Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hlien

    , Autor: Hanik Kov

    Dobry den pan doktor
    Mala by som otazku
    Ak som spozorovala dnes taky natahovaci priesvitny hlien ( bez zapachu atd atd) a som v 11DC to znamena ovulaciu na zaciatku ( ze uz sme sa mali snazit pred tymto hlienom ) alebo mam ovulaciu a mame sa snazit teraz ? Lebo stale neviem co ten hlienik je ci zaciatok ovu alebo uz po ovulacii
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte otehotnieť, nesústreďuje sa iba na obdobie ovulácie. Odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk aj 3-4 krát týždenne. Takže sa môžete začať snažiť.

Podobné otázky

  • Ovulacny hlien

    , Autor: Akanka

    Dobrý deň už dlhšie sa snažíme otehotniet. Ja sa chcem spýtať už dlhšiu dobu sa snazim pozerať plodny hlien(vodovy,číry),ale vôbec ho taky nemám.
    Vždy je biely a hustejsi a počas ovulacie je ho veľa. Už od marca to kontrolujem a som si istá ze ho nemám a ani pri cervixe. Môže byť aj toto problém pri snahe,keď sa nedarí? Beriem infolic a aj som skúšala rôzne čaje a ovocie a nič. Spomínala som to doktorke ale nič mi nato nepovedala. Co by som mala zmeniť alebo pripadne doplniť. Hormonálny profil pred ovulaciou bol super.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri snahe otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie a nie len počas obdobia predpokladaných "plodných dní". Kyselinu listovú užívať môžete. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, či nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sú všetky výsledky vyšetrení v poriadku a nevyskytujú sa u Vás rizikové faktory, ako aj anamnesticky opakované potraty, pokračujte v pravidelnom snažení. Štandardným obdobím snaženia sa je pol rok až rok. Ak nedôjde v tomto období k otehotneniu, vie Vás Váš obvodný gynekológ odoslať k špecialistom na potrebné vyšetrenia.

  • Zenaro a muconasal a snazenie sa o tehotenstvo

    , Autor: annie1234

    Dobry den pan doktor,

    manzel dlhodobo trpi na zapchaty nos najma rano po zobudeni a tak celkovo na zahlienenie. Dlhodobo uziva Musonasal a teraz mu bol doporuceny liek Zenaro, ktory zacal tiez uzivat. Mozu sa tieto preparaty kombinovat a uzivat ked sa snazime o otehotnenie ? Dakujem. Prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty nemajú vplyv na kvalitu spermiogramu. Manžel ich môže užívať podľa odporúčania.

  • Ovulačný hlien

    , Autor: denna

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa spýtať, nakoľko dôležitý je tento hlien pri snahe otehotnieť. Som rok od kyretáže a s priateľom by sme sa znova chceli pokúsiť o dieťa s tým ale že mám pocit akoby sa prestal u mňa tento ovulačný hlien vyskytovať....viem kedy mám ovuláciu pretože je sprevádzaná silnou bolesťou akurát teda mam pocit že nemám spomínaný hlien. Je možné otehotnieť aj bez ovulačného hlienu alebo je možné ho nejako ,,vyvolať´´? Predtým som s týmto problém nemala, ale od spomínaného zákroku mam pocit že sa u mňa prestal vyskytovať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačný hlien nie je vôbec dôležitý a podstatný v snahe otehotnieť. U polovice žien sa nevyskytuje vôbec. Odporúčam užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne a praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Odsledujte si to. Ak sa Vám aj napriek tomu nepodarí otehotnieť do pol roka, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Protilátky proti spermiam

    , Autor: Kvet235

    Dobry deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať akú šancu mám na otehotnenie prostredníctvom IUI. Mám 27 rokov, zistili mi, že tvorím protilátky proti spermiám. Okrem toho mám všetko v poriadku ovulácia prebieha ako má hormonálny profil je v poriadku. Manžel má teratozoospermiu 3% ale skoro 90 000 000 spermií ostatné hodnoty má v poriadku. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka, na ktorú by Vám vedeli najobjektívnejšie odpovedať lekári centra asistovanej reprodukcie, ktorí majú skúsenosti aj s takýmto druhom príčin neplodnosti. Nepoznám všetky objektívne informácie, či sú prítomné aj iné imunologické aspekty. Metóda intrauterinnej inseminácie (IUI) by mohla vyriešiť problém prítomnosti protilátok proti spermiám v hliene z krčka maternice, pretože pri tejto metóde sa spermie vložia priamo do maternice. Nerieši to však problém, kedy imunologické faktory bránia oplodneniu vajíčka a včasnému vývoju embrya. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • Siedmi mesiac a stále sa nám nedarí.

    , Autor: MartinaAmal

    Dobrý deň chcem sa opýtať na názor. S partnerom sme svoji 6 mesiacov. Pred svadbou sme si pol mesiaca povedali ze už si pozor nejdeme dávať. Čiže 6 a pol mesiaca mame pravidelný( každý druhý deň) nechránený styk a stále menštruácia prichádza.
    Menštruáciu som mala vždy 3-4 dni slabú taky stred. Tychto 6 mesiacov je menštruácia slabšia a slabšia skôr taká ruzovkasta voda alebo hnedastý hlien prvý deň,sem tam troska krvi ale zo zriedkavo.Bola som u Gynekologocky dva mesiace do zadu spravila mi ultrazvuk a povedala maternica je vyčistená ako po menštruácii žiadna cista, zevraj všetko v poriadku. No tieto dva mesiace mam ešte slabšiu. Ako som prišla od nej neviem čím to môže byť a nepríde mi to prirodzené,. Test stále negatívny aj keď túžime o dvoch čiarkach. Pijem alchemilku a užívam aj kyselinu listovú. Mam 26 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ešte je skoro povedať, že sa Vám nedarí otehotnieť. Ak sa Vám však, aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku nepodarí otehotnieť do roka, je vhodné realizovať vyšetrenia u Vás, ako aj u partnera. Pokračujte v užívaní kyseliny listovej v dávke 400ug denne a v snažení sa.