) a hematologiu ( vraj všetko v poriadku). Môj gynekológ chcel aby som len skúšala . Vraj to vyjde raz . V roku 2018 som zmenila gynekológa , ktorý mi odporučil septum odstrániť, čo som aj podstúpila 10/2019

    Rozostup medzi tehotenstva mi som mala 5 rokov , od odstránenia prepážky rok a pol . Otehotnela som a V tomto tehotenstve sme čakali dvojičky . V 10tt prestalo jednému biť srdiečko , druhý plod vo vývine pokračoval ďalej . Od 13tt som neustále krvácala , vraj mi odkrvacaval plod , toto krvácanie prešlo do spinenia , sem tam opäť do krvácania . V 16tt mi začalo tvrdnuť brucho a začal sa mi skracovať krčok. Mala som zvýšené CRP. Boli mi podané antb (suprax) zastupujúcou lekárkou , ktorá nemala výsledky steru a moču. Čo sa týka krvácania aj napriek tomu , že som hovorila , že cítim bolesť v oblasti brucha a krížov to nikto neriešil . ( Bola som na pohotovosti 2x - každý mi hovoril inak . Vraj nekrvacam , na ďalšej pohotovosti vraj plod tlačí na drenáž septa , na poradni vraj ešte zvyšky dvojičky. Každý inak. mám si dať askorutin . Po nástupe mojej lekárky mi boli podané iné antb. Macmiror . V ten deň som ešte začala mať pravidelne bolesti . Opäť som skončila na pohotovosti so skráteným krckom na 2,3mm. Po vyšetrení som začala masívne krvacat . Boli mi podané dvojnásobne dávky mg, niečo na zastavenie krvácania , nospu a buscopan. Krvácanie sa zastavilo , bolesti prešli . Na druhý deň som lekárom aj sestričkam hovorila , že krvacam , ale vraj je to v pohode . Večer mi opäť nastúpili bolesti a privolali mi lekára . To už som bola otvorená na 2 prsty . Musela som v 19tt porodiť .
    Moja lekárka mi prezrela staré záznamy
    z hematologie , všetky výsledky som mala v poriadku ,ale mala som tam zvýšený jeden rizikový faktor ( neviem , ktorý, nepovedala ) a testy sa mali opakovať , ale to predošlí gynekológ neurobil.

    Nevie zistiť príčinu , čo stojí za týmito potratmi . Ja už som zúfalá . Stále som na tom istom . Neviem aké by boli vhodné vyšetrenia , netuším na koho sa obrátiť , zaujímalo by ma či aj v ďalšom tehotenstve je pravdepodobne , že sa mi toto zopakuje . Aký by mal byť rozostup pri ďalšom tehotenstve . Moja gyn mi hovorila ,že aspoň jeden , dva cykli .

    Veľmi pekne ďakujem za vašu radu .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, potraty do 10. týždňa tehotenstva súvisia väčšinou s anomáliami plodu, teda vrodenými vývojovými chybami. Ak však dôjde k viacerým potratom za sebou, je nutné realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenie. K tomu všetkému u Vás nepridáva fakt, že máte vrodenú vývojovú chybu maternice (ktorá už síce bola operačne riešená), stále môže mať istý vplyv na tehotenstvo aj to. Ak ste potratili v 19. týždni tehotenstva, počkal by som s otehotnením viac ako 2 mesiace. Keďže však nepoznám vôbec žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani bližšie informácie, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Určite je vhodné realizovať a doplniť vyšetrenia pred plánovaním otehotnenia, rovnako tak aj tesne po otehotnení, keďže nemáte problém otehotnieť, ale donosiť.