Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,468 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tehotenstvo

    , Autor: daika

    Dobrý den prosim vas môžte mi poradiť, s priateľom sa snažíme a babatko, začalo ma pobolievat v podbrusku, bolia ma prsia a pri sexe to cítim akoby mi vrazal do brucha,je možné aby som uz bola tehotna?krámy som mala 8.1,A išli sme naplno cez plodné dni,a nemám žiadny výtok len sem tam keď sa utriem tak taký priesvitny hlien vinde

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nie je vylúčené tehotenstvo, tehotná byť môžete. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie 14 dní si skúste realizovať tehotenský test. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Pregnyl a duphaston

    , Autor: Sára

    Dobrý deň pán doktor.Prosím Vás o radu.Dnes som mala folikul 16mm,zajtra si mám pichnúť Pregnyl a pozajtra plánovať pohl.styk..kedy môžem predpokladať,že nastala ovulácia a začať brať Duphaston?A prosím Vás,môžem spolu s duphastonom užívať aj progesterónovú masť?V centre mi nebrali horm.profil v luteálnej fáze (len pred a to bolo v poriadku),ale spomenula som si,že u mojej prvej gynekologičky horm.profil nevyšiel v poriadku (vtedy som tehotenstvo neriešila).V centre mi povedali,že aj keby bola hladina progesterónu nízka,stačia mi 2tbl duphastonu denne.Avšak mám za sebou 4 potraty(1 missed v 7tt,2x biochemické v 4tt a v 5tt a 1anembryomola)..a všetky vyšetrenia v poriadku ja aj manžel..takže mi napadlo,či nebude problém v tomto..stačil by mi ten duphaston alebo môžem preventívne užívať spolu s duphastonom aj progesterónový krém prípadne niečo iné na doplnenie?

    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bolo odporúčané užívať Duphaston od 14. dňa cyklu. Duphaston je progesterónový preparát, podľa mňa Vám bude stačiť a nemusíte užívať další progesterónový krém. Keďže nepoznám bližšie okolnosti ani informácie, neviem sa bližšie vyjadriť k hormonálnemu profilu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach konzultujte Vášho gynekológa.

  • Špinenie

    , Autor:

    Dobrý deň 6 mesiacov beriem duphaston na upravu cyklu aj na otehotnenie pri tabletkach som mala menstruaciu na 28 deň ale posledný mesiac som mala len hnedý výtok 4 dni namiesto menštruácie moja otazka znie ci mi zase hormóny štrajkujú alebo to môže byť tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, možné sú viaceré možnosti. Ak u Vás nie je vylúčené tehotenstvo, môžete si realizovať tehotenský test alebo navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe odberu krvi ako aj USG vie potvrdiť alebo vylúčiť tehotenstvo.

  • Dobry den p.dokror

    , Autor:

    Prekonala som odumretie plodu bola som na cisteni v juli.3 mens.cykly.sme museli pockat a uz sa mozeme snazit dalej ale ja som akosi bloknuta bojim sa a boli.ma to pri styku.velmi tuzime po babetku uz 4 rok mala som aj umele aj inseminaciu a to ked mi.odumrelo nakoniec bolo prirodzenou cestou.bojim sa toho ze ak to bude ze to zas tak skonci zle.je ta moznost?
    Neviem ako sa k tomu postavit je to tazke.....

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, každý si myslím že túži mať zdravých potomkov. Každá tretia žena prekoná v živote minimálne jeden potrat, niektoré o tom ani nevedia, pretože sa krvácanie dostaví, hoci neskôr, preto aj prípadný potrat berú ako oneskorenú menštruáciu a tehotenstvo tak nie je ani zachytené. Ak obaja chcete mať dieťa, nemyslím si, že je dôvod sa obávať tehotenstva, aj napriek zlým skúsenostiam. Áno, každé tehotenstvo môže skončiť zle, ale ak by sme na to pozerali takto, ženy plánujúce potomstvo by sa báli otehotnieť a populácia by sa, aj napriek ostatným faktorom znižujúcim populáciu, znížila ešte viac. Netreba vešať hlavu. Ak sa Vám podarilo aj napriek skúsenostiam otehotnieť spontánne, je veľká pravdepodobnosť, že sa to podarí znova. Naopak, je malá pravdepodobnosť, že by došlo k spontánnemu potratu v nasledujúcom tehotenstve. Predpokladám, že hematologické, ako aj endokrinologické vyšetrenia ste už absolvovali a prípadné poruchy na týchto úrovniach, ktoré by mohli mať vplyv na udržanie tehotenstva, sú podchytené.

  • Lekárska správa

    , Autor:

    Dobrý deň, poprosila by som o vysvetlenie lekárskej správy. TVS- Uterus v AVF, v sagitalnej rovine vo funde o priemere 29 MM, myometrium: vo funde intramuralne uložený MU o pr. 12,8 MM, endometrium ostro ohraničené o výške 3,8mm, dutina bez GS, 43 ml s čírim cystickým útvarom o pr.39mm, ovarium vľavo o objeme 4,3 ml, s dobre rozvinutú folikulogenézou. Douglas bez tekutiny. Na vyšetrení som bola 10DC. Prosím Vás preložte mi tento nález do ľudskej reči. Myslíte, že v tomto cykle by sa dalo otehotnieť alebo mi blokuje menštruáciu tá cysta, nakoľko som dnes 42 DC. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe vyšetrenia USG vaginálnou sondou máte zistený myóm asi 13 mm (treba ho len sledovať, myóm takejto veľkosti nerobí žiadne ťažkosti), dutina je bez gestačného vačku, t.j. nie je vidieť tehotenstvo v dutine. Predpokladám, asi sa Vám časť textu vymazala, že pravý vaječník je s 39 mm cystickým útvarom. Ľavý vaječník je v poriadku. Oblasť malej panvy bez voľnej tekutiny. Spomínaný útvar na pravom vaječníku mohol byť aj dominantný folikul, keďže vyšetrenie bolo realizované pred ovuláciou, ťažko sa viem k tomu takto vyjadriť. Skúsiť otehotnieť môžete. Ak však máte nepravidelný menzes, je možné, že spomínaný cystický útvar nie je dominantný folikul, ale cysta, ktorá môže spôsobovať nepravidelnosť menštruácie ako aj problém s ovuláciou a tak s otehotnením. Väčšinou je postup taký, že sa USG vyšetrenie pri náleze cystického útvaru skontroluje po menštruácii. Ak cystický útvar pretrváva, asi sa nejedná o klasický folikul. Niekedy je vhodnejšie najprv odstrániť cystu laparoskopicky a následne sa snažiť otehotnieť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ja

    , Autor:

    Dobrý večer mám 9 dní pred menštruáciou,mám bolesti vajecnikov.Mozem mať aj bolesti vaječníkov pri uhniezdovani?Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bolesti vaječníkov skôr pripisujem ovulácii. Ak ste ale mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo nie je vylúčené. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.