Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Teratozoospermia 2%

    , Autor: Lula56

    Dobrý deň p.doktor, chcem sa spýtať na váš názor. V r.2017 sa nám narodil syn, bez problémov s počatím, bez problémov v tehotenstve. V r. 2021 som bola dvakrát tehotná - tak isto bez problémov s počatím, obe tehotenstva sa podarili do 2mes., no obe skončili potratom. Následne všetky možné vyšetrenia, mne zistená zničená činnosť ŠŽ, na reprodukčnej imunologii mi bola zistená prevaha Th1 profilu. Dr. odporučila v prípade tehotenstva podávanie intralipidovych infúzií.
    No čo má prekvapilo bol partnerov spermiogram morfologia len 2% dobrých spermií. Podľa vás mohol byť dôvod potratov ten spermiogram? Dočítala som sa, že väčšinou býva problém s počatím s 2%, no my sme ten problem nemali.
    Ďalšie hodnoty spermiogramu boli:
    Celkový pohyb 81% (>40%)
    Koncentrácia spermi 57 (>15x10na6)
    Celkový počet v ejakulate 229 (>39x10na6)
    Progresívny pohyb 77% (>32%)
    Vitalita 65,4% (>58%)
    Ph 8

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak vylúčiť vplyv partnerových výsledkov, či už spermiogramu, alebo genetiky na opakované potraty do 10. týždňa sa vylúčiť nedá. Faktorov, ktoré mohli mať vplyv na potraty však môže byť viacero. Dôležitý je aj vek. Pri pretrvávajúcich problémoch s otehotnením je vhodné porozmýšľať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia, okrem iného, zrealizovať komplexné vyšetrenia.