Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,986 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Opakovane potraty

    , Autor:

    Dobrý deň, pred pár dňami ste odpovedali na jednu otázku ohľadom toho že k potratu môže dôjsť, lebo pár je schopný splodiť a donosiť len jedno pohlavie dieťaťa a druhé sa stále potratí. Je možno takúto situáciu vyriešiť alebo dá sa to liečiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je otázka na genetika, či imunológa. Prirodzeným spôsobom veľmi neviete ovplyvniť pohlavie plodu. Existuje viacero typov porúch, ktoré sa dajú zistiť genetickými vyšetreniami.

Podobné otázky

  • Opakované potraty

    , Autor:

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa spýtať na opakované potraty . Deti nemám . Mám za sebou 3 neúspešné tehotenstvá, 4 potraty. Prvé MA v 6tt, druhý spontánny abort v 9tt . Mysleli si , že potraty súvisia s dvojrohu maternicou. Vydupala som si u môjho gynekológa genetiku ( negatívna) a hematologiu ( vraj všetko v poriadku). Môj gynekológ chcel aby som len skúšala . Vraj to vyjde raz . V roku 2018 som zmenila gynekológa , ktorý mi odporučil septum odstrániť, čo som aj podstúpila 10/2019

    Rozostup medzi tehotenstva mi som mala 5 rokov , od odstránenia prepážky rok a pol . Otehotnela som a V tomto tehotenstve sme čakali dvojičky . V 10tt prestalo jednému biť srdiečko , druhý plod vo vývine pokračoval ďalej . Od 13tt som neustále krvácala , vraj mi odkrvacaval plod , toto krvácanie prešlo do spinenia , sem tam opäť do krvácania . V 16tt mi začalo tvrdnuť brucho a začal sa mi skracovať krčok. Mala som zvýšené CRP. Boli mi podané antb (suprax) zastupujúcou lekárkou , ktorá nemala výsledky steru a moču. Čo sa týka krvácania aj napriek tomu , že som hovorila , že cítim bolesť v oblasti brucha a krížov to nikto neriešil . ( Bola som na pohotovosti 2x - každý mi hovoril inak . Vraj nekrvacam , na ďalšej pohotovosti vraj plod tlačí na drenáž septa , na poradni vraj ešte zvyšky dvojičky. Každý inak. mám si dať askorutin . Po nástupe mojej lekárky mi boli podané iné antb. Macmiror . V ten deň som ešte začala mať pravidelne bolesti . Opäť som skončila na pohotovosti so skráteným krckom na 2,3mm. Po vyšetrení som začala masívne krvacat . Boli mi podané dvojnásobne dávky mg, niečo na zastavenie krvácania , nospu a buscopan. Krvácanie sa zastavilo , bolesti prešli . Na druhý deň som lekárom aj sestričkam hovorila , že krvacam , ale vraj je to v pohode . Večer mi opäť nastúpili bolesti a privolali mi lekára . To už som bola otvorená na 2 prsty . Musela som v 19tt porodiť .
    Moja lekárka mi prezrela staré záznamy
    z hematologie , všetky výsledky som mala v poriadku ,ale mala som tam zvýšený jeden rizikový faktor ( neviem , ktorý, nepovedala ) a testy sa mali opakovať , ale to predošlí gynekológ neurobil.

    Nevie zistiť príčinu , čo stojí za týmito potratmi . Ja už som zúfalá . Stále som na tom istom . Neviem aké by boli vhodné vyšetrenia , netuším na koho sa obrátiť , zaujímalo by ma či aj v ďalšom tehotenstve je pravdepodobne , že sa mi toto zopakuje . Aký by mal byť rozostup pri ďalšom tehotenstve . Moja gyn mi hovorila ,že aspoň jeden , dva cykli .

