Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hematologicke vysetrenie

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, prosím Vás vedeli by ste sa mi vyjadriť k výsledkom z hematologie? Zistili mi nejakú mutáciu a ja neviem či to má súvis s tým že sa mi nedarí už dva roky otehotnieť. Na hematologiu ma odoslal gynekológ kvôli primárnej sterilite. Vedeli by ste mi poradiť? Ďakujem.

    Faktor V.Leiden 1691 G->A mutácia neprítomna
    Faktor II Prothrombin 20210 G->A mutácia neprítomná
    MTHFR 677 C->T polymorfizmus neprítomný
    MTHFR 1298 A->C homozygot
    MA komentár: U vysetrovanej osoby bol metódou Real-time PCR v gene pre MTHFR detegovany polymorfizmus A1298C v homozygotnom stave čo predisponuje k miernej hyperhomocysteinemii, väčšinou pri súčasne zníženej koncentrácii seroveho folatu.
    Záver: vyšetrenie hematologicke aj hemokoagulacne parametre sú v norme až na mierne zvýšení D-dimér bez známok aktivácie ivz.
    Genetické vyšetrenie potvrdilo mutáciu MTHFR v homozygotnej forme ktorá ale nepredstavuje zvýšené riziko trombofilie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na hematológa, ktorý sa Vám bude vedieť objektívnejšie vyjadriť. Súvis s problémom otehotnieť to podľa mňa môže mať, jedná sa o homozygotnú formu, teda poškodenie oboch génov. S najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebná aplikácia nízkomolekulárneho heparínu.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Marcela13

    Dobrý deň . Potrebovala by som radu .Mám 2 krásne deti ktoré sa podarili hneď na prvý krát v roku 2017 a 2018. Bola som s nimi na rizikovom. Syn pomalí rástol a pri dcére mi odtekala plodová voda počas celého tehotenstva. V januári 2022 ale s iným mužom sa nám podarilo otehotnieť s kvapôčky lásky kde nastal samovoľny potrat . V máji 2022 tiež s kvapôčky lásky sa to podarilo ale potratila som v 12 týždni povedali mi že biochemické tehotenstvo. Plod zmizol a gestacny vak rástol tak som šla na kyretaz. Šla som k mojej dr. Na kontrolu a videla tam ešte niečo že to zle urobili ale že sa to vyplaví aj samé ..teraz tam už nevidela nič .Snažíme sa 3 mesiac po dlhej (1,5r)pauze a nedarí sa nám .viete mi povedať prečo? Alebo či pri kyretazi nemohli doktori niečo urobiť? Na štítnu žľazu sa liečim a bola som pred mesiacom na kontrolu všetko je v poriadku . ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, pre ktoré sa Vám nedarí otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku môže byť viacero. Ak sa snažíte otehotnieť už rok a pol a nechránený pohlavný styk praktizujete dva-tri krát týždenne a v anamnéze máte už dva potraty za sebou, niekde bude pravdepodobne problém. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam realizovať hematologické vyšetrenie a vyšetrenie spermiogramu partnera. V prípade, že bude hematologické vyšetrenie negatívne a spermiogram v norme, ešte doplniť imunologické a genetické vyšetrenie. Pouvažovať tiež môžete o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia všetky vyššie spomínané vyšetrenia realizovať pod jednou strechou.

  • PCO a syndróm lepivych dostičiek

    , Autor: Ivonček

    Dobrý deň. Chcela by som spýtať ako mám ďalej pokračovať. Partner má spermie v poriadku. Pred niekoľkými rokmi som podstúpila IVF z toho sme mali 4x KET embrya boli v špičkovej kvalite, 1x IUI a 1x plánovanie pohlavného styku.Žiaľ všetko neúspešne.Medzi tým nám bola spravená aj genetika ktorá bola v poriadku. Nedávno som absolvovala laparoskopiu vaječníkov pri ktorej mi nič nezistili. Mám len PCO.Bola som aj na vyšetrenie štítnej žľazy všetko bolo v poriadku. Taktiež som absolvovala hematologicke vyšetrenie pri ktorom mi bol zistený vrodený trombofialny stav. Syndrom lepivych dostičiek.Bol mi naordinovany anopyrin 30mg ktorý som ešte nezačala užívať.Teraz som objednana na gyn.vyšetrenie po ktorom by som chcela znovu vyskúšať brať clostylbegin a zároveň chcem začať užívať aj spomínaný anopyrin. Moja otázka znie. Je možné že sa mi KET nepodaril kôly spominanej diagnóze a čo ďalej odporučate? Myslíte že by mi anopyrin a clostylbegin mohol dopomôcť k otehotneniu? Ďakujem za odpoveď prajem pekný zbytok dňa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hematologický problém, najčastejšie v zmysle trombofílneho stavu, alebo endokrinologický problém je najčastejšou príčinou problému s otehotnením, ak sú genetické vyšetrenia, priechodnosť vajíčkovodov, ako aj ostatné vyšetrenia v norme. Najprv je vhodné nasadiť odporúčanú liečbu hematológom a až následne sa začnite snažiť. Je možné, že po úprave koagulačných parametrov dôjde aj k spontánnemu otehotneniu.