    Veľmi pekne ďakujem za vašu radu .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, potraty do 10. týždňa tehotenstva súvisia väčšinou s anomáliami plodu, teda vrodenými vývojovými chybami. Ak však dôjde k viacerým potratom za sebou, je nutné realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenie. K tomu všetkému u Vás nepridáva fakt, že máte vrodenú vývojovú chybu maternice (ktorá už síce bola operačne riešená), stále môže mať istý vplyv na tehotenstvo aj to. Ak ste potratili v 19. týždni tehotenstva, počkal by som s otehotnením viac ako 2 mesiace. Keďže však nepoznám vôbec žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani bližšie informácie, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Určite je vhodné realizovať a doplniť vyšetrenia pred plánovaním otehotnenia, rovnako tak aj tesne po otehotnení, keďže nemáte problém otehotnieť, ale donosiť.

  • 2krat potrat a zvýšené NK bunky

    , Autor:

    Dobrý den. Som po 2 potratoch, missed abort v 7 TT a 5 dni. Vždy ♥️ bilo a potom prestalo. Bola som aj na vyšetreniach. Absolvovala som genetické, hematologicke, endokrinologicke a imunologické vyšetrenie. Na imunológii mi zistili malo vitamínu D a zvýšené NK bunky. Hodnota 30. Odber bol z krvi. Doktorka mi povedala, že ešte urobíme jeden odber a podla toho sa uvidí, či bude potrebné nastaviť liečbu kortikoidmi a injekciami intralipidmi. Vzhľadom na to, že užívam antidepresiva Sertralin 100mg mam z toho trosku obavu. Antidepresiva užívam už dlhšie na panicku poruchu a depresívny stav. Na gynekológii mi zistili nedostatočne množstvo progesteronu,vraj to ma súvis s endometriozou, na ktorú som bola laparoskopicky operovana pred 4 rokmi. Progesteron postupne dopĺňame utrogestanom dávkou 300 mg na deň. Moja otázka je, či zvýšené NK bunky môžu byť z tej endometriozi, aj keď teda prebehla operácia, pripadne, ci by to mohlo spôsobiť nedostatočne množstvo progesteronu? Som tiež alergická na pele, stromy a trávy a mam syndróm daždivého čreva. Za posledný rok som mala niekoľkokrát problémy s premnozenymi baktériami, či v čreve alebo v pošve. Vždy nasledovala liečba macmirorom a inými antibiotikami. Chcem sa spýtať, či liečba kortikoidmi je bezpečná a ci sa neovplyvňuje s antidepresivami, ktoré užívam? Tiez by ma ešte zaujímalo, či zvýšené NK bunky nemôže spôsobiť dráždivé črevo, alergia? Pripadne je nejaká iná liečba okrem kortikoidov? Naozaj mam veľkú obavu kombinácie tejto liečby s antidepresivami. Ďakujem ta odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že každý so spomínaných lekárov vie, že užívate antidepresíva. Na základe Vášho opisu môžete pravidelne užívať či už vaginálne ale aj klasické probiotiká. Endometrióza sa vyliečiť nedá, dá sa iná potlačiť alebo zmierniť prejav. Imunologické príčiny môžu mať súvis s viacerými ťažkosťami v organizme. Opakované potraty môžu mať skôr endokrinologickú alebo hematologickú príčinu. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky ani informácie, či okolnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. Z liečby kortikoidmi by som si starosti nerobil, ak imunológ zhodnotí, že je potrebné ich užívať.

  • potrácanie

    , Autor: jakuj

    Dobrý deň prajem, chcem sa zatiaľ iba opýtať, keďže sa k tomu neviem nikde dopátrať, či má vplyv na opakované potraty v ranných týždňoch tehotenstva, tak v 6.-7.tt. pozitívny výsledok na vyšetrenie cross-match. A či je nutné, alebo či má význam užívať pred otehotnením alebo pred IVF prednison5. Ďakujem vopred za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    pozitívny crossmatch test teda test, ktorý poukazuje na aktivovanie vášho imunitného systému manželovými bunkami môže byť príčinou potratu. Zväčša ide o včasný potrat ale v podstate môže byť príčinou vašich problémov. Určite by prednison mohol pomôcť, či to však bude stačit je ťažké povedať. Nutné je aj hematologické vyšetrenie zrážanlivosti vašej krvi, ktorá je taktiež veľmi častou príčinou potratov v danom týždni.