  • Spermiogram - doplnéne informácie

    , Autor: Lienockova

    Dobrý deň prajem. Dopĺňam informácie. Som po dvoch potratoch MA v 7tt s akciou srdiečka. Okrem toho som mala nízku hodnotu progsteronu a zvýšené NK bunky.
    Výsledky z imunologie:
    CD3-56+NK bunky: 24.
    Výsledky spermiogramu : objem 3, 11, pH 8,2, súčet hodnotených spermií 2x200, koncentrácia 46,10 celkový počet 143,37. Pohyblivosť 25% rýchlo, 35 % pomaly, imobilne 26%, neprogresivne 14%. Spolu progresívne 60%, spolu motilne 74%. Morfológia - normálne 1,9%, defekt hlavičky 97%, defekt strednej časti 14%, defekt bicika 20%, TZI 1,337,spermie s intaktnou DNA 81%,spermie s fragmentovanou DNA 19%.
    Dopĺňam informácie ohľadom ostatných vyšetrení: genetické vyšetrenie, hematologické vyšetrenie a aj endokrinologické vyšetrenia boli úplne v poriadku. Z gynekologického hľadiska mi bola zistená nízka hladina progesteronu, inak som mala všetky vyšetrenia v poriadku. Ostatné hladiny hormonov v poriadku.
    Je nutné podstúpiť umelé oplodnenie alebo ešte skúsiť tretie tehotenstvo s užívaním utrogestanu? Utrogestan užívam 4. mesiac. Predtým, keď som 2krat potratila, som ho neuzivala.

    Ide mi skôr o to, že či sú výsledky spermiogramu, naozaj tak zlé, aby sme museli absolvovať umelé oplodnenie. Viete sa k tomu vyjadriť? Alebo to je skôr otázka na urológa? Ďakujem ešte raz. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám, aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku a už prakticky dlhodobejšiemu užívaniu utrogestanu nedarí otehotnieť, je vhodnejšie navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Sú páry, ktoré majú aj horšie výsledky, a po úprave napríklad životného štýlu, zmenou stravy, užívaniu vitamínov, ... spontánne otehotnejú. Niekedy je však škoda naprázdno "plytvať" vajíčkami (vyšší vek, patologický spermiogram, potvrdená sekundárna sterilita,...) a vhodnejšie je sledovanie a manažment v centre asistovanej reprodukcie. Áno, čo sa týka spermiogramu, lepšie by sa Vám k tomu vedel špecialista, alebo laborant. Z popísaných výsledkov vidím asi ako najhorší problém v malom počte tvarovo normálnych spermií, ktorých by malo byť aspoň 4%. Osobne si preto myslím, že sa centru asistovanej reprodukcie nevyhnete.

  • Krvná skupina

    , Autor: Bibulinka

    Dobrý deň pán doktor. Chcela bi som sa s vami opäť poradiť. Mám za sebou opäť zamlcany potrat (missed abortion). Keď som otehotnela druhý krát doktor povedal že to vyzerá úplne dobre že sa vyvíja tak ako má, lenže som začala krvacat, žiadne bolesti som nemala, úplne slabucka krv za dve hodiny prešlo. Ale ajtak som navštívila doktora a povedal mi že vraj to je v poriadku v prvom trimestri je to normálne ani ma nepozrel vôbec, žiadne sono. Presne o týždeň nato som mala prísť už mi mal dať tehotenskú knižku zobrať krv, a oznámil mi že dieťatko je týždeň mŕtve, ako je to možné .. vraj mu dávam takú otázku ako keby som sa opýtala prečo vznikol koronavirus. .. A na začiatku som mu aj hovorila že s partnerom máme rovnakú krvnu skupinu a ešte aj Rh faktor je rovnaký.. prosím vás je to problém? Lebo doteraz nemám žiadnu odpoveď nato. Maximálne nás poslal na genetické testy, a na hematologiu. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dôjde u pacientky k opakovanému potratu, je vhodné realizovať endokrinologické ako aj hematologické vyšetrenie. Krvnú skupinu nemusíte riešiť, najmä ak obaja partneri máte krvnú skupinu s Rh pozitívnym faktorom.

  • Zamlčaný potrat

    , Autor: nika-1992

    Dobrý deň,

    prekonala som MA v 10. týždni tehotenstva, výsledok pitvy znie krvácanie do trofoblastu. Aké sú príčiny tohto krvácania a aká je pravdepodobnosť, že sa to zopakuje aj pri ďalšom tehotenstve? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 10. týždni sa jedná o cca 20 mm embryo. Aj keď sa z výsledkov histológie preukázalo zakrvácanie do trofoblastu, príčin môže byť viacero. Ak však došlo k potratu v 10. týždni, s najväčšou pravdepodobnosťou by plod nebol zdravý alebo by došlo k potratu neskôr. Do budúcna by som možno absolvoval hematologické vyšetrenie, za účelom vylúčenia trombofilneho stav. Podľa štatistík je tehotenstvo po predchádzajúcom neúspešnom tehotenstve úspešné. Užívajte kyselinu listovú 3 mesiace pred plánovaním otehotnenia.